top banner

Luna mai a adus o scadere de 5,6% la BVB

31 Mai 2011 | Autor: Alexandra Popa

Indicele general al bursei, BET-C, a inregistrat in luna mai o scadere de 5,6%. Cel mai tranzactionat titlu a ramas Fondul Proprietatea (FP), cu o valoare a tranzactiilor de 290 milioane lei, peste lichiditatea prezentata de urmatoarele 10 clasate la un loc. In topul cresterilor s-au plasat actiunile Oltchim (OLT), cu o apreciere de peste 130%.
Indicele general al bursei de la Bucuresti (BET-C) a scazut cu 5,6% in luna mai, pana la 3.285 puncte, in timp ce BET-FI a inregistrat o scadere de 10,5%.
Cele mai mari reduceri le-au inregistrat actiunile cotate la categoria a doua. In topul pierderilor s-au regasit titlurile Rafinaria Astra Romana (AST), care in ultimele 20 de sedinte a scazut cu 50%.
In ceea ce priveste cresterile, investitorii care au cumparat titluri Oltchim (OLT) la inceputul lunii mai ar putea sa marcheze un profit de 134% in momentul de fata. Pe locul doi in topul cresterilor se afla Felinvest (FEL), cu o urcare de 100% in ultimele doua sedinte de tranzactionare.
Fondul Proprietatea  - minus 25% de la lansare
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au ramas in topul preferintelor investitorilor, fiind in continuare cele mai cautate actiuni. Lichiditatea totala inregistrata de titlurile FP a fost de 290 milioane lei, in conditiile in care de pe locul secund, SIF Oltenia a prezentat o lichiditate de doar 40,4 milioane lei.
Titlurile FP au continuat insa sa scada in luna mai si au coborat sub pragul psihologic de 0,50 lei/actiune. De la lansarea de pe 25 ianuarie, pierderea totala inregistrata a fost de 25%.
Pentru a sustine actiunea, administratorul fondului - Franklin Templeton - a activat la mijlocul lunii programul de rascumparare a propriilor actiuni.
Cu toate acestea, brokerii considera ca pretul va continua sa scada, pana la un nivel de 0,45 – 0,48 lei, insa prognoza este dificila din cauza incertitudinilor legate de modul in care va actiona statul, de procesul de despagubire a fostilor proprietari si de procesul de rascumparare inceput de administrator.
Situatia externa alimenteaza fluctuatiile pe bursa
Viitorul apropiat nu se arata prea optimist in ceea ce priveste o eventuala revenire a bursei, din cauza turbulentelor exterioare. 
“Pe plan extern toate privirile sunt indreptate catre situatia din Grecia. In zilele urmatoare sunt asteptate decizii din partea autoritatilor UE si FMI pentru a rezolva problema datoriei Greciei. Saptamana se anunta destul de volatila in a doua parte”, considera analistii Intercapital.
Acestia vad insa un potential speculativ in astfel de evolutii in ceea ce priveste achizitia la preturi reduse.
Cu toate acestea, managerii locali sunt optimisti si anticipeaza cresteri ale activitatii in toate sectoarele urmarite, respectiv industrie, constructii, comert si servicii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul