Riscul cel mai mare pentru banci: sa nu mai fie sustinute de actionari

In ciuda neperformantei, sistemul bancar ramane la un nivel confortabil al solvabilitatii, de aproximativ 14,5%. Riscul cel mai mare ar fi insa ca actionarii sa nu isi mai sustina bancile.


“Dupa 2008, toate majorarile de capital au fost la cererea sau sugestia BNR, a precizat Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.

Conform acestuia, cel mai mare risc al sistemului bancar pentru urmatorii 3 ani il reprezinta refuzul actionarilor de a mai face infuzii de capital catre bancile romanesti care ar putea avea probleme.

In prezent, exista o singura banca a carei solvabilitate este mai mica de pragul de 10% solicitat de BNR iar situatia nu a fost creata de cresterea creditelor neperformante ci de lipsa capitalurilor suplimentare ce trebuiau aduse de actuonari. Conform reprezentantului BNR este vorba de o banca foarte mica iar activitatea de creditare a acesteia a fost restrictionata.

Daca situatia unei banci se inrautateste si actionarul nu aduce capital suplimentar banca respectiva poate fi preluata prin mecanismul bancii punte.

Acest lucru este insa improbabil in prezent in conditiile in care, si in cazul bancii la care directorul Supravegherii a facut referire, solvabilitatea ramane peste pragul oficial de 8%, chiar daca nu atinge solicitarea BNR, mai stricta, de 10%.

“Nu avem un motiv sa intervenim, cata vreme solvabilitatea este peste 8%. Am fost si noi intrebati de ce nu-i retragem licenta si am raspuns ca nu avem temei legal. Am pierde in instanta”, a precizat Nicolae Cinteza.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus