top banner

Soc pe pietele financiare in urma votului pro-Brexit

24 Iunie 2016 | Autor: Conso

Pietele financiare din intreaga lume sunt zguduite de rezultatul referendumului din Marea Britanie, care indica victoria taberei pro-Brexit. Lira sterlina si euro sunt in cadere inca de noaptea trecuta, in timp ce bursele incearca cu greu sa se redreseze.
Desi sondajele aratau un scor strans, totusi investitorii se pare ca au sperat pana in ultima clipa ca majoritatea va inclina pentru ramanerea in UE, astfel ca scorul final (aproape 52% in favoare iesirii Regatului Unit din UE) a luat prin surprindere pietele financiare.
Cel mai spectaculos picaj l-a consemnat lira sterlina care a pierdut in raport cu dolarul SUA 11,5% din maximul de joi din zona de 1,499 dolari pentru o lira, catre un minim al zilei de 1,326 dolari pentru o lira consemnat in primele ore ale diminetii. Pe parcursul zilei de vineri, cotatia a mai crescut putin si oscila, la ora 13, in jurul valorii de 1,37 dolari/lira.   
Nici euro nu se simte prea bine. Moneda unica europeana s-a depreciat cu 4,5%, de la un maxim al zilei de joi de 1,1440 dolari pentru un euro catre un minim marginal peste 1,090 dolari pentru un euro, de asemenea, atins in jurul orei 5, ora Romaniei. In jurul pranzului, euro era cotat in raport cu dolarul in jurul valorii de 1,1 dolari/euro.
Dolarul castiga 10 bani in fata leului intr-o singura sedinta
Scaderea euro in raport cu dolarul american s-a resimtit si pe piata din Romania. Moneda nationala, fiind cotata la dolar prin intermediul euro, a pierdut mai mult de 10 bani in fata monedei americane intr-o singura zi.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de 4,0766 lei pentru un dolar, cu 10,67 bani (+2,69%) mai mult fata de cotatia anterioara, de 3,9699 lei/dolar.
Leul s-a depreciat si in raport cu euro, insa mai putin, pana la un curs de 4,5366 lei, cu 1,87 bani (+0,41%) peste valoarea anuntata in sedinta de joi, respectiv de 4,5179 lei pentru un euro. Acesta este un semn ca estimarile analistilor care avertizau ca, in cazul unui Brexit, investitorii se vor retrage din pietele cu risc ridicat, inclusiv Romania, se adeveresc.
Mai mult, se pare ca investitorii se orienteaza, din nou, catre aur. Gramul de aur s-a scumpit, accelerat, vineri, pe piata din Romania, cu 10,9 lei (+6,75%) si a ajuns la o valoare de 172,6048  lei, de la 161,6864 lei, cat se anuntase in sedinta de joi. Si cotatia internationala a metalului galben a sarit de la 1.275 de dolari pe uncie, catre reperul de 1.350 dolari pe uncie, un salt de aproape 6%.
Bursele asiatice, lovite din plin de rezultatul referendumului
 
Bursele s-au resimtit si ele in urma votului din Marea Britanie, iar cele din Asia au fost cele mai afectate avand in veder ca sunt primele care se deschis. Cea mai mare prabusire a avut-o indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo, respectiv 7,92%. Indicele Hang Seng de la Hong Kong a cazut cu 4,48%, potrivit Bloomberg, in timp ce indicele Kospi din Coreea de Sud a scazut cu 3,09%. Deprecieri medii de peste 3% s-au consemnat si pe bursele din Australia, Taiwan, Thailanda, si Pakistan.
Bursele din UE au suferit, de asemenea, pierderi importante in prima jumatate a sedintei de vineri. Indicele londonez FTSE 100 era, la jumatatea sedintei de vineri, in pierdere cu 4% fata de inchiderea din sedinta anterioara, iar indicii DAX, al bursei din Germania si CAC 40, al Bursei din Paris, erau pe pierdere cu  7% respectiv 11,2%.
Asa-numitul „indice al fricii”, VIX care masoara volatilitatea pietei americane in functie de cotarea jucatorilor de pe segmentul optiuni, a explodat peste nivelul de 25 de puncte, cel mai ridicat nivel de la valul de vanzari din ianuarie-februarie, fapt care i-a impins pe investitori sa se orienteze catre aur, noteaza agentiiile internationale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul