top banner

Pagina 2 - Banchereza: Articole, știri și sfaturi financiare

Nicușor, Victoraș și relația lor cu "Dobânda"

Nicușor, Victoraș și relația lor cu "Dobânda"

Nicușor și Victoraș sunt prieteni încă de pe când băteau mingea printre blocuri. Cei doi s-au dovedit a fi genul de copii cumpătați: diferența dintre ei era că Nicușor e un pic mai introvertit, chiar mai fricos am putea spune, în timp ce Victoraș era mai sociabil, mai exuberant, mai deschis la a comunica și a absorbi tot ceea ce îi putea oferi mediul înconjurător.

06 Mar 2023 | Banchereza
De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

De la "sucursală" la digital, anecdotic vorbind

Lumea de azi migrează cu o viteză înfiorătoare către digitalizare. Cu toții spunem că mergem către "mai bine": dar de multe ori mă întreb dacă nu cumva "mai binele" acesta nu cumva e dușmanul "binelui" pe care ni l-am dori? E o reflecție pe care mi-o permit pornind de la un scurt text vehiculat în social media, pe care îl voi updata și comenta puțin.

16 Ian 2023 | Banchereza
Andrei și Rezoluția pentru noul an

Andrei și Rezoluția pentru noul an

Cum trecerea către noul an se apropie cu repeziciune, cu toții ne punem în minte Rezoluții pentru anul 2023. Cele mai multe astfel de *angajamente* se leagă încă de sănătate, dar la fel de multe sunt orientate și către bunăstare. O parte dintre noi, aproape la fel de numeroasă, eliberează în această perioadă copilul din interior. Unii au mers chiar și mai departe și i-au scris lui Moș Crăciun, pe adresa din Laponia sau, unii mai practici, pe adresele patronilor companiei la care lucrează.

30 Dec 2022 | Banchereza
Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Dicționar explicativ de termeni economici: Stocurile și eficiența

Titi și Tică au decis la un pahar de vorbă să devină oameni de afaceri. Toată viața lor se învârtea în jurul pădurii, așa că nu își puteau imagina un alt obiect de activitate pentru business-ul lor decât prelucrarea lemnului. Ca orice începuturi, și cele ale afacerii lor au fost unele destul de complicate.

28 Noi 2022 | Banchereza
Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite.  Două studii de caz: Viorel și Paul

Ce soluții avem atunci când avem probleme cu plata ratelor la credite. Două studii de caz: Viorel și Paul

Viorel are 34 de ani și e un tânăr despre care se poate spune că a izbutit în viață: a terminat o facultate, și-a deschis o afacere în domeniul HoReCa, la scurt după ce a ieșit de pe băncile școlii, are și o familie frumoasă (soție și doi copii). Reușita din domeniul business-ului l-a făcut să renunțe la locul de muncă din administrația publică locală, unde fusese angajat încă din ultimii doi ani de studenție.

20 Oct 2022 | Banchereza
Universul investițional al lui George – studiu de caz

Universul investițional al lui George – studiu de caz

George tocmai a intrat în câmpul muncii: mai are de traversat câteva mici etape în desăvârșirea profesională teoretică, dar consideră că o poate face mai eficient cumulând învățatul teoriei cu experiența practică. Deși nu a avut prea mare legătură cu domeniul economiei, și-a însușit regula binecunoscută 50/30/20, așadar știe că ar fi bine să aloce din timp, lună de lună, o cincime din câștiguri pentru economisire/investire.

26 Sep 2022 | Banchereza
Toma, banii și valoarea bunurilor

Toma, banii și valoarea bunurilor

Am simțit nevoia să punctez câteva explicații referitoare la subiectul descris în titlu, pentru că în periplul meu cotidian am întâlnit adesea multă confuzie. În primele lecții despre antreprenoriat predate de orice dascăl, se pornește de la identificarea celor necesare pentru a putea transpune o idee de afaceri într-o afacere concretă.

09 Sep 2022 | Banchereza
Inflatia si economiile lui Andrei – studiu de caz

Inflatia si economiile lui Andrei – studiu de caz

Andrei e un tanar inteligent, educat, absolvent al unei facultati tehnice: s-a angajat in urma cu un an la o companie de top si castiga relativ bine, pentru nivelul si experienta sa. Si-a mai luat si un job part-time si, una peste alta, veniturile sale nete se cifreaza, de la inceput si pana acum, la 5.000 de lei pe luna.

18 Aug 2022 | Banchereza
Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici –  CONTRACTUL

Dictionar explicativ detaliat al termenilor economici – CONTRACTUL

Am consultat cateva catalogari ale unor motoare online sa vad care ar fi cei mai cautati termeni economici pe internet. Nu m-am rezumat la clasicul Google si nici nu m-am oprit la limba romana (am luat cautari si pentru engleza, franceza si germana) si asa am facut o prima lista de sase, pe care o sa incerc sa ii descriu un pic altfel, cate unul pe luna, la rubrica Banchereza, proiect realizat in colaborare de BCR si Conso.ro

25 Iul 2022 | Banchereza
Pensiile ocupationale, gata de start

Pensiile ocupationale, gata de start

Din acest an, avem o prima companie autorizata ca administrator de fonduri de pensii ocupationale. Angajatorii vor avea astfel la dispozitie inca o modalitate pentru a putea sa ofere beneficii suplimentare salariatilor.

15 Iun 2022 | Banchereza
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

Compară