Decizie controversata in cazul Monte dei Paschi

Guvernul italian a decis sa salveze Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) de la faliment cu bani publici. Decizia este controversata, avand in vedere ca, potrivit unor observatori ai pietei bancare europene, aceasta incalca reglementarile europene care limiteaza utilizarea banilor contribuabililor pentru recapitalizarea bancilor.

Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume si a treia ca marime din Italia, nu a reusit sa atraga un investitor privat important dispus sa participe la operatiunea de majorare de capital, necesara pentru ca banca sa isi poata continua activitatea. Institutia ar fi avut nevoie de cinci miliarde de euro, pana la finalul acestei luni, pentru a nu fi inchisa.

Fond de salvare pentru mai multe banci

Premierul italian Paolo Gentiloni a declarat ca Executivul a autorizat infiintarea unui fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanta bancile aflate in dificultate, si in primul rand Monte dei Paschi. Din acest fond, ar urma sa fie salvate si bancile Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza.

La randul sau, banca a anuntat ca va solicita oficial ajutor de stat, deschizand calea pentru cea mai mare nationalizare a unei banci italiene din ultimele decenii.

Guvernul de la Roma a dat asigurari ca va actiona in conformitate cu reglementarile UE, ceea ce inseamna ca unii detinatori de bonduri Monte dei Paschi vor fi fortati sa accepte pierderi, pentru ca platitorii de taxe sa nu fie nevoiti sa acopere intreaga suma.
In schimb, Executivul si Monte dei Paschi au promis protectie pentru aproximativ 40.000 de mici deponenti.

Giegold: CE trebuie sa respinga salvarea Monte dei Paschi cu bani publici

Referitor la acest caz, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca Guvernul de la Roma forteaza Comisia Europeana sa admita o derogare de la reglementarile europene in cazul Monte dei Paschi si atrage atentia asupra faptului ca o astfel de decizie ar reprezenta un precedent periculos pentru sistemul bancar european.


"Aceasta noua operatiune de ”bail-out” reprezinta o violare a reglementarilor din Uniunea Bancara Europeana. Guvernul italian ignora reglementarile europene adoptate recent, care sustin protejarea banilor publici si concurenta loiala. Decizia reprezinta o bresa inacceptabila in zidul ridicat intre guverne si banci si va lovi sever increderea in Uniunea bancara”, a mai spus Giegold.

In opinia sa, cazul reprezinta un test pentru Comisia Europeana, avand in vedere ca sunt tot mai multe banci cu probleme similare in Italia, Cipru, Grecia si Portugalia, iar aprobarea unui astfel de demers in cazul bancii italiene ar putea duce la o noua serie de baiul-out-uri.

”Cu o astfel de decizie politica, Comisia Europeana pune implinirea Uniunii Bancare in pericol. Increderea in CE si in Uniunea Bancara vor fi grav afectate”, mai spune europarlamentarul.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus