top banner

Fonduri mutuale: Care este portofoliul optim de investitii?

08 Martie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In functie de tipurile de investitii spre care se orienteaza, fondurile de investitii se impart in patru mari categorii: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni, fonduri mixte si fonduri de actiuni. Tipurile de fonduri sunt enumerate in fuctie de gradul de risc asumat si bineinteles de posibilitatile de castig.
Fondurile monetare plaseaza minim 90% din bani in instrumente ale pietei monetare (cu scadente sub un an): titluri de stat si depozite bancare. Aceste fonduri se caracterizeaza prin riscuri foarte reduse si randamente comparabile cu depozitele bancare. De asemenea, accesul la bani este foarte rapid, cererile de retragere fiind onorate cu operativitate maxima si cu costuri reduse.
Fondurile de obligatiuni (sau de instrumente cu venit fix), plaseaza minim 90% din bani in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix. Riscurile investitiei intr-un astfel de fond raman scazute, dar la un nivel putin mai ridicat decat cele specifice fondurilor monetare. Obligatiunile presupun riscuri ceva mai mari decat titlurile de stat si depozitele bancare, dar pot oferi si castiguri putin mai mari.
Fonduri mixte (diversificate), au ca strategie utilizarea mai multor instrumente diferite, incluzand pe langa instrumentele in care investesc tipurile de fonduri prezentate mai sus si actiunile. Prezenta actiunilor in portofoliile fondurilor diversificate aduce un plus de potential insa si un plus substantial de riscuri asumate. In general acest tip de fonduri ofera investitorilor cea mai buna combinatie intre castiguri si riscuri. Fondurile mixte sunt de mai multe feluri in functie de politica de investitii adoptata si de aceea trebuie acordata multa atentie alegerii fondului potrivit nevoilor fiecarui investitor.
Fondurile de actiuni sunt orientate in principal spre investitia la bursa (minim 85% din active). Acestea sunt fonduri cu risc ridicat, valoarea unitatilor de fond putand inregistra fluctuatii semnificative, inclusiv scaderi mai mari pe perioade mai lungi de timp, in cazul evolutiilor nefavorabile a actiunilor in care fondul a investit. Aceste riscuri mai ridicate sunt insa compensate de performante mult mai mari decat cele obtinute de celelalte tipuri de fonduri sau din depozitele bancare.
Primul pas in alegerea unui fond de investitii este alegerea tipului de fond. Randamentul unei investitii intr-un fond mutual este intotdeauna in stransa legatura cu clasa de active in care fondul investeste. Cu cat activele sunt mai riscante cu atat randamentele pot fi mai mari, dar si pierderea ar putea fi pe masura.
Fiecare investitor trebuie sa aleaga fondul de investitii in primul rand in functie de tipologia de risc proprie. Intotdeauna cand sunt evaluate performantele si caracteristicile unui fond, trebuie tinut cont in primul rand de categoria din care acesta face parte. Nu trebuie niciodata comparate performantele unui fond monetar cu cele ale unui fond de actiuni.
Dupa ce a fost ales tipul de fond trebuie facuta distinctia intre strategiile de investitii ale fondurilor de acelasi tip. Fondurile din aceeasi clasa pot avea performante diferite in timp in functe de strategia adoptata. Un fond nu trebuie ales numai pe baza rezultatelor pe care le-a adus investitorilor in trecut, trebuie luata in calcul in primul rand politica de investitii propusa.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul