top banner

Riscul cel mai mare pentru banci: sa nu mai fie sustinute de actionari

25 Februarie 2013 | Autor: Conso

In ciuda neperformantei, sistemul bancar ramane la un nivel confortabil al solvabilitatii, de aproximativ 14,5%. Riscul cel mai mare ar fi insa ca actionarii sa nu isi mai sustina bancile.
“Dupa 2008, toate majorarile de capital au fost la cererea sau sugestia BNR, a precizat Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
Conform acestuia, cel mai mare risc al sistemului bancar pentru urmatorii 3 ani il reprezinta refuzul actionarilor de a mai face infuzii de capital catre bancile romanesti care ar putea avea probleme.
In prezent, exista o singura banca a carei solvabilitate este mai mica de pragul de 10% solicitat de BNR iar situatia nu a fost creata de cresterea creditelor neperformante ci de lipsa capitalurilor suplimentare ce trebuiau aduse de actuonari. Conform reprezentantului BNR este vorba de o banca foarte mica iar activitatea de creditare a acesteia a fost restrictionata.
Daca situatia unei banci se inrautateste si actionarul nu aduce capital suplimentar banca respectiva poate fi preluata prin mecanismul bancii punte.
Acest lucru este insa improbabil in prezent in conditiile in care, si in cazul bancii la care directorul Supravegherii a facut referire, solvabilitatea ramane peste pragul oficial de 8%, chiar daca nu atinge solicitarea BNR, mai stricta, de 10%.
“Nu avem un motiv sa intervenim, cata vreme solvabilitatea este peste 8%. Am fost si noi intrebati de ce nu-i retragem licenta si am raspuns ca nu avem temei legal. Am pierde in instanta”, a precizat Nicolae Cinteza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci
Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul