top banner

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

04 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

IPO Agricover: Holdingul e profitabil, dar dividendele nu apar prea curand

Foto Unsplash.com

Intre 4 si 16 mai se deruleaza la bursa oferta publica a Agricover, reprezentand atat o majorare de capital cat si o vanzare din detinerile actionarilor mai vechi. 
Este vorba de actiuni la Agricover Holding ce include Agricover Distribution, Agricover Credit IFN, Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, Agricover Technology şi până la data de 4 februarie 2022, Abatorul Periş (dată după care Abatorul Periş nu mai este consolidată de către Grup). 
Cu alte cuvinte, o afacere integrata, axata pe oferirea de imputuri pentru agricultura si de solutii de finantare pentru fermieri. 
IPO-ul presupune vanzarea a până la 833 milioane actiuni, dintre care până Ia 277 milioane actiuni sunt actiuni noi, emise de societate in cadrul unei operatiuni de majorare de capital la care vechii actionari nu participa, iar restul sunt vandute de fondatorul afacerii, Jabbal Kanani (detinator a 87% din actiunile holdingului) si BERD (care detine 12% din actiuni). Mai exact, Kanani vinde pana la 404 milioane actiuni, iar BERD pana la 151 milioane actiuni. 
Tot acest pachet de actiuni rezultat din majorare de capital si vanzarea unei parti din cotele vechilor actionari este oferit investitorilor in IPO, dupa algoritmul-10% din actiuni catre investitorii de retail (care vor subscrie actiunile la un pret maxim de 0,5 lei/actiune) iar restul de 90% catre investitorii institutionali. 
Pretul final va rezulta din ofertele depuse de investitorii mari, iar micii investitori vor primi diferenta de bani, daca oferta se va inchide la un pret inferior celui platit de retail. 
Daca toate actiunile din majorarea de capital (277 milioane) ar fi subscrise, societatea va avea un numar final de actiuni cu 14,7% mai mare decat numarul existent inainte de demararea IPO-ului. 
La un pret de inchidere a ofertei de 0,5 lei/actiune, valoarea afacerii s-ar apropia deci de un miliard de lei (0,95 miliarde). 
Vesti proaste privind dividendele
In prospectul de emisiune, referirile la dividende incep bine, dar se termina prost. 
Astfel, aflam ca potrivit politicii de dividende, Agricover Distribution (principala sursa de castiguri din dividende in holdingul Agricover) a distribuit în mod istoric între 60 şi 65% din profiturile sale anuale sub formă de dividende, iar aceasta practica urmeaza să continue în viitorul apropiat. 
Cu toate astea, ni se aminteste ca Agricover Holding nu a distribuit istoric dividende, deoarece profiturile anuale au fost utilizate în principal pentru a finanţa creşterea portofoliului de credite şi avansuri din cadrul diviziei Agrifinance si ”ne aşteptăm ca această practică să continue în viitorul apropiat”. 
Deci cei care cumpara acum actiuni nu vor primi prea curand dividende, o veste nu tocmai imbucuratoare intr-un climat plin de incertitudine in prezent si nu tocmai prielnic pentru agricultura. 
Sunt scumpe actiunile la 0,5 lei?
Veniturile Grupului au crescut de la 1,13 miliarde lei în exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2020 la 1,70 miliarde la 31 decembrie 2021, reprezentând o creştere anuală de 49,7%, şi la 2,54 miliarde lei în exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022 (alta creştere anuală de 49%). 
Profitul din exploatare a fost de 85,8 milioane lei, 97,7 milioane lei si 104,7 milioane lei în exerciţiile financiare încheiate la 31 decembrie 2020, 2021, respectiv 2022. 
Cu ultimul profit net de 90 milioane lei (atentie, nu va mai contribui abatorul Peris la acesta din 2023) si o capitalizare de 0,95 miliarde lei, ar rezulta un raport intre pret si profitul pe actiune de aproximativ 11 (PER). Sa tinem cont si de faptul ca la 31 decembrie, activul net pe actiune era de 0,33 lei, deci sub pretul din oferta. 
Nu este mult, daca privim piata in ansamblu (PER-ul mediu la BVB in martie a fost 4,95-dus in jos de companiile din energie, unde profiturile din 2022 sunt mai greu de repetat). Dar nici putin, daca ne referim la agricultura, unde marjele de profit sunt mici si pot fi usor afectate de costul creditului, vreme, geopolitica (oferta de cereale din Ucraina). 
La aceasta impresie poate contribui si observatia ca doar o mica parte din actiunile oferite in cadrul IPO-ului reprezinta o majorare de capital (deci un pariu pe dezvoltarea afacerii) restul fiind un proces de dezinvestire din partea actionarului majoritar (Jabbal Kanani va ramane cu 57% din afacere (fata de 87% in prezent) iar BERD cu 4% (de la 12% in prezent). 
Nu in ultimul rand, cei care iau in calcul sa subscrie in cadrul IPO-ului Agricover ar trebui sa tina cont ca in perioada urmatoare se va derula la BVB si IPO-ul Hidroelectrica, deci o dozare a resurselor e recomandabila in cazul in care se intentioneaza participarea la ambele oferte. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul