Fondurile de pensii private se reorienteaza catre active mai putin riscante

Luna mai a adus o crestere a sumelor plasate in titluri de stat si marfuri de catre administratorii fondurilor de pensii private. Restul claselor de active au inregistrat scaderi de pana la 14,5%.


In total, in luna mai, activele totale inregistrate de fondurile de pensii obligatorii au crescut cu 2,2%, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comparativ cu luna mai a anului trecut, s-au inregistrat scaderi in valoarea sumelor plasate in obligatiuni corporative, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale si instrumente de acoperire a riscurilor. Celelalte clase de active au inregistrat cresteri cuprinse intre 8,9% si 141%, in conditiile in care activele totale au crescut in ultimul an cu 47,9%.

In mai 2012, aproximativ 92,1% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 8,90% erau investitii externe, in preponderennta in UE.

O evolutie similara se inregistreaza si in cazul fondurilor de pensii facultative. Sumele plasate in titluri de stat si obligatiuni corporative au inregistrat cresteri in ultima luna, intre 0,5% si 344,6%, in timp ce sumele plasate in restul claselor de active au inregistrat scaderi de pana la 43,7%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus