Bonusul de dobândă de 1% face mai puțin interesante titlurile în lei, dar crește atractivitatea celor în euro.
Donatorii de sânge primesc o dobândă cu 1% mai mare, atât în lei, cât și în euro (începând din această lună).
Ar putea profita aceștia de dobânzile mai mari, vânzând în primele zile de la listarea emisiunii, pentru a relua procesul luna următoare, când va fi lansată o nouă emisiune?
Teoretic este posibil, dar de ce ar plăti eventualul cumpărător cu 1% mai mult pe transa donatorilor de sânge, când găsește oferte mai bune pe transa titlurilor pentru marea masă a investitorilor, având în vedere că listarea celor două tipuri de emisiuni e simultană?
Cei care vor să vândă repede primesc în primele zile 100,5%-100,7% din valoarea nominală a titlurilor în lei, iar acumulând în acest fel câte 0,4-0,6% lunar (am scăzut și comisionul brokerului de 0,1% la vânzare) ajung să câștige anual 5-6% dacă ar vinde la fiecare emisiune în primele zile și apoi ar subscrie din nou la următoarea, deci mai puțin decât dobânda unui titlu păstrat până la scadență.
Care au fost cele mai mari prețuri primite de deținătorii de titluri în lei?
Pentru emisiunea RO2604B (titluri de stat pentru donatori - de aici B-ul din coadă - cu scadență în aprilie 2024) în primele 2 zile de la listare s-au făcut tranzacții la 100,57% și 100,74% din valoarea nominală.
Pentru emisiunea RO2605B în primele 2 zile s-au făcut tranzacții la 100% și 101,5%. Pentru emisiunea RO0603B la 100,5% și 100,6%, pentru emisiunea RO2602B la 100,6% și 100,4%.
Cum se vede, donatorii obțin de regulă în jur de jumătate de procent câștig net lunar în majoritatea cazurilor, iar la nivelul unui an câștigul potențial ar fi în jur de 6%, ceea ce nu ar justifica aceste speculații devreme ce dobânzile la astfel de titluri în lei pentru donatori au trecut de 7% în acest an.
Lucrurile se schimbă la emisiunile în euro
Din iulie, investitorii în titluri Fidelis primesc dobânzi mai mari pe transa donatorilor și pentru plasamentele în euro - 4,4% pe an pentru titlurile cu scadență la 2 ani față de 3,4% pentru nedonatori.
Dacă algoritmul prezentat mai sus ar funcționa la fel (cumpărătorii și vânzătorii împart aproximativ egal bonusul de 1%), atunci cu un câștig de 6% pe an donatorii care speculează intrările și ieșirile lunare de pe aceste titluri ar depăși net randamentul oferit pentru donatori (4,4%), apropiindu-se de cel de pe tranșele pentru nedonatori cu scadențe mai lungi (5,5% la 5 ani și 6,3% la 7 ani).
Potențial limitat de câștig
Din aprilie 2025, donatorii de sânge nu pot plasa mai mult de 100.000 lei în aceste titluri, ceea ce îngustează potențialul de profit.
Cu un 1,5%, poate 2% din suma plasată smulse în plus prin cumpărări și vânzări lunare repetate în cursul unui an în comparație cu dobânda oferită pentru păstrarea titlurilor până la scadență, câștigurile nete ajung la maxim 1.500-2.000 lei (echivalent euro), ceea ce nu ar justifica pentru mulți efortul.
În afară de randament, o motivație suplimentară pentru cei dispuși să facă totuși aceste operațiuni repetate ar fi diluarea riscului fluctuațiilor de preț, care apar în momentele în care dobânzile se mișcă la rândul lor (când dobânzile urcă, prețul titlurilor de stat listate coboară).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News