top banner

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

29 Februarie 2012 | Autor: Marius Serban

Creditele cu probleme au macinat profitul BCR

Pierderile generate de credite au impins profitul BCR pe o panta de scadere abrupta. In 2011, banca a ajuns sa genereze doar 3% din profitul pe care il obtinea inainte de criza financiara. Presiunile concurentiale au fortat banca sa diminueze marja de dobanda, iar in lipsa masurilor de restructurare, profitul abia s-a mai vazut.
Profitul BCR s-a micsorat permanent in ultimii 3 ani. In 2011, banca a ajuns sa raporteze un rezultat net de numai 71 milioane lei. Suma reprezinta doar 3% din cat castiga banca in 2008, cand rezultatul net era de 2 miliarde lei.
 
Principala problema care a lovit BCR – ca de altfel tot sectorul bancar – au fost pierderile din credite neperformante. Din 2009, acestea s-au ridicat la aproape 2 miliarde de lei pe an, ceea ce explica de ce profitul din 2008 s-a evaporat aproape integral.
 
Banca reactionat la aceasta problema prin incercarea de a majora veniturile. Si pana in 2011, actiunile sale au dat rezultate, deoarece banca a obtinut venituri chiar mai mari decat in anii de boom economic.
 
Solutia a fost practicarea unor dobanzi mult mai mari la credite decat cele la depozite. Marja dobanzii a urcat de la 4,4% in 2008 la peste 5% in 2009 si in 2010.
Avand in vedere ca politica a dat rezultatele scontate, banca a amanat sa ia decizii ample de restructurare a activitatii.
Din acest motiv, costurile bancii au evoluat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cheltuielile de exploare se mentin la nivelul anterior crizei financiare, ceea ce arata ca banca nu si-a pus problema sa isi restructureze activitatea la noile conditii economice.
 
In 2011, s-a produs insa un scurtcircuit, care a condus ca banca sa intre pe pierdere in trimestrul III. Sectorul bancar a inceput sa se dezmorteasca, iar concurenta a comprimat marjele de dobanda din piata.
BCR a fost obligata sa se adapteze la noile conditii, motiv pentru care 2011 a fost primul an cand veniturile bancii au coborat sub nivelul din 2008.
Cum cheltuielile au ramas la acelasi nivel ca in ultimii ani (atat cele de functionare cat si cele generate de creditele cu probleme), efectul s-a reflectat in profitabilitate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul