Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat populatiei in valoare totala de aproape 65 de milioane de lei, desi valoarea totala a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei. Astfel dobanda a fost stabilita la valoarea maxima din prospectul de emisiune, respectiv 2,15% pe an.
Titlurile puse in vanzare au o valoare nominala de 1.000 de lei, se pare prea mare raportat la venitul mediu din Romania.
Oficiali din Ministerul Finantelor au declarat, inca inainte de inchiderea ofertei, care s-a derulat in perioada 8 – 19 iunie 2015, ca s-au primit solicitari de reducere a valorii nominale si de prelunguire a maturitatii. In cazul actualei oferte, scadenta este la 2 ani.
Cea mai mare cerere de titluri de stat s-a inregistrat in Bucuresti, cu 46,13% din subscrieri. Pe urmatoarele locuri se situeaza judetele Sibiu (3,37%), Mehedinti (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) si Olt (2,76%).
Din numarul total de titluri subscrise de cei 1.236 de investitori, 64.686 au fost marcate prin cele trei banci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale si Raiffeisen Bank, iar 313 titluri prin 6 societari de servicii de investitii financiare, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
In transa primara (cu maxim 50 de titluri/persoana) au fost subscrise 27.810 de obligatiuni, iar in transa secundara (peste 50 titluri) au fost achizitionate 37.189 de titluri.
Joi, 25 iunie, cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate, iar vineri va debuta tranzactionarea obligatiunilor la Bursa de Valori Bucuresti.
"Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa faca o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicata populatiei, in baza careia va stabili strategia de piata privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentala", se spune in comunicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News