top banner

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

29 Februarie 2012 | Autor: Marius Serban

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

Pierderile generate de credite au impins profitul BCR pe o panta de scadere abrupta. In 2011, banca a ajuns sa genereze doar 3% din profitul pe care il obtinea inainte de criza financiara. Presiunile concurentiale au fortat banca sa diminueze marja de dobanda, iar in lipsa masurilor de restructurare, profitul abia s-a mai vazut.
Profitul BCR s-a micsorat permanent in ultimii 3 ani. In 2011, banca a ajuns sa raporteze un rezultat net de numai 71 milioane lei. Suma reprezinta doar 3% din cat castiga banca in 2008, cand rezultatul net era de 2 miliarde lei.
 
Principala problema care a lovit BCR – ca de altfel tot sectorul bancar – au fost pierderile din credite neperformante. Din 2009, acestea s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei pe an, ceea ce explica de ce profitul din 2008 s-a evaporat aproape integral.
 
Banca reactionat la aceasta problema prin incercarea de a majora veniturile. Si pana in 2011, actiunile sale au dat rezultate, deoarece banca a obtinut venituri chiar mai mari decat in anii de boom economic.
 
Solutia a fost practicarea unor dobanzi mult mai mari la credite decat cele la depozite. Marja dobanzii a urcat de la 4,4% in 2008 la peste 5% in 2009 si in 2010.
Avand in vedere ca politica a dat rezultatele scontate, banca a amanat sa ia decizii ample de restructurare a activitatii.
Din acest motiv, costurile bancii au evoluat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cheltuielile de exploare se mentin la nivelul anterior crizei financiare, ceea ce arata ca banca nu si-a pus problema sa isi restructureze activitatea la noile conditii economice.
 
In 2011, s-a produs insa un scurtcircuit, care a condus ca banca sa intre pe pierdere in trimestrul III. Sectorul bancar a inceput sa se dezmorteasca, iar concurenta a comprimat marjele de dobanda din piata.
BCR a fost obligata sa se adapteze la noile conditii, motiv pentru care 2011 a fost primul an cand veniturile bancii au coborat sub nivelul din 2008.
Cum cheltuielile au ramas la acelasi nivel ca in ultimii ani (atat cele de functionare cat si cele generate de creditele cu probleme), efectul s-a reflectat in profitabilitate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul