Romania are doi bancheri de un milion de euro

Romania a revenit in elita bancara europeana cu doi bancheri remunerati cu peste un milion de euro anual. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat raportul anual cu castigurile in mediul bancar european, din care reiese ca doi bancheri din tara noastra au incasat, in 2015, sume care depasesc suma mentionata.

In 2014, Romania iesise din top, desi cu un an in urma, in 2013, anul considerat de economisti cel mai dramatic pentru mediul economic din tara noastra de dupa criza financiara,  in topul EBA tara noastra figura cu doi bancheri remunerati cu mai mult de un milion de euro intr-un singur an.

Cat au castigat cei doi in 2015?

Conform ultimului raport, cel mai bine platit bancher din Romania a incasat in 2015 aproximativ 1,17 milioane de euro: peste 970 .000 de euro suma fixa si aproape 200 de milioane de euro din bonusuri.

Al doilea, care activeaza intr-o banca de investitii, a castigat, in acelasi an, putin peste un milion de euro: mai putin de 500 de milioane de euro din salariu si inca pe atat, chiar putin peste, din bonusuri.

Este de remarcat faptul ca anul 2015 a fost, de asemenea, un an tensionat pe piata bancara din Romania, in special in relatia dintre banci si consumatori, pe fondul problemelor generate debitorilor in franci elvetieni de aprecierea fulminanta a monedei evetiene in fata leului.

Anul 2015 a fost, de asemenea, legea in care a fost initiata legea privind darea in plata, tot mai multi clienti reclamand faptul ca nu mai pot face fata platilor, iar bancile refuza sa negocieze conditii decente de restructurare a datoriilor.

Si in UE sunt tot mai multi bancheri care castiga milioane anual

La nivel european, numarul de bancheri si manageri de fonduri cu castiguri de peste un milion de euro anual a crescut, in perioada analizata, la 5.124,  cu 33% mai multi decat in 2014.

Din acestia, insa, aproximativ 80% (4.133 de persoane) aveau sediul in Marea Britanie. O posibila explicatie este ca bancherii platiti in lire sterline au fost avantajati in raport cu colegii lor de pe continent, in conditiile in care lira sterlina s-a apreciat cu 5,4% in raport cu moneda euro in 2015.

"In majoritatea tarilor, numarul bancherilor foarte bine platiti a crescut usor, cu exceptia Ungariei, Finlandei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei si Poloniei, unde acest numar a scazut usor", se arata in raportul EBA.

Bonusurile revin pe val

Ponderea ocupata de remuneratia variabila in recompensele acordate bancherilor a crescut in 2015, in pofida unei limite legale conform careia bonusurile nu pot fi mai mari cu 100% fata de salariul fix, dar pot ajunge la 200% cu aprobarea actionarilor.

In aceste conditii,  ponderea remuneratiei variabile in salariul fix a ajuns la 147% in 2015, de la 127% cu un an in urma. Insa in sectorul de asset management, raportul a ajuns la 468%.

Datele se refera la bancherii care castiga peste un milion de euro, insa raportul EBA remarca faptul ca sunt tari in care acestia castiga mult mai mult.

Spre exemplu, in Marea Britanie, sase bancheri au fost recompensati cu peste 20 milioane de euro in 2015.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor
AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti.

23 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus