top banner

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

28 Octombrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021
Desi bugetul public e sub presiunea finantarii unui deficit in crestere, statul a reusit sa se imprumute pe 27 octombrie in euro de la bancile din piata interna la un randament de numai 0,39% in conditiile in care suma adunata a fost apreciabila-1,65 miliarde euro. 

Randamentul scazut reprezinta o performanta in conditiile in care in iulie statul iesea in pietele externe cu emisiuni de obligatiuni in dolari pe 10 si 30 de ani iar randamentele erau cuprinse atunci intre 3 si 4%. 

Fata de stacheta ridicata atunci, a parut ieftin si imprumutul de la populatie in cadrul unei emisiuni de tiluri de stat in euro ce au fost listate in august la BVB si unde dobanzile erau de 2% pe an la o maturitate de 5 ani. 

Faptul ca bancile locale sunt dispuse acum sa imprumute statul atat de ieftin arata ca exista temerea ca moneda nationala poate suferi corectii dupa anul electoral, iar o dobanda mica in euro plus eventuala depreciere a leului ar da per total un randament multumitor. 

Bancile nu sunt prea generoase cu dobanzile la termen

Dar ce alternative de plasare a economiilor in euro au deponentii in aceasta perioada?

Daca fixam un an ca perioada de imobilizare a banilor, cele mai mari dobanzi la termen in euro le gasim in acest moment la BRCI (0,75%), Idea Bank si Credit Agricole (0,7%), TBI Bank (0,6%), etc. 

Printre bancile mari gasim CEC Bank abia la 0,2% (si asta la depozitul pentru copii, depozitele standard au 0,1%), BCR cu 0,05%, ING si Banca Transilvania la 0,01%, BRD cu 0%.

La diferente atat de mici intre banci nici nu prea mai are sens migrarea la scadenta intre oferte concurente, costurile de transfer putand depasi diferenta de randament, cel putin in cazul sumelor de cateva mii de euro. 

Titlurile de stat mai pot fi cumparate la bursa

Cine a pierdut trenul subscrierii, fie in cadrul emisiunii de obligatiuni in euro oferita de Ministerul Finantelor, fie in cazul unor plasamente private de obligatiuni, poate gasi respectivele titluri listate la bursa. 

E drept, pretul de achizitie acum este mai mare uneori (trebuie sa marcheze ceva profit si primii detinatori), se mai adauga si comisionul brokerului, dar in comparatie cu depozitele la termen in euro diferenta este totusi apreciabila. 

Obligatiunile statului se tranzactioneaza in acest moment in jur de 102% din valoarea nominala (valoarea nominala este de 100 euro). Cu alte cuvinte, cei care au platit 100 de euro in august isi pot incasa deja dobanda pe un an daca le vand in octombrie. Nici cei care le cumpara nu se pot plange, randamentul va fi usor sub 2% pe an, in totalul celor 5 ani de economisire, dar la banca stau mult mai rau din acest punct de vedere. 

Obligatiunile in euro de la bursa au randamente mai bune

O ocazie interesanta oferita de asemenea la bursa pare sa fie reprezentata de obligatiunile Patria Bank scadente in 2027 (au fost listate in 2019 si au platit deja 2 cupoane) unde s-au facut tranzactii in jurul valorii de 101% recent (valoarea nominala este de 500 euro). 

Avand in vedere ca dobanda fixa este de 6,5%, platibila semestrial, plasamentul arata interesant pentru cei care vor sa isi plaseze banii in euro in perioada urmatoare. 

Obligatiunile emise de catre dezvoltatorul imobiliar Impact pot fi cumparate chiar sub valoarea nominala in prezent (ultimele tranzactii facute in jur de 98,5%-insa valoarea nominala de 5.000 euro nu este accesibila oricui) in conditiile in care dobanda este de 5,75% pe an, iar scadenta in 2022. 

La capitolul „oferte bune, pacat ca nu se gasesc la cumparare” o mentiune speciala pentru obligatiunile Bancii Transilvania care poarta o dobanda de 3,75% plus Euribor la 6 luni si care sunt scandente in 2028. 

Nici un detinator nu s-a afisat insa in piata astfel incat chiar daca ar exista cumparatori dispusi sa ofere 100.000 euro pentru o obligatiune (valoarea nominala), nu au cum sa o faca momentan. 

Aceeasi problema exista si in cazul obligatiunilor BT Transilvania Leasing IFN (dobanda Euribor 6 luni pus 1,75%) scadente in 2024, precum si a celor emise de Globalworth Real Estate Investments (dobanda fixa de 2,875% si 3% in euro). 

Nu uitati insa ca in acest moment majoritatea emisiunilor de obligatiuni nu sunt garantate astfel incat cei care le cumpara isi asuma un risc mai mare decat in cazul unui depozit la termen, unde exista binecunoscutul plafon de garantare in limita a 100.000 euro/deponent. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul