top banner

Better Finance: Atentie la interesele micilor investitori!

29 Iunie 2015 | Autor: Conso

Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare – Better Finance solicita centrarea Uniunii Pietelor de Capital pe interesele deponentilor si investitorilor individuali. Organizatia a transmis, in acest sens, o scrisoare deschisa comisarului european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill.
Better Finance sustine ca intentia declarata a comisarului european, de a proteja deponentii si investitorii individuali, trebuie tradusa in prioritati de actiune in cadrul Uniunii.
”Asa cum foarte corect ati mentionat, populatia din UE reprezinta sursa principala de finantare pe termen lung a economiei europene. Acesta este motivul pentru care deponentii si investitorii individuali trebuie sa fie plasati in centrul initiativei Uniunii Pietelor de Capital. De asemenea, ati mentionat ca succesul Uniunii nu este posibil fara succesul deponentilor si al investitorilor individuali”, se arata in scrisoarea mentionata.
In plus, reprezentantii Federatiei atrag atentia asupra faptului ca exista, inca, obstacole majore in stabilirea unui canal eficient intre economiile populatiei si  investiiile individuale si economia reala, principalul obstacol fiind increderea, asa cum si comisarul Hill a mentionat. 
Better Finance este ingrijorata de faptul ca discursurile publice se refera doar la cele cinci prioritati pe termen scurt cuprinse deja in Cartea Verde a Uniunii Pietelor de Capital, avand in vedere ca niciuna dintre acestea nu tine cont de interesele deponentilor si investitorilor individuali.
Federatia sustine ca, pentru a restabili increderea micilor investitori, Uniunea trebuie sa extinda prioritatile declarate pe termen scurt cu inca cinci directii de actiune.
Prioritati pentru micii investitori
In primul rand, cetatenii UE (si supraveghetorii) ar trebui sa aiba acces la informatii cuprinzatoare si comparabile privind rezultatele istorice si preturile tuturor produselor de investitii. Din pacate, regulamentele recent aprobate au eliminat cerintele pentru fondurile de investitii de a publica performantele lor anterioare intr-un mod standardizat. In acest context, autoritatile europene de supraveghere ar trebui sa colecteze, sa analizeze si sa publice date privind performanta si preturile produselor de investitii.
O a doua directie de actiune solicitata de Better Finance se refera la adoptarea unor norme de protectie a investitorilor, care sa se aplice tuturor produselor de investitii, inclusiv asigurarilor de viata, pensii, actiuni si obligatiuni.
In plus, Federatia solicita ca ofertele de produse de investitii de retail sa fie standardizate, astfel incat investitorii sa aiba acces, la nivel pan-european, la produse mai simple, mai transparente si mai eficiente din perspectiva cost-beneficiu.
Pe de alta parte, autoritatile publice ar trebui sa nu mai permita pietelor de actiuni sa incline balanta in favoarea investitorilor cu un nivel de tehnologie ridicat in detrimentul micilor investitori.
Nu in ultimul rand, Better Finance avertizeaza ca Directiva Drepturilor Actionarilor nu ar trebui sa se transforme in Directiva Drepturilor Intermediarilor.
”Better Finance propune cateva amendamente la Directiva Drepturilor Actionarilor, care este in prezent in discutie in Parlamentul European, pentru a permite milioanelor de actionari individuali sa-si exercite cu adevarat drepturile de vot - in special prin metode trans-frontaliere gratuite in UE. Dar nu ne-am facut auziti pana acum. Cu toate acestea, masurile sunt foarte simplu de implementat, astfel incat Directiva Drepturilor Actionarilor sa fie in concordanta cu Uniunea Pietelor de Capital”, se mai arata in comunicatul Better Finance.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) este membru, din primavara anului 2014, al Federatiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul