top banner

Decizie controversata in cazul Monte dei Paschi

23 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Guvernul italian a decis sa salveze Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) de la faliment cu bani publici. Decizia este controversata, avand in vedere ca, potrivit unor observatori ai pietei bancare europene, aceasta incalca reglementarile europene care limiteaza utilizarea banilor contribuabililor pentru recapitalizarea bancilor.
Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume si a treia ca marime din Italia, nu a reusit sa atraga un investitor privat important dispus sa participe la operatiunea de majorare de capital, necesara pentru ca banca sa isi poata continua activitatea. Institutia ar fi avut nevoie de cinci miliarde de euro, pana la finalul acestei luni, pentru a nu fi inchisa.
Fond de salvare pentru mai multe banci
Premierul italian Paolo Gentiloni a declarat ca Executivul a autorizat infiintarea unui fond de 20 de miliarde de euro (20,9 miliarde de dolari) pentru a finanta bancile aflate in dificultate, si in primul rand Monte dei Paschi. Din acest fond, ar urma sa fie salvate si bancile Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza.
La randul sau, banca a anuntat ca va solicita oficial ajutor de stat, deschizand calea pentru cea mai mare nationalizare a unei banci italiene din ultimele decenii.
Guvernul de la Roma a dat asigurari ca va actiona in conformitate cu reglementarile UE, ceea ce inseamna ca unii detinatori de bonduri Monte dei Paschi vor fi fortati sa accepte pierderi, pentru ca platitorii de taxe sa nu fie nevoiti sa acopere intreaga suma.
In schimb, Executivul si Monte dei Paschi au promis protectie pentru aproximativ 40.000 de mici deponenti.
Giegold: CE trebuie sa respinga salvarea Monte dei Paschi cu bani publici
Referitor la acest caz, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca Guvernul de la Roma forteaza Comisia Europeana sa admita o derogare de la reglementarile europene in cazul Monte dei Paschi si atrage atentia asupra faptului ca o astfel de decizie ar reprezenta un precedent periculos pentru sistemul bancar european.
"Aceasta noua operatiune de ”bail-out” reprezinta o violare a reglementarilor din Uniunea Bancara Europeana. Guvernul italian ignora reglementarile europene adoptate recent, care sustin protejarea banilor publici si concurenta loiala. Decizia reprezinta o bresa inacceptabila in zidul ridicat intre guverne si banci si va lovi sever increderea in Uniunea bancara”, a mai spus Giegold.
In opinia sa, cazul reprezinta un test pentru Comisia Europeana, avand in vedere ca sunt tot mai multe banci cu probleme similare in Italia, Cipru, Grecia si Portugalia, iar aprobarea unui astfel de demers in cazul bancii italiene ar putea duce la o noua serie de baiul-out-uri.
”Cu o astfel de decizie politica, Comisia Europeana pune implinirea Uniunii Bancare in pericol. Increderea in CE si in Uniunea Bancara vor fi grav afectate”, mai spune europarlamentarul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul