top banner

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

12 Septembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Foto Unsplash.com

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.
Fata de inceputul anului, pe 8 septembrie BVB avea la nivelul principalului indice, BET (ajuns la 13.800 puncte), un avans de 18%. Iar cu dividendele incluse in cotatii avansul ajunge chiar la 23%. 
Cum de a fost posibila o atare evolutie in conditiile in care anul 2022 se incheia cu o corectie apreciabila, de la peste 13.600 de puncte in ianuarie 2022 indicele BET ajungand in septembrie la 10.600 puncte pentru a termina anul in jurul a 11.800 puncte?  
De la pesimismul ultradominant justificat de razboi, inflatie, preturile mari la energie si dobanzile mari in toamna anului trecut avem iata un nou maxim istoric 12 luni mai tarziu in conditiile in care dobanzile tot mari sunt, inflatia abia a inceput sa faca pasi inapoi, razboiul tot acolo e (se vobeste insa mai putin de un eventual conflict din Taiwan, Ucraina ramanand unicul teatru de razboi) iar singurele cu adevarat dezumflate intre timp sunt preturile la energie (pentru cat timp insa?). 
Care ar fi principalele explicatii?
Brokerii si cei care urmaresc indeaproape piata actiunilor locale pun scumpirile de la BVB pe seama efectului Hidroelectrica (au intrat multi bani in piata cu aceasta ocazie iar acest lucru a influentat si alte cotatii dupa listarea H2O), inflatia (preturile mai mari au fost transferate integral consumatorilor), dividendele bune anuntate de unele companii, etc. 
Principala cauza a ascensiunii BVB o reprezinta insa sincronizarea cu pietele externe, cresterile burselor in 2023 reprezentand un fenomen global si nu unul local.
Cum nu s-au listat echivalentele companiei Hidroelectrica peste tot, altele trebuie sa fie cauzele reale ale schimbarii de trend in conditiile in care politica monetara nu s-a ajustat radical intre timp. 
Bursele anticipeaza insa si este posibil ca in actualele cotatii sa fie cuprinse si viitoarele scaderi ale dobanzilor de politica monetara. 
Sa nu uitam si de concedierile masive de la finalul anului trecut, in special in zona IT, care au crescut marjele de profit ale companiilor, in conditiile in care inflatia a fost transferata in preturile de consum uneori cu un bonus semnificativ care sa compenseze scaderea vanzarilor. 
Nu in ultimul rand, cum anul electoral e un an de efervescenta bursiera e posibil ca unii speculatori sa fi incercat sa fure startul iar cresterile din 2024 sa fi aparut mai devreme. 
In ceea ce priveste preturile la energie, avem cateva nuante. Petrolul (cotatia “Crude Oil”) a avut un maxim in jurul a 116 dolari baril in iunie 2022 si de atunci s-a corectat progresiv pana la 67 dolari in martie 2023 pe fondul sanctiunilor si politicii de plafonare pentru titeiul rusesc impuse de Occident. 
De atunci insa tendinta s-a inversat, Arabia Saudita si Rusia si-au scazut in mai multe etape productia si acum avem o cotatie de 87 dolari/baril, un trend de crestere destul de solid conturat. 
O iarna mai grea ar putea schimba socotelile si in ceea ce priveste pretul la gaz (deci si electricitate mai scumpa) si iata cum dezinflatia s-ar putea confrunta cu primele obstacole. 
Ca sa nu mai pomenim de ajustarile postelectorale, destul de bine sincronizate in lume (2024 e an electoral in mai multe tari din spatiul occidental), ce ar putea fi anticipate de piete de la jumatatea anului viitor. 
Cea mai buna strategie este prudenta
In cazul in care optam pentru achizitii esalonate de actiuni sau unitati de fond e mai putin important momentul, media este ceea care conteaza si chiar daca cumparam cate ceva pe maxime istorice o eventuala corectie nu va contribui prea tare la medie. 
Dar daca insa pandim „oportunitati”, trebuie subliniat ca de cele mai multe ori acestea nu vin din zona maximelor istorice, cand marketingul este foarte agresiv, ci din zona minimelor istorice, cand nimeni nu pare sa ne sfatuiasca sa cumparam actiuni. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul