top banner

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

10 Martie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Multe companii listate au avut profituri in crestere in anul pandemiei

Desi au existat domenii de activitate lovite dur in primul an al pandemiei, in special din zona Horeca, 2020 a avut si multi premianti la bursa din perspectiva evolutiei profitului si cifrei de afaceri.
Rezultatele sunt in unele cazuri spectaculoase si nu vin intotdeauna din sectoarele in care criza sanitara a adus mai multe comenzi. Astfel, printre premianti gasim atat companii din zona medicala, dar si din cea a constructiilor, energiei si tehnologiei. 

Cine sunt premiantii din zona medicala

MedLife are un salt frumos al profitului, de la 18 la 62 milioane lei (+245%) pe fondul achizitiilor agresive facute in anii din urma si a cererii crescute de sevicii medicale in anul pandemiei. Cifra sa de afaceri a avansat cu 11%.

Companiile producatoare de medicamente s-au descurcat in general bine, cu o crestere cu 40% a profitului in cazul Zentiva, +7,2% la Biofarm, iar Ropharma a avut un avans de 1,1%. 

Farmaceutica Remedia este o exceptie in acest caz, pentru ca avansul profitului de la 2,4 milioane lei in 2019 la 37,7 milioane lei in 2020 s-a datorat in principal unei vanzari de active care este mai putin relevanta din perspectiva businessului companiei. 

Antibiotice Iasi este singura cu pierderi, atat cifra de afaceri (-12%) cat si profitul (-18%) suferind contractii anul trecut, probabil din cauza ca societatea produce mai mult medicamente generice, pentru care cererea a scazut. 

Cum au stat lucrurile in agricultura si in constructii

Producatorul de ingrasaminte ecologice Norofert a avut un profit mai mare cu 35% si o cifra de afaceri in crestere cu 64% (compania s-a listat in 2020, in urma unui plasament privat la mare moda azi), iar Holde Agri Invest (se ocupa cu administrarea unor ferme agricole) a trecut de la o pierdere de peste 4 milioane lei la un profit de 5,3 milioane lei. Mare atentie in acest caz insa, dividendele se acorda dupa un algoritm mai deosebit, fiind favorizati actionarii preferentiali si managementul. 

Prebet Aiud care se ocupa cu fabricarea produselor din beton pentru constructii a avut un profit in crestere cu 51%, de la 5,4 la 8,6 milioane lei, pe o cifra de afaceri relativ stabila (41 milioane lei), dar performantele sale contrasteaza cu cele ale dezvoltatorului imobiliar Impact (profit redus de la 154 la 73 milioane lei) sau ale producatorului de caramizi Cemacon Zalau (profit redus de la 25,2 la 21,8 milioane lei). 

Acest fapt dovedeste ca desi sectorul constructiilor s-a miscat relativ bine, nu toate companiile au reusit sa intalneasca si sa satisfaca la fel de bine cererea. Tot din acelasi sector,Teraplast, producator de profile din plastic a avut un profit in crestere de la 38 la 76 milioane lei, iar Alumil (termopane din aluminiu) a raportat si el un avans de 51% a profitului. 

Companiile energetice de stat au avut un an bun

Din zona tehnologiei, mai putin afectata de pandemie, profitul Safetech (securitate cibernetica) a avansat cu 147%, cel al iHunt cu 876% (compania este importator de gadgeturi si a beneficiat de programele de dotare a scolilor cu tablete) iar 2Performant Network a avut un profit in crestere cu 16%. O exceptie, producatorul de soft Life is Hard care a avut un profit in scadere cu 21%. 

De mentionat si rezultatele bune ale producatorului de vinuri Purcari Wineries (profit in crestere cu peste 50%), in antiteza cu cele ale producatorului de bere Bermas (profit mai mic cu 15%), posibil pe fondul inchiderii restaurantelor si teraselor in perioada lockdownului. 

In fine, companiile energetice unde statul este actionar majoritar (Romgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Transelectrica) sau semnificativ (Electrica-49%) au avut un an in general bun. 

Profitul Romgaz a urcat cu 15% desi cifra sa de afaceri a scazut cu 18%, profitul Transelectrica a avansat cu 18%, cel al Conpet cu doar 0,05%, la Electrica profitul a avansat de la 206 la 387 milioane lei iar la Nucleaelectrica cu 27%. Exceptie face Transgaz care avut o dinamica mai slaba (profit redus cu 34%), pe fondul renuntarii la contractul de tranzit cu Gazprom.

Din ce zone vin companiile cu pierderi?

Previzibil, sectorul turistic si cel al restaurantelor a fost pe minus. Casa de Bucovina Club de Munte a pierdut aproape 2 miloane lei, Turism Baile Felix a avut un profit mai mic cu 96%, Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra a consemnat la randul sau un profit in scadere cu 20%. Similar, Sphera Franchise Group, detinatorul francizei Pizza Hut, este pe pierdere cu aproape 10 milioane lei. 

Tot sectorul financiar a raportat pe minus, atat bancile cat si Fondul Proprietatea sau SIF-urile. In cazul bancilor, suspendarea ratelor a presupus constituirea de provizoane in unele cazuri iar pandemia nu a fost cel mai bun stimulent pentru creditare. Banca Transilvania a avut un profit mai mic cu 20%, BRD cu 35%, Patria Bank cu 15%. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere de 102 milioane lei iar cele 5 SIF-uri au avut profituri mai mici cu 42-95%. 

Desi petrolul a avut in a doua parte a anului o tendinta de crestere, OMV Petrom a raportat un profit mai mic cu 65%. O evolutie diametral opusa la Alro, care a trecut de pe pierdere (67 milioane lei) la un profit consistent de 328 milioane lei, dar in acest caz a fost vorba atat de cresterea pretului la aluminiu la de la 1.700 la peste 2.000 dolari/tona cat si de compensatii financiare de la UE pentru cresterea pretului energiei (600 milioane lei, aferenti ultimilor 2 ani). 

Una peste alta, un an complicat pentru companiile de la bursa, cu victime ale pandemiei dar si cu castigatori neasteptati. Scaderea dobanzilor din ultima vreme da o mana de ajutor pretului actiunilor, comparatia dividende- depozite la termen fiind in buna parte dintre cazuri in avantajul actiunilor, pentru cei dispusi sa isi asume un risc investitional. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul