top banner

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

07 Mai 2025 | Autor: Cristian Dogaru

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Foto Unsplash.com

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.
Faptul că evoluția burselor este ciclică e deja un loc comun, pe care suntem însă dispuși să-l dăm repede uitării când îl trăim personal. După toamna anului 2022, când bursele se corectaseră masiv pe fondul exploziei prețurilor la energie, piețele de capital au avut o evoluție pozitivă, cu noi maxime istorice bifate.
Până acolo încât între evoluția economiilor, în general, și cea a burselor se crease un decalaj impresionant, de natură să trezească suspiciuni privind continuarea trendului, iar tot ce lipsea era un pretext de care să se agațe corecțiile.
În SUA, acest pretext a apărut mai întâi sub forma unei noi soluții AI (Deepseek) din China, care a amendat prețurile mult prea optimiste din zona tehnologiei, și apoi politicile vamale, considerate de mulți prea agresive, ale administrației Trump.
Și iată cum, cu puțin timp în urmă, se ajunsese să se vorbească de o piață “bear” în SUA (implică o corecție de minimum 20%), asta până când Donald Trump a luat o pauză de 90 de zile în războiul său tarifar cu restul lumii. Să nu uităm însă că indicele S&P 500 urcase cu 23% anul trecut.
În România, observăm o situație similară, cu așteptări tot mai pesimiste legate de alegerile prezidențiale și corecții venite prompt la BVB după 4 mai. Totuși, să nu uităm nici în acest caz că ajustări fiscal-bugetare destul de dure erau așteptate după alegeri și orice afectare a cererii s-ar fi transmis mai devreme sau mai târziu și în cotațiile acțiunilor.
Lumea pare panicată după un declin al indicelui BET de puțin peste 1% în 2025 (la data de 6 mai), deși anul trecut a fost, per total, unul cu creșteri peste nivelul dobânzilor la termen, în ciuda agravării problemelor cu care se confruntă economia (BET a urcat cu aproape 9% în 2024, randamentul cu dividendele incluse fiind de 16%).
Faptul că turbulențele pot fi o constantă a pieței autohtone până pe 18 mai e o veste proastă pentru cei care au deja portofolii, dar și una foarte bună pentru cei care vor să și le extindă sau au bani pentru a-i plasa în acțiuni abia din acest moment.
Targetul potrivit nu este neapărat prețul ideal, poate fi și scăderea volatilității
Ca la orice corecție, în timp ce orizontul unora se umple de pesimism, pe radarul altora se aprind semnalele ce anunță oportunități. Întrebarea care se pune este: în ce moment este ideal să acționăm?
Să țintim anumite repere de preț pentru a începe să cumpărăm progresiv, potrivit raționamentului că nu putem da greș pe termen mediu și lung la anumite valori ale indicatorului PER (raportul între preț și profitul pe acțiune)? Sau să țintim mai degrabă finalul turbulentelor pentru a începe achizițiile, indiferent de prețul la care le facem?
Ambele metode au avantaje și dezavantaje. În primul caz, riscul este să nu mai intrăm niciodată pe acțiuni dacă reperele de preț vizate nu sunt atinse. În schimb, dacă sunt atinse, există o protecție mai mare pe termen lung.
În a doua variantă, putem profita de inversarea trendului din a doua jumătate a lunii mai, deși riscăm să intrăm iar pe corecții când vor fi anunțate noile măsuri fiscal-bugetare (cel mai probabil din iunie).
În final, fiecare poate alege una sau alta dintre cele două strategii, în funcție de toleranța la risc, temperament și resursele alocate.
De reținut însă că turbulențele din politică vor avea efect pe termen scurt (până se finalizează etapa alegerilor pentru președinte), iar finalul lor va marca, cel mai probabil, o revenire a cotațiilor (rămâne de văzut ce parte din corecție va fi recuperată).
Pe de altă parte, corecțiile generate de o nouă strategie fiscal-bugetară pot avea efecte pe termen mai lung, deși nu vor fi primite cu aceeași emoție ca alegerile prezidențiale.
Informațiile și interpretările cuprinse în acest articol sunt cu caracter informativ și conțin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în articole nu reprezintă recomandări de investiții și nici consiliere financiară personalizată cu privire la investițiile dumneavoastră.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul