top banner

Erste recomanda "acumulare" pe titlurile Fondului Proprietatea

27 Ianuarie 2011 | Autor: Alina Branescu

Analistii Erste Bank recomanda titlurile Fondului Proprietatea (FP) pentru acumulare, estimand un pret tinta de 0,72 lei pe actiune, cu 14% peste nivelul cotat in prezent la bursa. Recomandarea tine cont atat de profilul de risc al tarii cat si de punctele slabe ale portfoliului Fondului, se arata in raportul bancii.
Pretul tinta cuprinde un discount de 30% din valoarea neta justa a activelor (NAV) pe actiune de 1,03 lei, potrivit calculelor Erste obtinute prin metoda unei evaluari a sumei partilor conservatoare.
“Pretul nostru tinta poate urca, reflectand un procent de discount mai redus, in eventualitatea unor dovezi concrete de imbunatatire a initiativelor guvernamentale in ceea ce priveste companiile strategice din portofoliul FP”, au precizat analistii Erste.
De ce pretul nu poate atinge valoarea reala a actiunii?
Erste considera ca discountul de 30% nu este exagerat daca se are in vedere faptul ca SIF-urile s-au tranzactionat la discounturi mai mari de 50% pentru o perioada lunga de timp.
“Tranzactiile cu aceste fonduri inchise acopera mai mult de jumatate din valoarea medie zilnica tranzactionata pe bursa, astfel ca SIF-urile reprezinta o referinta obligatorie pentru discounturile viitoare la care FP se va tranzactiona”, au afirmat acestia.
 Ei precizeaza insa ca principalele motive pentru care discountul este mai mic decat in cazul SIF-urilor sunt:
  • profilul mai atractiv atat al actiunii cat si al portofoliului, in conditiile in care activul net oficial ale FP este de 2,2 ori mai mare decat activul net cumulat al SIF-urilor;
  • reputatia si expertiza Franklin Templeton in administrarea de active pe pietele emergente si de frontiera;
  • lipsa restrictiilor de detinere in cazul actiunilor FP fata de situatia de la SIF-uri, unde detinerile sunt limitate la 1% din capitalul social.
  Pe de alta parte, ei atrag atentia ca investitorii care au achizitionat actiuni pe piata gri vor limita potentialul de crestere pe termen scurt, avand in vedere dorinta lor de a-si marca profiturile.
3 listari ar putea face Fondul mult mai atractiv
Erste considera ca pretul de referinta de 1 leu/actiune este fundamental foarte solid, spunand ca este dificil de imaginat pe termen mediu si lung o valoare neta justa a activelor pe actiune cu mult peste acest prag psihologic, atata timp cat Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz nu sunt listate.
Cele 3 companii sunt principalele participatii necotate din portofoliul fondului.
Pe de alta parte, participatia de 20% din Petrom (cea mai mare detinere a Fondului Proprietatea) aduce o contributie de 0,31 lei la valoarea neta justa a activelor (NAV) a actiunii – peste nivelul de 0,26 lei/actiune cat reprezinta contributia sectorului de generare a energiei electrice.
In plus, companiile de utilitati reglementate contribuie cu doar 0,21 lei/actiune. Specialistii Erste sunt insa increzatori ca acest sector reprezinta o sursa de stabilitate si crestere durabilă a activelor fondului pe termen lung.
“Punctul nostru de vedere este ca perspectivele Petrom sprijina evaluarea Fondului Proprietatea pe termen lung, in timp ce in cazul participatiilor strategice nelistate, cum ar fi cei cinci producatori de energie electrica (in special Hidroelectrica si Nuclearelectrica), suntem mai degraba pesimisti”, au subliniat acestia in raport.
Ei au adaugat ca politicile guvernamentale arbitrare care vizeaza pastrarea preturilor administrate sub control, au afectat puternic rentabilitatea acestor companii.
“Sectorul de producere a energiei electrice pare a fi intr-un moment de cotitura delicat, iar evolutiile din acest domeniu influenteaza in mod decisiv sentimentul de piata al investitorilor fata de actiunea FP”, considera analistii Erste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul