UE pregateste noi reguli pentru firmele de audit

Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma serviciilor de audit, cu scopul de a creste increderea investitorilor in informatiile financiare.

Masurile agreate au scopul de a asigura un grad mai mare de independenta firmelor de audit, in special in relatia cu institutiile financiare si companiile listate la bursa.

Conform noilor reguli, firma de audit trebuie schimbata dupa maxim 10 ani. Daca se face o noua licitatie, termenul se poate prelungi cu inca 10 ani sau cu inca 14 ani, in cazul unui audit comun, in care mai multe firme coopereaza.

Companiile de audit nu vor putea oferi o serie de servicii catre clientii lor, cum ar fi consultanta fiscala sau servicii legate de strategia financiara si de investitii. Veniturile din alte activitati decat cele interzise vor fi limitate la maxim 70% din veniturile realizate din audit. Prin aceste restrictii, se are in vedere limitarea conflictului de interese.

Reforma serviciilor de audit a devenit necesara dupa ce criza financiara a aratat ca auditorii nu au reflectat situatia reala a multor institutii financiare sau societati listate din cauza relatiilor stranse, dezvoltate in timp, intre auditor si client.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus