top banner

Fondul Proprietatea ocoleste in continuare impozitul pe dividende

01 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Fondul Proprietatea (FP) va relua rascumpararea actiunilor proprii dupa ce a primit avizul ASF pentru anularea unui pachet de 1,1 miliarde actiuni (8% din capitalul social) rascumparate prin programele anterioare.
Presat de actionarii straini care isi pregatesc exitul, FP isi foloseste resursele financiare pentru a forta cresterea cotatiilor evitand sa le directioneze spre fondul de dividende.
Actiunile pentru care FP a aprimit avizul ASF in vederea anularii faceau obiectul unui program anterior de rascumparare (al doilea) si reprezentau 8% din capitalul social.
Cum FP nu poate detine, prin statut, actiuni proprii mai mult de 10% din capitalul social, era nevoie de acceptul ASF pentru anularea celei mai mari parti din actiunile acumulate anterior, administratorii Fondului intentionand de altfel sa lanseze un nou program de rascumparare, al patrulea, pentru inca 10% din actiuni (dupa ce se va diminua capitalul social si cu actiunile rascumparate in programul al treilea - 2% din capitalul Fondului).
De ce aleg reprezentantii FP aceasta strategie si nu dau dividende? In acest fel actionarii nu mai platesc doua impozite (impozitul pe profitul rezultat din vanzarea detinerilor si cel pe dividende), iar cotatiile sunt impulsionate pe fondul cresterii artificiale a cererii.
FP a recurs de altfel in trecut si la o strategie mai putin ortodoxa de optimizare fiscala, e vorba de reducerea capitalului social prin votul actionarilor (fara rascumparari si anulari de actiuni de aceasta data), decizie care se ia de regula doar de companii in mare dificultate, pentru a le asigura supravietuirea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul