top banner

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

23 Octombrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.
Suntem obisnuiti sa vedem dobanzi in lei de 4-5% la creditele ipotecare cu garantie de stat si de 8-10% la cele de nevoi personale pentru persoane fizice, astfel incat pare surprinzator ca se pot gasi obligatiuni care sa ofere investitorilor dobanzi apropiate de cele ale bancilor la creditele de consum pentru persoanele fizice. Asta in conditiile in care respectivele companii ar fi avut acces la imprumuturi la costuri mai avantajoase daca ar fi apelat la o banca. 

Una este ca imprumutul sa fie cerut de o persoana fizica care nu aduce ipoteca asupra vreunui bun si care va primi deci o dobanda de 8-10% si alta de o companie mica spre medie, cu o experienta buna in piata, profitabila si cu perspective bune, cum sunt emitentii care apeleaza la emisiunile de obligatiuni. 

De ce atunci accepta aceste companii sa se finanteze mai scump, prin bursa, si nu apeleaza la banci pentru a plati mai putin?

Avantajele imaginii

O prima explicatie trebuie gasita in notorietatea pe care o companie o primeste gratis cand vine la bursa. Vitrina bursei ofera publicitate la pachet si o companie care incepe mai timid cu o emisiune de obligatiuni poate continua apoi, fiind deja intrata pe radarele investitorilor, sa atraga si bani “gratis” odata cu vanzarea de actiuni (contra unei participatii minoritare care nu da dreptul la control se obtin resurse utile fara costuri). 

Vezi in acest sens cazul Agroland, cel mai recent, care dupa o emisiune de obligatiuni bine primita se pregateste in noiembrie de un plasament privat urmat de listarea la BVB.

Bancile pot oferi bani mai ieftini, dar nu ofera si publicitate celor care se imprumuta decat in foarte rare cazuri, cand debitorul are la randul sau o buna notoritate, ceea ce nu e cazul cu marea majoritate a companiilor care tatoneaza bursa. 

In plus, prin listarea unor emisiuni de obligatiuni emitentul incearca sa isi formeze publicul pentru a-si permanentiza acest mecanism de finantare, iar dobanzile mari oferite initial au rolul si de carlig de marketing si pot fi ajustate pe parcus in cazul urmatoarelor emisiuni.

Atentie la lipsa garantiilor

Cele mai multe emisiuni noi de obligatiuni care se listeaza la bursa sunt in acest moment negarantate. Asta inseamna ca in caz de probleme, investitorul nu are la dispozitie o umbrela mai larga (a garantului, o companie in general mai solida decat emitentul obligatiunilor, eventual o institutie financiara) sub care sa se refugieze si care sa-i preia riscurile. 

E drept, s-a incercat in unele cazuri sa se ofere drept garantie suplimentara altceva (vezi compania Golden Foods Snacks care a garantat cu brandul-Elmas) dar nimeni nu stie in aceste cazuri cine va veni la masa credala si cu ce pretentii in caz de incapacitate de plata si apoi faliment. 

Existenta unnui garant cu notorietate si crediblitate in piata ar reduce corespunzator riscurile investitiei dar s-ar reduce proportional si randamentul acesteia, pentru ca dobanzile ar intra la apa in acest caz ajungand putin peste cele aferente depozitelor bancare la termen. Ce sens ar avea altfel generozitatea emitentului daca riscul investitorului e minim?

Si acesta este un motiv suplimentar pentru care companiile aleg bursa-o banca ar cere garantii, ar solicita ca anumite active sa fie gajate si ar executa rapid garantiile in caz de neplata la termen a obligatiilor, pe cand in cazul unei emisiuni de obligatiuni, investitorii nu au astfel de parghii la indemana si nu pot decat sa astepte ca afacerea sa se redreseze. 

Cateva exemple de dobanzi oferite investitorilor

Obligatiunile Agroland, pomenite mai sus, au o maturitate de 5 ani si o dobanda fixa la lei de 9% pe an, platibila semestrial. Tot o dobanda de 9% la lei, fixa, au si obligatiunile Golden Foods Snacks, scadenta lor fiind la 3 ani. 

BT Leasing Transilvania IFN ofera o dobanda compusa din Euribor la 6 luni plus 2% la obligatiunile emise in euro, ceea ce nu e deloc rau avand in vedere randamentele actuale in euro pentru plasamentele monetare. Euribor la 6 luni plus 1,5% ofera si obligatiunile in euro ale Alpha Bank, emisiunea avand scadenta in 2024. Un randament chiar mai bun gasim la obligatiunile Patria Bank. E vorba de o emisiune cu maturitatea de 8 ani si o dobanda fixa in euro de 6,5%.

Dupa cum se vede, unele dintre institutiile financiare care au branduri in spate sunt mai zgarcite cu randamentele dar putem gasi si dobanzi mai mari chiar si in euro. Un caz mai special gasim la obligatiunile Autonom Services ce au dobanzi fixe de 4,45% in euro. In acest caz cotatia bursiera a picat insa sub valoarea nominala, fiind in prezent de 97% din aceasta, ceea ce ar trebui sa reprezinte un semnal de atentie pentru cei interesati. 

Cel mai indicat sfat in materie de obligatiuni este sa incercati sa va inspirati din strategia fondurilor diversificate ce aleg sa isi construiasca portofolii de emitenti si nu isi plaseaza toti banii in emisiunea cu cel mai mare randament. In mod cert, diversificarea nu a omorat pe nimeni, ba chiar ajuta in majoritatea cazurilor, ceea ce nu s-ar putea spune despre lacomia din pietele de capital, care i-a lasat pe multi cu buzunarele goale. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul