top banner

Actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 8% in prima zi de tranzactionare

25 Ianuarie 2011 | Autor: Alina Branescu

Fondul Proprietatatea (FP) a fost listat astazi la BVB, incheind prima zi de tranzactionare cu un castig de 8%. Administratorul semnaleaza ca performanta fondului va depinde pe listarea marilor companii de stat din portofoliu. Principalul risc vine din partea guvernului.
“Surpriza sau nu, pretul de deschidere a fost cel anuntat ieri. Speram ca pretul anuntat de brokeri a fost fundamentat si pretul de tranzactionare de astazi la BVB este unul corect”, a precizat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cu ocazia listarii Fondului Proprietatea pe platforma BVB.
Pe de alta parte, Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si vicepresedinte executiv al Franklin Templeton a precizat ca nu ar trebui pus un accent foarte mare pe pretul din prima zi de tranzactionare, intrucat nivelul acestuia va fi foarte volatil.
“Pentru noi conteaza mai mult prezenta in piata, lichiditatea si atragerea de noi investitori, decat pretul de astazi”, a subliniat Konieczny.
Marile companii din portofoliu trebuie listate
Pentru a spori insa eficienta Fondului, ar trebui listate la bursa cel putin 3 companii mari aflate in portofoliul Fondului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, este de parere Konieczny.
"Cred ca cea mai mare provocare pe care o vom avea in urmatoarele luni va fi sa gestionam activ portofoliul si sa incercam sa aducem cat mai multe companii pe piata. La majoritatea, guvernul este actionar majoritar, iar efortul nostru va consta in a convinge guvernul să listeze aceste companii, chiar din 2012”, a precizat Konieczny.
Potrivit acestuia, listarea va fi benefica si pentru aceste companii, deoarece vor avea acces la capitaluri suplimentare pentru efectuarea de investitii. Si veniturile la bugetul de stat se vor majora, prin plata de catre investitori de taxe si impozite.
“Daca Fondul Proprietatea se va dovedi un succes, atunci sunt increzator ca si alte companii cu actionariat in care se regaseste si statul vor fi listate pe bursa de la Bucuresti”, a afirmat si Bogdan Dragoi, presedinte al Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea.
Guvernul, principala ingrijorare a administratorului
Mark Mobius, preşedintele-executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, a precizat ca modul in care guvernul va trata actionarii minoritari este principala sa ingrijorare.
“Daca acestia nu sunt tratati in mod corect, nu poate exista o piata de capital infloritoare. Noi va trebui sa invatam tot mai mult ce gandeste guvernul cand face anumite actiuni, pentru ca daca nu intelegem aceste lucruri nu putem face progrese in dezvoltarea pietei de capital aici”, a declarat Mark Mobius.
El a facut referire implicit si la cazul Romgaz, cand guvernul a decis in septembrie 2010 ca o suma de 400 milioane sa fie donata catre bugetul de stat. “Daca un lucru asemanator s-ar intampla si cu alte companii aflate in portofoliul Fondului ar fi un dezastru”, a subliniat Mobius.
Cum a evoluat actiunea in prima zi?
Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea totalizau peste 36 milioane de lei dupa primele 15 minute ale sedintei. Pretul de deschidere a fost de 0,602 lei pe actiune.
Pe parcursul intregii sesiuni au fost transferate aproximativ 333,21 milioane de actiuni ale fondului, reprezentand 2,4% din capitalul social al acestuia. Rulajul total s-a ridicat astfel la 213,6 milioane lei (aproximativ 49,7 milioane euro), reprezentand 87% din operatiunile totale cu actiuni.
Pretul a urcat pana la 0,675 lei pe actiune, nivel atins in jurul orei 14.00. Ulterior, titlurile FP au inceput sa scada, inchizand sedinta la 0,6495 lei.
Mai putin de jumatate dintre proprietarii initiali mai sunt actionari
In prezent, numai 42% din proprietarii initiali mai sunt insa actionari ai fondului, potrivit Danei Ionescu, presedinte la Raiffeisen Capital&Investment. Restul actionariatului este format in proportie de 39% de stat, respectiv 19% de alti investitori.
Fondul Proprietatea a fost creat in decembrie 2005, in vederea despagibirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate de regismul comunist. De atunci, listarea fondului a fost constant amanata, ingreunand astfel posibilitatea proprietarilor de a valorifica titlurile detinute.
Tranzactiile cu aceste titluri a fost posibila numai pe piata “gri”, operatiunile efectuandu-se direct intre cumparatori si vanzatori prin contracte de cesiune, la preturi mult mai mici.
Una dintre preocuparile din prezent ale Fondului este mentinerea evidentei fostilor proprietari si informarea lor asupra modului in care isi pot valorifica titlurile detinute. “Unii dintre acestea nu stiu ce este o actiune sau un broker, astfel ca trebuie sa venim in sprijinul acestora”, a afirmat Mobius.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii
Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?

03 Aug 2023 | Investitii
De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari.

26 Iul 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul