top banner

Fonduri mutuale: Care este portofoliul optim de investitii?

08 Martie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

In functie de tipurile de investitii spre care se orienteaza, fondurile de investitii se impart in patru mari categorii: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni, fonduri mixte si fonduri de actiuni. Tipurile de fonduri sunt enumerate in fuctie de gradul de risc asumat si bineinteles de posibilitatile de castig.
Fondurile monetare plaseaza minim 90% din bani in instrumente ale pietei monetare (cu scadente sub un an): titluri de stat si depozite bancare. Aceste fonduri se caracterizeaza prin riscuri foarte reduse si randamente comparabile cu depozitele bancare. De asemenea, accesul la bani este foarte rapid, cererile de retragere fiind onorate cu operativitate maxima si cu costuri reduse.
Fondurile de obligatiuni (sau de instrumente cu venit fix), plaseaza minim 90% din bani in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix. Riscurile investitiei intr-un astfel de fond raman scazute, dar la un nivel putin mai ridicat decat cele specifice fondurilor monetare. Obligatiunile presupun riscuri ceva mai mari decat titlurile de stat si depozitele bancare, dar pot oferi si castiguri putin mai mari.
Fonduri mixte (diversificate), au ca strategie utilizarea mai multor instrumente diferite, incluzand pe langa instrumentele in care investesc tipurile de fonduri prezentate mai sus si actiunile. Prezenta actiunilor in portofoliile fondurilor diversificate aduce un plus de potential insa si un plus substantial de riscuri asumate. In general acest tip de fonduri ofera investitorilor cea mai buna combinatie intre castiguri si riscuri. Fondurile mixte sunt de mai multe feluri in functie de politica de investitii adoptata si de aceea trebuie acordata multa atentie alegerii fondului potrivit nevoilor fiecarui investitor.
Fondurile de actiuni sunt orientate in principal spre investitia la bursa (minim 85% din active). Acestea sunt fonduri cu risc ridicat, valoarea unitatilor de fond putand inregistra fluctuatii semnificative, inclusiv scaderi mai mari pe perioade mai lungi de timp, in cazul evolutiilor nefavorabile a actiunilor in care fondul a investit. Aceste riscuri mai ridicate sunt insa compensate de performante mult mai mari decat cele obtinute de celelalte tipuri de fonduri sau din depozitele bancare.
Primul pas in alegerea unui fond de investitii este alegerea tipului de fond. Randamentul unei investitii intr-un fond mutual este intotdeauna in stransa legatura cu clasa de active in care fondul investeste. Cu cat activele sunt mai riscante cu atat randamentele pot fi mai mari, dar si pierderea ar putea fi pe masura.
Fiecare investitor trebuie sa aleaga fondul de investitii in primul rand in functie de tipologia de risc proprie. Intotdeauna cand sunt evaluate performantele si caracteristicile unui fond, trebuie tinut cont in primul rand de categoria din care acesta face parte. Nu trebuie niciodata comparate performantele unui fond monetar cu cele ale unui fond de actiuni.
Dupa ce a fost ales tipul de fond trebuie facuta distinctia intre strategiile de investitii ale fondurilor de acelasi tip. Fondurile din aceeasi clasa pot avea performante diferite in timp in functe de strategia adoptata. Un fond nu trebuie ales numai pe baza rezultatelor pe care le-a adus investitorilor in trecut, trebuie luata in calcul in primul rand politica de investitii propusa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul