top banner

ASF testeaza la stres fondurile de investitii

26 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca va efectua un test de stres si pe piata de capital. La acesta vor participa 74 de fonduri deschise de investitii si 29 de fonduri inchise de investitii autorizate in Romania. Data de referinta pentru exercitiu este 31 martie 2016.
Potrivit unui comunicat al institutiei, demersul vizeaza cresterea increderii consumatorilor fata de pietele si instrumentele financiare nebancare, precum si consolidarea stabilitatii si o functionare sanatoasa a pietelor.
Autoritatea vrea sa afle daca fondurile rezista in situatii extreme
”Scopul exercitiului este de a testa senzitivitatea acestor entitati la conditii extreme privind riscul de piata, riscul de contrapartida si riscul de lichiditate, in vederea evaluarii si, totodata, a cresterii capacitatii de reactie a administratorilor in fata unor situatii exceptionale”, precizeaza ASF.
Astfel, testul urmareste sa identifice si, ulterior, sa aplice noi proceduri care sa conduca la imbunatatirea capacitatii fondurilor participante de gestionare a lichiditatii si riscurilor investitionale.
”Din aceste considerente, este esentiala intelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor si valoarea unitatii de investitie, in conditii adverse extreme pe pietele financiare”, se mai arata in comunicat.
In plus, potrivit ASF, in cadrul exercitiului va fi testata si capacitatea fondurilor de a face fata, pe termen scurt, unei valori exceptional de ridicate a rascumpararilor, in conditii de lichiditate redusa si cu volatilitate in crestere pe pietele financiare.
”In egala masura, exercitiul urmareste si identificarea potentialelor efecte de runda a doua pe care eventuale actiuni de vanzare rapida si fortata a activelor le-ar putea avea asupra preturilor activelor si, implicit, asupra celorlalti participanti la piete”, mai subliniaza ASF.
Testul nu presupune aplicarea de sanctiuni pe baza rezultatelor obtinute
Pe de alta parte, ASF mentioneaza faptul ca exercitiul nu reprezinta un test de tipul „pass or fail” (treci sau pici -n.r.) si nu vizeaza luarea de masuri de supraveghere de tipul sanctiunilor in urma rezultatelor constatate.
Conform comunicatului, informatiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de la fondurile participante in baza unei metodologii care va fi supusa, in perioada urmatoare, unei consultari cu societatile de administrare a investitiilor. Rezultatele si eventualele masuri necesare pentru imbunatatirea procedurilor de management al riscurilor vor fi anuntate pana la finalul acestui an, se mai arata in comunicatul ASF.
De coordonarea acestui exercitiu se va ocupa un Grup de Coordonare si Implementare (GCI) ce va fi alcatuit la nivelul ASF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul