top banner

Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?

04 August 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Ce se intampla cu aurul? Dar cu dolarul?

Aurul cocheteaza cu maximul istoric la 2.000 dolari/uncia depasind recordurile din vremea crizei financiare. Faptul ca argintul nu il secondeaza indeaproape sugereaza ca problema poate fi insa la…dolar. 
Au inceput sa curga mailurile si notificarile privind cresterea continua a pretului la aur. Brokerii de pe Forex, vanzatorii de monede de aur si argint se inghesuie sa ne sfatuiasca sa profitam de oportunitate. 

Faptul ca pretul aurului a depasit cota de 1.900 dolari/uncia cu care cochetase dupa precedenta mare criza, cea generata de criza subprime in SUA, da de gandit. Atunci lumea era speriata ca urmeaza un faliment generalizat al bancilor, Lehman Brothers daduse tonul, Merryl Lynch fusese la un pas sa o urmeze, cotatiile bancilor la bursa americana erau in picaj, era logic sa fugi dinspre active financiare spre cele palpabile. Sau cel putin asa parea atunci. 

La precedenta criza, cea din anii ‘80 ai secolului trecut, majorarea dobanzilor contribuise la calmarea metalelor pretioase (aurul nu da dobanda), in 2009-2011 a fost necesar ca bancile centrale sa se angajeze la ample operatiuni de relaxare cantitativa (un mod elegant de a denumi tiparirea de bani) astfel incat sa se elimine ingrijorarea ca urmeaza un faliment in lant al bancilor. 

Argintul e inca departe de recorduri

De ce avem acum un nou salt al pretului la aur? Acesta incepuse sa se aprecieze usor din decembrie, in ianuarie era la 1500 dolari/uncia, februarie il gasea la 1.700 dolari, a urmat un mic picaj in martie pe fondul blocarii economiilor, cand toate activele s-au depreciat (revenire la 1.500 dolari) dar de atunci este in crestere sustinuta si avem acum aproape 2.000 dolari/uncia. 

Argintul a fost tras la randul sau in sus de miscarea ascendenta a aurului si a urcat de la 17 dolari in mai la aproape 25 dolari uncia acum dar este departe inca de recordul de 50 de dolari uncia din martie 2011. 

Imaginea dolarului s-a subrezit

Faptul ca nu s-a pariat masiv pe argint sau nu in mod asemanator cu pariul pe aur, corelat cu cresterea criptomonedelor din ultima vreme (bitcoinul se corectase de la 10.000 la 5.000 dolari cand spaima adusa de pandemie era maxima dar acum sta peste 11.000 dolari) sugereaza ca nu sanatatea sistemului financiar ar putea fi problema de aceasta data, ci sanatatea dolarului ca moneda de rezerva. 

Dupa criza financiara cand trilioanele de dolari pompate in economie (pana la a ajunge in economie ajung insa in banci si se poate specula cu ele) au umflat destul de repede pretul activelor, perspectiva altor trilioane emise peste noapte pentru a lupta cu coronavirusul nu mai e la fel de linistitoare pentru cei ce isi tin banii in dolari. E greu de crezut ca o moneda isi mentine puterea de cumparare daca numarul unitatilor monetare se dilata exponential. 

Or, cum un nou salt al datoriilor ridica semne de intrebare asupra valorii banilor si cum dolarul este principala valuta in care se imprumuta lumea, e firesc sa se caute alternative. Iar speculatorii pot profita de asta, amplificand miscarea. Oricum, o parte din aprecierea metalelor pretioase si criptomonedelor din ultima vreme vine din deprecierea dolarului.

Ce ar fi de facut? 

Ca intodeauna, diversificarea e cheia succesului. Cine isi tinea banii in dolari in vremea blocarii economiei, cand cotatia sa ajunse la peste 4,4 lei/dolar, era fericit. Acum, cand dolarul a fost si sub 4,1 lei se gandeste probabil daca nu erau buni si niste euro. 

Cumpararea de aur fizic are din start dezavantajul ca presupune o prima la cumparare si un discount la vanzare, deci potentialul de speculatie e limitat. Iar pentru aurul financiar e nevoie de o doza mai mare de sofisticare. Similar, criptomonedele nu sunt pentru oricine, e nevoie de un stomac bun pentru a le suporta oscilatiile.

Ne putem imparti insa banii in mai multe categorii de active clasice, iar traiectoria valorii portofoliului va fi mai lina. Un cos valutar cu lei, euro, poate si ceva franci elvetieni, un portofoliu de actiuni listate, ceva fonduri mutuale care sa plaseze banii in obligatiuni ar trebui sa ne asigure un somn mai linistit in lunile urmatoare. 


Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul