UE pregateste noi reguli pentru firmele de audit

Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma serviciilor de audit, cu scopul de a creste increderea investitorilor in informatiile financiare.


Masurile agreate au scopul de a asigura un grad mai mare de independenta firmelor de audit, in special in relatia cu institutiile financiare si companiile listate la bursa.

Conform noilor reguli, firma de audit trebuie schimbata dupa maxim 10 ani. Daca se face o noua licitatie, termenul se poate prelungi cu inca 10 ani sau cu inca 14 ani, in cazul unui audit comun, in care mai multe firme coopereaza.

Companiile de audit nu vor putea oferi o serie de servicii catre clientii lor, cum ar fi consultanta fiscala sau servicii legate de strategia financiara si de investitii. Veniturile din alte activitati decat cele interzise vor fi limitate la maxim 70% din veniturile realizate din audit. Prin aceste restrictii, se are in vedere limitarea conflictului de interese.

Reforma serviciilor de audit a devenit necesara dupa ce criza financiara a aratat ca auditorii nu au reflectat situatia reala a multor institutii financiare sau societati listate din cauza relatiilor stranse, dezvoltate in timp, intre auditor si client.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus