Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?

Aurul cocheteaza cu maximul istoric la 2.000 dolari/uncia depasind recordurile din vremea crizei financiare. Faptul ca argintul nu il secondeaza indeaproape sugereaza ca problema poate fi insa la…dolar. 

Au inceput sa curga mailurile si notificarile privind cresterea continua a pretului la aur. Brokerii de pe Forex, vanzatorii de monede de aur si argint se inghesuie sa ne sfatuiasca sa profitam de oportunitate. 

Faptul ca pretul aurului a depasit cota de 1.900 dolari/uncia cu care cochetase dupa precedenta mare criza, cea generata de criza subprime in SUA, da de gandit. Atunci lumea era speriata ca urmeaza un faliment generalizat al bancilor, Lehman Brothers daduse tonul, Merryl Lynch fusese la un pas sa o urmeze, cotatiile bancilor la bursa americana erau in picaj, era logic sa fugi dinspre active financiare spre cele palpabile. Sau cel putin asa parea atunci. 

La precedenta criza, cea din anii ‘80 ai secolului trecut, majorarea dobanzilor contribuise la calmarea metalelor pretioase (aurul nu da dobanda), in 2009-2011 a fost necesar ca bancile centrale sa se angajeze la ample operatiuni de relaxare cantitativa (un mod elegant de a denumi tiparirea de bani) astfel incat sa se elimine ingrijorarea ca urmeaza un faliment in lant al bancilor. 

Argintul e inca departe de recorduri

De ce avem acum un nou salt al pretului la aur? Acesta incepuse sa se aprecieze usor din decembrie, in ianuarie era la 1500 dolari/uncia, februarie il gasea la 1.700 dolari, a urmat un mic picaj in martie pe fondul blocarii economiilor, cand toate activele s-au depreciat (revenire la 1.500 dolari) dar de atunci este in crestere sustinuta si avem acum aproape 2.000 dolari/uncia. 

Argintul a fost tras la randul sau in sus de miscarea ascendenta a aurului si a urcat de la 17 dolari in mai la aproape 25 dolari uncia acum dar este departe inca de recordul de 50 de dolari uncia din martie 2011. 

Imaginea dolarului s-a subrezit

Faptul ca nu s-a pariat masiv pe argint sau nu in mod asemanator cu pariul pe aur, corelat cu cresterea criptomonedelor din ultima vreme (bitcoinul se corectase de la 10.000 la 5.000 dolari cand spaima adusa de pandemie era maxima dar acum sta peste 11.000 dolari) sugereaza ca nu sanatatea sistemului financiar ar putea fi problema de aceasta data, ci sanatatea dolarului ca moneda de rezerva. 

Dupa criza financiara cand trilioanele de dolari pompate in economie (pana la a ajunge in economie ajung insa in banci si se poate specula cu ele) au umflat destul de repede pretul activelor, perspectiva altor trilioane emise peste noapte pentru a lupta cu coronavirusul nu mai e la fel de linistitoare pentru cei ce isi tin banii in dolari. E greu de crezut ca o moneda isi mentine puterea de cumparare daca numarul unitatilor monetare se dilata exponential. 

Or, cum un nou salt al datoriilor ridica semne de intrebare asupra valorii banilor si cum dolarul este principala valuta in care se imprumuta lumea, e firesc sa se caute alternative. Iar speculatorii pot profita de asta, amplificand miscarea. Oricum, o parte din aprecierea metalelor pretioase si criptomonedelor din ultima vreme vine din deprecierea dolarului.

Ce ar fi de facut? 

Ca intodeauna, diversificarea e cheia succesului. Cine isi tinea banii in dolari in vremea blocarii economiei, cand cotatia sa ajunse la peste 4,4 lei/dolar, era fericit. Acum, cand dolarul a fost si sub 4,1 lei se gandeste probabil daca nu erau buni si niste euro. 

Cumpararea de aur fizic are din start dezavantajul ca presupune o prima la cumparare si un discount la vanzare, deci potentialul de speculatie e limitat. Iar pentru aurul financiar e nevoie de o doza mai mare de sofisticare. Similar, criptomonedele nu sunt pentru oricine, e nevoie de un stomac bun pentru a le suporta oscilatiile.

Ne putem imparti insa banii in mai multe categorii de active clasice, iar traiectoria valorii portofoliului va fi mai lina. Un cos valutar cu lei, euro, poate si ceva franci elvetieni, un portofoliu de actiuni listate, ceva fonduri mutuale care sa plaseze banii in obligatiuni ar trebui sa ne asigure un somn mai linistit in lunile urmatoare. 


Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus