Riscul cel mai mare pentru banci: sa nu mai fie sustinute de actionari

In ciuda neperformantei, sistemul bancar ramane la un nivel confortabil al solvabilitatii, de aproximativ 14,5%. Riscul cel mai mare ar fi insa ca actionarii sa nu isi mai sustina bancile.


“Dupa 2008, toate majorarile de capital au fost la cererea sau sugestia BNR, a precizat Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.

Conform acestuia, cel mai mare risc al sistemului bancar pentru urmatorii 3 ani il reprezinta refuzul actionarilor de a mai face infuzii de capital catre bancile romanesti care ar putea avea probleme.

In prezent, exista o singura banca a carei solvabilitate este mai mica de pragul de 10% solicitat de BNR iar situatia nu a fost creata de cresterea creditelor neperformante ci de lipsa capitalurilor suplimentare ce trebuiau aduse de actuonari. Conform reprezentantului BNR este vorba de o banca foarte mica iar activitatea de creditare a acesteia a fost restrictionata.

Daca situatia unei banci se inrautateste si actionarul nu aduce capital suplimentar banca respectiva poate fi preluata prin mecanismul bancii punte.

Acest lucru este insa improbabil in prezent in conditiile in care, si in cazul bancii la care directorul Supravegherii a facut referire, solvabilitatea ramane peste pragul oficial de 8%, chiar daca nu atinge solicitarea BNR, mai stricta, de 10%.

“Nu avem un motiv sa intervenim, cata vreme solvabilitatea este peste 8%. Am fost si noi intrebati de ce nu-i retragem licenta si am raspuns ca nu avem temei legal. Am pierde in instanta”, a precizat Nicolae Cinteza.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus