Progrese in implementarea CMU, dar si restante

Comisia Europeana a adoptat revizuirea intermediara a planului de actiune privind Uniunea Pietelor de Capital (CMU), din care reiese ca, din 2015 pana in prezent, doua treimi din cele 33 de actiuni stabilite au fost urmate. Rapoartele privind progresele realizate identifica, insa, si noi initiative necesare pentru a raspunde noilor provocari.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, noile masuri, care vor fi anuntate in urmatoarel luni, se refera la pensiile personale paneuropene, obligatiunile garantate si la legislatia privind valorile mobiliare.

De asemenea, in cadrul revizuirii se consolideaza planul initial de actiune cu noua actiuni prioritare noi, printre care angajamente de consolidare a cadrului de supraveghere pentru pietele de capital integrate, revizuirea riguroasa a proportionalitatii cadrelor de reglementare pentru IMM-urile cotate si firmele de investitii, eforturi de valorificare a potentialului FinTech si orientarea fluxurilor de capital catre investitii durabile.

Proiectul UE urmareste sa consolideze fluxurile de capitaluri private catre intreprinderile in crestere, catre proiecte de infrastructura, catre energie si alte proiecte care sa sprijine cresterea durabila.

Better Finance solicita mai multa transparenta pentru produsele financiare

Desi progresele realizate sunt apreciate, exista si critici la adresa implementarii proiectului.

Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare - Better Finance sustine ca sprijina pe deplin initiativa CMU atat timp cat aceasta plaseaza cetatenii UE, deponenti si investitori individuali, in centrul atentiei, si vizeaza consolidarea legaturii dintre economiile lor si activele reale in care sunt plasati banii lor, precum si oferirea unor castiguri mai bune.

“Exista o abundenta de capital privat investit in Europa, cu gospodarii care cauta cu disperare castiguri real pozitive pentru economiile lor pe termen lung, in actualul climat al dobanzilor scazute, comisioanelor ridicate, complexitatii produselor de investitii si represiunii financiare”, se mentioneaza intr-un comunicat al Better Finance.

Insa, pentru a asigura succesul CMU, organizatia solicita CE o actiune critica a CMU care vizeaza restabilirea increderii in pietele de capital si in produsele de investitii, in special prin cresterea transparentei in cazul produselor de retail pe termen lung si a pensiilor si prin oferirea de informatii privind performantele anterioare ale institutiilor financiare, considerate a avea o importanta semnificativa pentru a crea asteptari rezonabile privind posibilele rezultate viitoare.

La randul sau, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca Uniunea Pietelor de Capital este o idee buna care inca asteapta sa fie realizata.

Giegold: Masurile Comisiei nu raspund cerintelor din lumea reala

“Planul de actiune al Comisiei contine masuri de salvgardare, insa nu corespunde cu ceea ce este necesar pentru a ajunge la o adevarata Uniune a Pietelor de Capital. Masurile Comisiei nu se potrivesc cu ceea ce lipseste investitorilor din lumea reala. Pentru investitorii de retail, investitiile transfrontaliere sunt adesea neatractive. Multe firme financiare nu sunt in masura sa furnizeze clientilor de retail informatiile necesare referitaore la taxare pentru a-si indeplini obligatiile fiscale in tara lor de resedinta”, sustine Giegold.

Totodata, el considera ca legea privind valori mobiliare este inca fragmentata, ca si legea privind dreptul societatilor comerciale si piata pietelor de capital.

“Securitatea juridica este adesea indoielnica pentru investitorii transfrontalieri care se confrunta cu proceduri civile straine su cu durate de solutionare foarte lungi”, a subliniat europarlamentarul citat.

In plus, el reclama faptul ca promisiunea referitoare la initiativa legislativa privind legea insolventei, pentru a elimina barierele din calea liberei circulatii a capitalurilor, nu a fost indeplinita, iar propunerea Comisiei din noiembrie 2016 privind restructurarea preventiva si a doua sansa pentru intreprinzatori este insuficienta.

Si Federatia Bancara Europeana (EBF) sprijina initiativa CMU si apreciaza progresele realizate, insa spune ca mai exista, inca, multe obstacole in calea cresterii si propseritatii in UE.

In mod special, EBF recomanda CE revizuirea procedurilor privind insolventa, implicarea mai activa in educatie financiara si concentrarea pe sustenabilitate financiara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus