Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.
Este vorba de actiunile libere, asa numitul free float, pachete de actiuni de sub 5% din capitalul social al companiei care pot fi tranzactionate la bursa nefiind blocate la actionarii semnificativi.
Odata cu cresterea fondurilor de pensii si orientarea lor preponderent pe piata locala, fondurile din Pilonul II au ajuns sa controleze procente importante din actiunile tranzactionabile la BVB, in unele cazuri cea mai mare parte a acestora, fapt ce se reflecta si asupra lichiditatii bursei.
Fondurile de pensii nu tranzactioneaza des actiunile unui emitent, ele in general acumuleaza treptat si isi reduc rar ponderile astfel incat faptul ca valoarea tranzactiilor se reduce constant la bursa li se datoreaza intr-o anumita masura.
“La sfarsitul lunii august 2024, fondurile obligatorii s-au apropiat sau chiar au ajuns sa depaseasca semnificativ pragul impresionant de 50% din freefloat-ul oficial al majoritatii companiilor importante precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica. Recordul este consemnat in cazul MedLife unde 82% din free-float a ajuns in posesia fondurilor de pensii.
Dimensiunea redusa a Bursei de Valori Bucuresti face dificila absorbtia fluxurilor de lichiditati din partea fondurilor de pensii. Iar continuarea cu aceeasi intensitate a investitiilor la BVB nu este oricum rezonabila dat fiind impactul negativ evident asupra lichiditatii principalelor actiuni.
Cu atat mai mult cu cat, potrivit estimarii APAPR, in doar cinci ani, fondurile de pensii ar urma sa-si dubleze activele de la nivelul actual de 30 miliarde euro. Astfel, expunerea pe actiuni listate pe pietele dezvoltate din state membre UE va creste substantial in urmatorii ani, fata de un nivel de doar 5,6% din portofoliul agregat de actiuni, valabil la 30 august 2024” este concluzia unei analize aparute in ultimul numar (25) al buletinului AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania) sub semnatura lui Mihai Caruntu, vicepresedinte AAFBR.
Unde sunt concentrate cele mai mari detineri?
Fondurile din Pilonul II au ajuns sa controleze 39% din actiunile Medlife (free float ramas 9%), 11% din Hidroelectrica (free foat ramas 9%), 17,4% din Romgaz (au ramas 12,6% actiuni libere), 9,1% din Nuclearelectrica (actiuni libere ramase 8,4%), 28% din actiunile libere ale Aquila (procent ramas 13%), 23% din Teraplast (actiuni libere ramase 17%).
Fondurile de pensii sunt foarte aproape de detinerea majoritatii free floatului si la companii precum Petrom (13,3% vs 14,8%), BRD (18,4%/21,4%), Electrica (24,5%/26,8%), Transgaz (20,2%/21,3%).
Aceste acumulari se fac oricum pe o piata care nu straluceste la capitolul oferta si la capitolul capitalizare.
„Free-float-ul oficial al bursei din Bucuresti nu este oricum unul de invidiat. Valoarea free-float-ului reprezinta circa 38% din capitalizarea bursiera a pietei reglementate. Astfel, un calcul simplu ne dezvaluie ca, daca facem abstractie de participatiile detinute de fondurile de pensii pilon II, atunci free-float-ul real al BVB ar fi in prezent mai mic de 23% din capitalizarea bursiera totala. Adancimea pietei se arata deci ingrijoratoare si acest fapt reprezinta principalul motiv pentru care lichiditatea bursei locale nu reuseste nicicum sa depaseasca decisiv pragul de zece milioane euro”, subliniaza autorul raportului.
Solutiile? Cresterea numarului de companii mari listate la BVB sau migrarea masiva a fondurilor pe pietele externe, cu riscurile aferente pentru participanti (volatilitate crescuta, capacitate de monitorizare si analiza mai reduse ca la BVB).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News