top banner

PE vrea informatii mai clare pentru consumatorii de produse financiare

05 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Parlamentul European a blocat procesul de reglementare pentru produsele financiare complexe (PRIIPs). Comisia Economica si de Afaceri Monetare din PE (ECON) a respins, recent, documentul care contine regulile de informare cu privire la produsele financiare de retail, pe motiv ca anumite prevederi pot induce in eroare consumatorii.
Continutul initial al documentului a fost propus de Autoritatatile Europene de supraveghere, iar acesta a fost adoptat ulterior de Comisia Europeana.
Reprezentantii Verzilor din PE au declarat ca ingrijorarea majora cu privire la documentul in cauza este legata de protectia consumatorilor.
Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca prin respingerea propunerii Comisiei Europene sunt protejati consumatorii fata de neintelegerea informatiilor referitoare la produsele de investitii.
Giegold: Propunerea CE ar fi condus la proiectii nerealiste pentru multe produse
”Propunerea Comisiei ar fi condus la proiectii pozitive nerealiste cu privire la multe produse. Aceste proiectii ar fi prezentat, in teorie, un profit pentru aceste produse, in timp ce investitia respectiva ar fi putut reprezenta si o pierdere. Prin votul dat, membrii PE se asigura ca informatiile referitoare la produsele financiare nu induc in eroare consumatorii”, a subliniat Giegold.
Mai mult, el sustine ca votul arata ca PE exercita un control efectiv, la acest stadiu, asupra procesului legislativ condus de Comisia Europeana. Totodata, votul impotriva reprezinta si o reactia la faptul ca, in trecut, CE a ignorat, deseori, pozitia Parlamentului European cu privire la procesul legislativ.
”Dincolo de a arata Comisiei cartonasul galben, suntem hotarati sa finalizam implementarea reglementarilor PRIIPs. Acestea vor promova comparabilitatea si concurenta pe piata produselor financiare si investitiilor de retail la nivel transfrontalier. De asemenea, produsele pe baza de asigurari trebuie sa fie in totalitate reglementate. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca regulile PRIIPs functioneaza eficient in practica astfel incat sa ajute consumatorii in deciziile de investitii”, a subliniat europarlamentarul citat.
Potrivit acestuia, in conditiile date, PE va trebui sa caute o solutie de compromis cu CE, avand in vedere ca documentul urmeaza sa fie votat in plenul Parlamentului European in sesiunea din septembrie.
Legislatia referitoare la pachetele complexe cu componente de asigurari si investitii (PRIIPs) a fost adoptata in 2014, si acum se afla in faza de implementare la nivel european. 
Better Finance cere PE sa ia in calcul si pozitia consumatorilor
Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare – Better Finance saluta rezolutia de respingere a documentului care contine regulile de implementare a legislatiei PRIIPs, aprobat de Comisia Europeana. Potrivit Federatiei, acesta contine prevederi inselatoare si mult prea complexe pentru consumatori.
Pe de alta parte, organizatia regreta faptul ca respingerea documentului a avut la baza doar argumentele sustinute de industria financiara, dar a omis cele mai importante si critice aspecte pentru cetatenii europeni interesati sa economiseasca. Este vorba de faptul ca documentul prevede eliminarea informatiilor referitoare la performantele din trecut ale unor produse.
”Eliminarea acestor informatii ar impiedica deponentii sa afle daca un produs a adus castiguri sau pierderi in trecut si in ce masura acesta si-a indeplinit obiectivul de investitie sau pe cel promis. Totodata, nu ar permite consumatorilor sa compare produse similare cum ar fi, de exemplu, fondurile de investitii pe baza de indici, sau sa aleaga intre diferite polite de asigurare de viata cu componenta de profit”, se arata intr-un comunicat al Federatiei. 
Mai mult, in comunicat se subliniaza faptul ca regulile propuse sunt in dezacord cu initiativa UE cu privire la Piata Unica de Capital (Planul de actiune CMU), care cheama in mod explicit la mai multa trasnparenta cu privire la performantele trecute ale produselor de economisire pe termen lung.
In acest context, Better Finance cere mebrilor PE sa ia in considerare si aceste ingrijorari majore ale deponentilor din UE , pe langa cele exprimate de industria financiara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul