Restantele la banci si numarul de restantieri sunt in scadere


Numarul de restantieri la banci a scazut in ultimul an cu aproximativ 11.000, pana la 172.000 de clienti persoane fizice, care cumulau, in ianuarie, restante in valoare de 6,4 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) in contul creditelor contractate de la banci.
 
Suma restantelor este in scadere fata de ianuarie 2014 cu aproximativ 255 de milioane de lei.
Datele sunt valabile pentru creditele de peste 20.000 de lei raportate la Centrala Riscului de Credit.

In urma reducerii valorii restantelor, ponderea valorii ratelor restante in totalul sumelor datorate s-a ridicat la 7,14%, in scadere cu o jumatate de punct procentual fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In timp ce numarul restantierilor a scazut cu aproximativ 11.000 de persoane in ultimul an, numarul debitorilor a urcat cu circa 17.000 la 805.500 de persoane.

In prima luna a acestui an, sumele datorate de clienti bancilor totalizau 90 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro), in crestere cu 2 miliarde de lei fata de ianuarie 2014. In acelasi timp, numarul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci totalizau 1,3 milioane, iar valoarea acestora se ridica la 104 miliarde de lei. Spre comparatie, in prima luna a anului trecut, numarul creditelor si al angajamentelor asumate atingea 1,25 milioane, cu o valoare cumulata de 100 de miliarde de lei.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus