top banner

Dupa scandalul FNI, sefii supravegherii pietei de capital sunt din nou condamnati definitiv

08 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Sentinta definitiva in cazul Rompetrol aduce condamnari pentru oameni politici, brokeri si capii cerberului pietei de capital din anul 2004 (CNVM) pentru diferite infractiuni precum folosirea de informatii privilegiate, constituirea unui grup infractional, manipularea pietei de capital si favorizarea infactorului.
Dosarul solutionat de Curtea de Apel pe 7 octombrie reprezinta de fapt o comasare intre dosarul Libia (creantele statului roman insusite fraudulos de Rompetrol) si cel al manipularii pietei de capital la transferul in 2004 a actiunilor Petromidia (RRC) de pe Rasdaq pe BVB, probabil urmarindu-se firul ce lega cele doua cazuri reprezentat de Dinu Patriciu, decedat intre timp. Sentinta Curtii de Apel, cu numeroase condamnari cu executare sau doar cu suspendare (s-au dat in total 23 de ani de condamnare cu executare si 13 cu suspendare), este complet diferita de cea a Tribunalului Bucuresti care ii achitase anterior pe invinuitii din dosar.
Este a doua condamnare a unei conduceri a fostului CNVM, dupa ce presedintele din anul 2000, Stefan Boboc si comisarul Cezara Bebis primisera cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu in cazul prabusirii FNI (Boboc a stat insa in arest preventiv timp de 9 luni pana la pronuntarea sentintei).
Ce s-a intamplat in aprilie 2004 cu actiunile Rompetrol Rafinare? Au fost de toate, cu un pret coborat artificial pe baza unor ordine masive de vanzare (fiind prima zi de tranzactionare dupa transferul de pe Rasdaq pe BVB nu exista limita de variatie a cotatiilor de +/- 15%) si blocarea sistemului bursei care nu mai facea fata cantitatii mari de actiuni tranzactionate si fluctuatii masive ale cotatiilor, intre 0,0116 lei si 0,0599 lei/actiune (acum o actiune RRC este 0,045 lei). S-au tranzactionat intr-o singura zi 12% din capitalul social al companiei iar valoarea tranzctiilor la BVB a fost atunci cat in 6 zile normale.
De unde pana unde manipularea pietei de capital? Investitorii asteptau actiunile in prima zi de listare la un pret cuprins intre 0,04 lei (la cat plecasera de pe Rasdaq) si 0,05-0,06 lei/actiunea (cu bonusul inclus pentru un plus de vizibilitate pe BVB). Or, in primele minute de la tranzactionare bursa a fost inundate de ordine de vanzare la 0,0116 lei/actiune (600 milioane actiuni) iar cine trebuia a cumparat foarte ieftin. Sigur, de acest fenomen au beneficiat si cei cu ordine de cumparare puse la noroc in piata la cotatii mai mici (nu uitati, lumea astepta actiunile la un pret mai mare decat pe Rasdaq), dar acestia au fost totusi o minoritate. Spre mijlocul sedintei, pe fondul marcarilor de profit al celor care luasera la 0,0116 lei, actiunile RRC au fost suspendate de la tranzactionare deoarece sistemul bursei nu mai facea fata operatiunilor (pretul era atunci de 0,0399 lei/actiune).
Desi conducerea CNVM in frunte cu Gabriela Anghelache a derulat o ancheta privind vanzarea masiva de actiuni RRC la pret de discount, in final nimeni nu a avut de suferit si nici tranzactiile nu au fost anulate (probabil motivul care a dus la condamnarile cu suspendare in randul fostilor sefi ai CNVM).
Prejudicii? In primul rand actionarii minoritari ai VEGA au fost prejudiciati, rafinaria care facea parte din grupul Rompetrol fiind cea care a vandut actiunile detinute la RRC la un pret ridicol de mic. Apoi, bugetul de stat, avand in vedere ca vanzarea la 0,0116 lei/actiune a reprezentat un mod ocolit de recompensare a unor apropiati ai lui Dinu Patriciu (au fost insa condamnati doar Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis in acest caz) fara ca sumele in cauza sa treaca prin grilele clasice de impozitare a veniturilor.
Ca o parere personala, condamnarea conducerii CNVM din 2004 s-a datorat in buna masura si mediatizarii cazului Rompetrol, in mandatele succesive ale Gabrielei Anghelache existand si alte episoade tulburi, comparabile prin gravitate cu povestea Rompetrol-RRC (vezi ofertele de delistare a unor companii de pe Rasdaq la preturi de spoliere a micilor investitori, oferte aprobate de CNVM sau cazul Mobinvest Oradea, o alta manipulare a pietei de capital-o strategie spot-futures in care a fost implicata si bursa din Sibiu-unde si-au pierdut banii destui).
Ce sanctiuni s-au dat in dosarul Rompetrol?
Politicieni: Sorin Rosca Stanescu-doi ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru utilizare de informatii privilegiate, constituirea unui grup infractional organizat; Sorin Pantis- doi ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru complicitate la manipularea pietei de capital si constituirea unui grup infractional organizat.
Oficiali CNVM: Gabriela Anghelache (fost presedinte CNVM) - trei ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Irina Mihaela Popovici (fost vicepresedinte) - trei ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Paul Gabriel Miclaus (fost membru) - doi ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Victor Eros (fost membru) - doi ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului
Brokeri: Florin Iulian Aldea (la SSIF Alpha Finance in 2004) - cinci ani de inchisoare cu executare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional, Claudiu Simulescu (SSIF Eastern Securities) - patru ani cu executare. pentru complicitate la manipularea pietei de capital si aderarea la un grup infractional, Cerasela Rus (SSIF Alpha Finance) - trei ani cu suspendare pentru aderarea la un grup infractional organizat.
Reprezentant Rompetrol: Alexandru Bucsa (administrator si director economic la data faptelor) – sase ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la delapidare, complicitate la spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat.
Functionar al statului: Petrica Grama (fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din MF) - doi ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru complicitate la delapidare si constituirea unui grup infractional organizat. Va plati in solidar cu Alexandru Bucsa si cu Rompetrol 58 milioane dolari catre MF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul