top banner

Bursa din Romania, prea mica pentru socul Brexit

07 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Pietele financiare europene au inregistrat pierderi semnificative in primele sase luni din acest an, insa cele din Romania au rezistat mai bine in fata evenimentelor produse. Aceasta este principala concluzie care se desprinde din Raportul privind evolutia pietei de capital in Semestrul I 2016 publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit ASF, pietele financiare din Romania au avut, in prima jumatate a acestui an, o volatilitate mai redusa in comparatie cu alte piete emergente din zona si chiar si cu unele piete mature.
Si asta in contextul in care primul semestru din 2016 a fost unul caracterizat de volatilitate crescuta pe pietele financiare internationale. Potrivit raportului ASF, pe aceste piete se remarca trei perioade de scaderi semnificative.
Doua episoade de turbulente au avut loc in lunile ianuarie, respectiv februarie, pe fondul ?tirilor si evolutiilor pietelor financiare din China. Cea de-a treia perioada turbulenta s-a manifestat in luna iunie, initial ca urmare a incertitudinii privind iesirea Marii Britanii din UE si, ulterior, pe fondul consemnarii rezultatului pro Brexit.
Indicele de turbulenta, cel mai ridicat din ultimii cinci ani
„In acest context, indicele de turbulenta calculat pentru luna iunie 2016 se situeaza in apropierea valorii de 50, fiind cel mai ridicat nivel inregistrat in perioada ianuarie 2012 – iunie 2016”, se mentioneaza in raportul ASF.
Revenind in Romania, la Bursa de Valori Bucuresti amploarea volatilitatii a fost mai redusa decat cea constatata cu ocazia altor evenimente si episoade de turbulenta din trecutul apropiat (evenimentele din China de la mijlocul anului trecut si de la inceputul anului curent), se  mentioneaza in raportul citat.
Potrivit ASF, o astfel de evolutie este specifica unei piete putin speculative, cu socuri aleatorii care se disipeaza rapid.
Romania, putin influentata de Brexit
ASF a prezentat si gradul de corelare dintre piata din Romania si celelelate piete din regiune, dar si cu cea din Marea Britanie, pentru a stabili in ce masura evenimentele din Marea Britanie influenteaza piata romaneasca.
„Corelatiile dintre Romania si Marea Britanie sunt in general de nivel mediu, in cea mai mare parte avand valori de aproximativ 0,5, cu episoade in care au ajuns la 0,6 in septembrie 2015 si iunie 2016”, se subliniaza in raport.
Insa, imediat dupa votul pro Brexit, indicele principal al bursei din Romania a inregistrat corelatii ridicate cu toate pietele de capital analizate, ajungand la un nivel de 0,58 cu Marea Britanie, peste maximul atins in septembrie 2015, mai noteaza ASF.
Indicele BET a inregistrat printre cele mai reduse pierderi
Primul semestru al anului 2016 a adus scaderi semnificative ale indicilor de referinta pentru pietele analizate.
Insa, din datele ASF se remarca faptu ca indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, o scadere de doar 7,58%, cea mai redusa dintre indicii pietelor analizate, cu exceptia indicelui FTSE 100 al Bursei din Londra si DJIA din Statele Unite, ambii incheind semestrul pe plus.
In perioada analizata, cel mai mult a pierdut indicele Bursei din Italia, peste 24%.
De altfel, ASF mentioneaza in raport ca cele mai afectate de rezultatul referendumului din Marea Britanie au fost bursele din Irlanda(ISEQ), Italia (FTSE MIB), Spania (IBEX) ?i Grecia (ASE).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul