top banner

Fondul Proprietatea critica lipsa conducerii adecvate in companiile de stat

06 Septembrie 2012 | Autor: Conso

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a criticat in mod public modul in care statul a gestionat pana acum schimbarea conducerii in companiile de stat, aflate in portofoliul FP.
“Managerul de Fond isi exprima dezamagirea fata de actuala stare de fapt si considera ca aceasta situatie ar putea impiedica serios procesul ambitios, dar mult intarziat, de reformare a companiilor de stat din Romania, dintre care multe se afla in portofoliul Fondului Proprietatea”, se arata in comunicare.
Conform OUG 109/2011 si la solicitarea creditorilor internationali ai Romaniei, marile companii de stat ar fi  trebuit sa treaca printr-un proces complex de restructurare, in special in zona de management si a consiliului de Administratie.
Astfel, directorii executivi si membrii Consiliului ar fi trebuit numiti pe criterii de performanta si nu pe criterii politice, pentru a asigura companiilor un nivel ridicat de competitivitate si eficienta.
Pana acum insa, cu exceptia Hidroelectrica si a patru companii detinute majoritar de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, companiile de stat sunt in continuare conduse de persoane puse in pozitie pe criterii politice.
De asemenea, ordonanta mai impune cresterea transparentei si imbunatatirea comunicarii informatiilor de interes publice referitoare la activitatea companiilor de stat, reducerea implicarii politicului din conducerea companiilor si o mai buna protectie a drepturilor actionarilor minoritari.
“Cei mai multi membri ai Consiliilor de Administratie si manageri generali au fost inlocuiti de membri/manageri interimari, care, in majoritatea cazurilor, au fost recomandati in special pe baza afilierii politice si demonstreaza astfel lipsa calificarilor profesionale si a experientei relevante”, au precizat reprezentantii Franklin Templeton.
Chiar mai ingrijorator, in opinia acestora, este faptul ca persoanelor aflate in functii intermediare li s-a oferit totusi posibilitatea de a lua decizii in probleme majore ce tin de gestionarea companiilor.
“Actuala situatie poate submina orice perspectiva pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat si poate intarzia pe termen nedefinit orice castiguri din performanta, profitabilitate si eficienta generala care rezulta din acest proces”, au adaugat reprezentantii Franklin Templeton.
O solutie oferita de acestia este desemnarea unei singure institutii publice cu responsabilitatea de a supraveghea aplicarea Ordonantei in toate companiile de stat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul