UE pregateste noi reguli pentru firmele de audit

Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma serviciilor de audit, cu scopul de a creste increderea investitorilor in informatiile financiare.

Masurile agreate au scopul de a asigura un grad mai mare de independenta firmelor de audit, in special in relatia cu institutiile financiare si companiile listate la bursa.

Conform noilor reguli, firma de audit trebuie schimbata dupa maxim 10 ani. Daca se face o noua licitatie, termenul se poate prelungi cu inca 10 ani sau cu inca 14 ani, in cazul unui audit comun, in care mai multe firme coopereaza.

Companiile de audit nu vor putea oferi o serie de servicii catre clientii lor, cum ar fi consultanta fiscala sau servicii legate de strategia financiara si de investitii. Veniturile din alte activitati decat cele interzise vor fi limitate la maxim 70% din veniturile realizate din audit. Prin aceste restrictii, se are in vedere limitarea conflictului de interese.

Reforma serviciilor de audit a devenit necesara dupa ce criza financiara a aratat ca auditorii nu au reflectat situatia reala a multor institutii financiare sau societati listate din cauza relatiilor stranse, dezvoltate in timp, intre auditor si client.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB
Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB

Conso si Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul bancar (CSALB) au incheiat un parteneriat care permite formularea de solicitari de rezolvare a nemultumirilor legate de produsele si serviciile bancare direct din sectiunea Vocea Clientului de pe Conso.

2 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus