top banner

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

21 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Portofoliile de obligatiuni ne scutesc de surprize neplacute

Foto Unsplash.com

Cum marea majoritate a obligatiunilor corporative sunt negarantate, cine cumpara doar cu ochii la dobanzile mai mari decat in cazul depozitelor poate avea si surprize neplacute. 
Nu doar in cazul actiunilor companiilor listate avem situatii in care bugetele de venituri si cheltuieli nu se respecta, profitul dispare si dificultatile financiare fac dificila desfasurarea activitatii si in consecinta cotatiile se comprima brusc, ci si in cazul obligatiunilor.
O obligatiune se poate deprecia in plus si in situatia in care dobanzile pe piata monetara cresc, iar valoarea la care se tranzactioneaza aceasta se va reduce pentru a oferi cumparatoilor randamente mai bune astfel incat detinatorii ar trebui sa astepte pana la scadenta pentru a recupera integral principalul. 
Dupa efervescenta din 2021, cand la Bursa au venit noi companii antreprenoriale cu actiuni sau obligatiuni, avem deja doua situatii dificile, ambele pentru detinatorii de obligatiuni. 
Este vorba despre insolventa companiei de curierat Nemo Express si de dificultatile companiei Vivre Deco, in planul de redresare propus de auditorul PwC detinatorii de obligatiuni urmand sa recupereze putin peste 4% din suma investita, daca acesta va fi aprobat. 
Firesc, cotatiile s-au prabusit, iar cumparatorii nu ofera mai mult de 20% din valoarea nominala in prezent, in conditiile in care tranzactiile sunt oricum sporadice. 
Dobanzile la care investitorii le-au cumparat initial, intre 5,25% si 7% in euro (asta inainte ca BCE sa demareze procesul de majorare a dobanzilor in spatiul euro), reprezentau o tentatie importanta, dar acum se dovedeste ca cei care si-au plasat banii acolo vor iesi in final in pierdere.
Unde si cine a gresit?
Ambele companii raportasera rezultate foarte bune inainte de listarea emisiunilor de obligatiuni si activau in domenii cu potential-curieratul (in mare crestere de viteza dupa pandemie) si amenajarile interioare (in mare revenire a volumelor de vanzari dupa pandemie). 
Si, cu toate astea, acum avem corectii ample ale cotatiilor pe fondul unor decizii gresite de management sau/si a unor potentiale fraude. 
Puteau fi acestea anticipate? Nu in mod normal, doar cei care aveau legaturi apropiate cu decidentii din respectivele firme ar fi putut banui ceva. 
Investitorii n-ar fi trebuit sa neglijeze insa o regula simpla-nu iti pui toate ouale intr-un singur cos nici pe piata de actiuni, nici pe cea de obligatiuni (cu atat mai mult cu cat vorbim de emisiuni negarantate). 
Cu ani in urma, emitentii de obligatiuni aveau cate un garant cu bonitate care prelua riscul de nerambursare la termen a principalului si al neplatii dobanzilor-mai ales emisiunile de bonduri municipale preferau sa se lanseze cu garant-iar riscurile detinatorilor de obligatiuni erau minime (sigur, si garantul poate da faliment dar cat de probabil ar fi fost sa avem un dublu faliment, al emitentului si garantului?).
Acum aceasta plasa de siguranta a disparut complet si nu ne putem baza decat pe o diversificare semnificativa, daca vrem sa diluam corespunzator riscurile. 
Ar fi de dorit ca pe viitor sa reapara institutia garantului, macar pentru emisiunile ce urmeaza a fi listate la bursa fiind deschise deci pentru marele public, investitorii mai sofisticati putand sa renunte la acest avantaj in cunostiinta de cauza daca plasamentul privat prin care se vinde emisiunea nu are ca finalitate cotarea la bursa. 
In final, dincolo de resposabilitatea emitentilor, se pune intrebarea daca nu putem vorbi si de responsabilitatea intermediarilor, a brokerilor care fac demersurile de listare. Acestia au ocazia sa se uite prin bilanturi, sa arunce o privire asupra soliditatii businessului din interior si sa identifice la vreme cand lucrurile par suspecte, refuzand sa mai aduca firma pe piata de capital. 
Or, in cele doua cazuri enumerate mai sus se pare ca lucrurile pareau absolut in regula pentru Intercapital Invest, BT Capital Partners si Tradeville, pentru ca un an mai tarziu cei doi emitenti de obligatiuni sa fie in pragul falimentului. 
In concluzie, diversificarea buna trece primejdia rea si asta indiferent de activele pe care le aveti in portofoliu, de la depozite la actiuni si obligatiuni. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul