Restantele la banci si numarul de restantieri sunt in scadere

Numarul de restantieri la banci a scazut in ultimul an cu aproximativ 11.000, pana la 172.000 de clienti persoane fizice, care cumulau, in ianuarie, restante in valoare de 6,4 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) in contul creditelor contractate de la banci.
 
Suma restantelor este in scadere fata de ianuarie 2014 cu aproximativ 255 de milioane de lei.
Datele sunt valabile pentru creditele de peste 20.000 de lei raportate la Centrala Riscului de Credit.

In urma reducerii valorii restantelor, ponderea valorii ratelor restante in totalul sumelor datorate s-a ridicat la 7,14%, in scadere cu o jumatate de punct procentual fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In timp ce numarul restantierilor a scazut cu aproximativ 11.000 de persoane in ultimul an, numarul debitorilor a urcat cu circa 17.000 la 805.500 de persoane.

In prima luna a acestui an, sumele datorate de clienti bancilor totalizau 90 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro), in crestere cu 2 miliarde de lei fata de ianuarie 2014. In acelasi timp, numarul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci totalizau 1,3 milioane, iar valoarea acestora se ridica la 104 miliarde de lei. Spre comparatie, in prima luna a anului trecut, numarul creditelor si al angajamentelor asumate atingea 1,25 milioane, cu o valoare cumulata de 100 de miliarde de lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus