Decizie controversata in cazul Monte dei Paschi

Guvernul italian a decis sa salveze Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) de la faliment cu bani publici. Decizia este controversata, avand in vedere ca, potrivit unor observatori ai pietei bancare europene, aceasta incalca reglementarile europene care limiteaza utilizarea banilor contribuabililor pentru recapitalizarea bancilor.

Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume si a treia ca marime din Italia, nu a reusit sa atraga un investitor privat important dispus sa participe la operatiunea de majorare de capital, necesara pentru ca banca sa isi poata continua activitatea. Institutia ar fi avut nevoie de cinci miliarde de euro, pana la finalul acestei luni, pentru a nu fi inchisa.

Fond de salvare pentru mai multe banci

Premierul italian Paolo Gentiloni a declarat ca Executivul a autorizat infiintarea unui fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanta bancile aflate in dificultate, si in primul rand Monte dei Paschi. Din acest fond, ar urma sa fie salvate si bancile Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza.

La randul sau, banca a anuntat ca va solicita oficial ajutor de stat, deschizand calea pentru cea mai mare nationalizare a unei banci italiene din ultimele decenii.

Guvernul de la Roma a dat asigurari ca va actiona in conformitate cu reglementarile UE, ceea ce inseamna ca unii detinatori de bonduri Monte dei Paschi vor fi fortati sa accepte pierderi, pentru ca platitorii de taxe sa nu fie nevoiti sa acopere intreaga suma.
In schimb, Executivul si Monte dei Paschi au promis protectie pentru aproximativ 40.000 de mici deponenti.

Giegold: CE trebuie sa respinga salvarea Monte dei Paschi cu bani publici

Referitor la acest caz, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca Guvernul de la Roma forteaza Comisia Europeana sa admita o derogare de la reglementarile europene in cazul Monte dei Paschi si atrage atentia asupra faptului ca o astfel de decizie ar reprezenta un precedent periculos pentru sistemul bancar european.


"Aceasta noua operatiune de ”bail-out” reprezinta o violare a reglementarilor din Uniunea Bancara Europeana. Guvernul italian ignora reglementarile europene adoptate recent, care sustin protejarea banilor publici si concurenta loiala. Decizia reprezinta o bresa inacceptabila in zidul ridicat intre guverne si banci si va lovi sever increderea in Uniunea bancara”, a mai spus Giegold.

In opinia sa, cazul reprezinta un test pentru Comisia Europeana, avand in vedere ca sunt tot mai multe banci cu probleme similare in Italia, Cipru, Grecia si Portugalia, iar aprobarea unui astfel de demers in cazul bancii italiene ar putea duce la o noua serie de baiul-out-uri.

”Cu o astfel de decizie politica, Comisia Europeana pune implinirea Uniunii Bancare in pericol. Increderea in CE si in Uniunea Bancara vor fi grav afectate”, mai spune europarlamentarul.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus