Restantele la banci si numarul de restantieri sunt in scadere

Numarul de restantieri la banci a scazut in ultimul an cu aproximativ 11.000, pana la 172.000 de clienti persoane fizice, care cumulau, in ianuarie, restante in valoare de 6,4 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) in contul creditelor contractate de la banci.
 
Suma restantelor este in scadere fata de ianuarie 2014 cu aproximativ 255 de milioane de lei.
Datele sunt valabile pentru creditele de peste 20.000 de lei raportate la Centrala Riscului de Credit.

In urma reducerii valorii restantelor, ponderea valorii ratelor restante in totalul sumelor datorate s-a ridicat la 7,14%, in scadere cu o jumatate de punct procentual fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In timp ce numarul restantierilor a scazut cu aproximativ 11.000 de persoane in ultimul an, numarul debitorilor a urcat cu circa 17.000 la 805.500 de persoane.

In prima luna a acestui an, sumele datorate de clienti bancilor totalizau 90 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro), in crestere cu 2 miliarde de lei fata de ianuarie 2014. In acelasi timp, numarul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci totalizau 1,3 milioane, iar valoarea acestora se ridica la 104 miliarde de lei. Spre comparatie, in prima luna a anului trecut, numarul creditelor si al angajamentelor asumate atingea 1,25 milioane, cu o valoare cumulata de 100 de miliarde de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus