top banner

Cum se impoziteaza veniturile din pensiile private?

03 Mai 2012 | Autor: Marius Serban

Articolul 68 din Codul Fiscal defineste veniturile din pensii ca fiind “sumele primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributii sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat”.

Din aceste sume se scad contributiile obligatorii retinute si o deducere lunara de 1.000 lei, iar diferenta este impozitata cu 16%. Acest sistem se aplica momentan doar pentru sumele platite de fondurile de pensii pentru cazuri de invaliditate sau deces, nu pentru sumele primite de la furnizorii pe pensii private (cei care vor asigura rentele viagere la pensionare).

Impozitarea pensiilor facultative nu este inca reglementata. Este important de stiut ca pensiile private presupun 2 etape diferite pentru populatie, cu sisteme de impunere separate:
  • etapa de acumulare se desfasoara in prezent, cand participantii platesc contributii catre fondurile de pensii private. Aceste sume sunt investite pana la pensionare, iar veniturile obtinute din investitii sunt scutite de impozite.
Populatia este incurajata sa contribuie la fondurile de pensii facultative prin deduceri fiscale. Anual, fiecare persoana poate deduce echivalentul a 400 euro doar din baza impozabila pentru impozitul pe venit. Deducerea nu se aplica pentru contributiile de asigurari sociale datorate.
  • etapa de plata a pensiilor incepe in momentul in care persoanele indeplinesc conditiile pentru pensionare.
Sumele acumulate anterior la fondurile de pensii sunt utilizate pentru a cumpara un plan de pensie privata de la un furnizor autorizat in acest sens. Va mai trece insa peste 15 ani pana cand primele generatii de participanti vor incasa astfel de pensii, motiv pentru care autoritatile nu s-au grabit nici macar sa aprobe legislatia necesara in acest sens. Dupa ce furnizorii de pensii private vor fi reglementati, urmeaza sa fie stabilit si modul de impozitare a pensiilor private .
Avand in vedere frecventa mare cu care sistemul fiscal se modifica, este greu de estimat care va fi modul de impozitare a pensiilor peste 20-30 ani, cand actualele generatii care contribuie la fondurile de pensii private se vor pensiona.
Impozitarea pensiilor facultative pe modelul pensiilor de stat nu este insa echitabila, avand in vedere ca nici contributiile platite nu beneficiaza de acelasi regim fiscal.
Prin urmare, solutia corecta este fie introducerea unei deductibilitati similare si pentru contributiile la fondurile de pensii facultative, fie neimpozitarea pensiilor provenite din aceste contributii. In Statele Unite, de exemplu, fiscul ofera populatiei posibilitatea de a alege intre cele 2 variante atunci cand economiseste pentru pensie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia