top banner

Progrese in implementarea CMU, dar si restante

09 Iunie 2017 | Autor: Conso

Comisia Europeana a adoptat revizuirea intermediara a planului de actiune privind Uniunea Pietelor de Capital (CMU), din care reiese ca, din 2015 pana in prezent, doua treimi din cele 33 de actiuni stabilite au fost urmate. Rapoartele privind progresele realizate identifica, insa, si noi initiative necesare pentru a raspunde noilor provocari.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, noile masuri, care vor fi anuntate in urmatoarel luni, se refera la pensiile personale paneuropene, obligatiunile garantate si la legislatia privind valorile mobiliare.
De asemenea, in cadrul revizuirii se consolideaza planul initial de actiune cu noua actiuni prioritare noi, printre care angajamente de consolidare a cadrului de supraveghere pentru pietele de capital integrate, revizuirea riguroasa a proportionalitatii cadrelor de reglementare pentru IMM-urile cotate si firmele de investitii, eforturi de valorificare a potentialului FinTech si orientarea fluxurilor de capital catre investitii durabile.
Proiectul UE urmareste sa consolideze fluxurile de capitaluri private catre intreprinderile in crestere, catre proiecte de infrastructura, catre energie si alte proiecte care sa sprijine cresterea durabila.
Better Finance solicita mai multa transparenta pentru produsele financiare
Desi progresele realizate sunt apreciate, exista si critici la adresa implementarii proiectului.
Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare - Better Finance sustine ca sprijina pe deplin initiativa CMU atat timp cat aceasta plaseaza cetatenii UE, deponenti si investitori individuali, in centrul atentiei, si vizeaza consolidarea legaturii dintre economiile lor si activele reale in care sunt plasati banii lor, precum si oferirea unor castiguri mai bune.
“Exista o abundenta de capital privat investit in Europa, cu gospodarii care cauta cu disperare castiguri real pozitive pentru economiile lor pe termen lung, in actualul climat al dobanzilor scazute, comisioanelor ridicate, complexitatii produselor de investitii si represiunii financiare”, se mentioneaza intr-un comunicat al Better Finance.
Insa, pentru a asigura succesul CMU, organizatia solicita CE o actiune critica a CMU care vizeaza restabilirea increderii in pietele de capital si in produsele de investitii, in special prin cresterea transparentei in cazul produselor de retail pe termen lung si a pensiilor si prin oferirea de informatii privind performantele anterioare ale institutiilor financiare, considerate a avea o importanta semnificativa pentru a crea asteptari rezonabile privind posibilele rezultate viitoare.
La randul sau, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca Uniunea Pietelor de Capital este o idee buna care inca asteapta sa fie realizata.
Giegold: Masurile Comisiei nu raspund cerintelor din lumea reala
“Planul de actiune al Comisiei contine masuri de salvgardare, insa nu corespunde cu ceea ce este necesar pentru a ajunge la o adevarata Uniune a Pietelor de Capital. Masurile Comisiei nu se potrivesc cu ceea ce lipseste investitorilor din lumea reala. Pentru investitorii de retail, investitiile transfrontaliere sunt adesea neatractive. Multe firme financiare nu sunt in masura sa furnizeze clientilor de retail informatiile necesare referitaore la taxare pentru a-si indeplini obligatiile fiscale in tara lor de resedinta”, sustine Giegold.
Totodata, el considera ca legea privind valori mobiliare este inca fragmentata, ca si legea privind dreptul societatilor comerciale si piata pietelor de capital.
“Securitatea juridica este adesea indoielnica pentru investitorii transfrontalieri care se confrunta cu proceduri civile straine su cu durate de solutionare foarte lungi”, a subliniat europarlamentarul citat.
In plus, el reclama faptul ca promisiunea referitoare la initiativa legislativa privind legea insolventei, pentru a elimina barierele din calea liberei circulatii a capitalurilor, nu a fost indeplinita, iar propunerea Comisiei din noiembrie 2016 privind restructurarea preventiva si a doua sansa pentru intreprinzatori este insuficienta.
Si Federatia Bancara Europeana (EBF) sprijina initiativa CMU si apreciaza progresele realizate, insa spune ca mai exista, inca, multe obstacole in calea cresterii si propseritatii in UE.
In mod special, EBF recomanda CE revizuirea procedurilor privind insolventa, implicarea mai activa in educatie financiara si concentrarea pe sustenabilitate financiara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul