Pierderea inregistrata de sistemul bancar s-a adancit in 2012

Sistemul bancar a raportat pierderi totale de 2,12 miliarde lei la finalul lui 2012, conform unor date preliminare ale BNR citate de Mediafax, aproape tripla fata de anul anterior.


De la profitul record din 2008 de 4,4 miliarde lei, sistemul bancar a ajuns sa isi adanceasca pierderile pe an ce trece. 2012 este cel de al treilea an consecutiv in care se anunta pierderi in crestere. Totusi, valoarea indica o crestere aproape exponentiala in conditiile in care in 2011 pierderile au fost de 777 milioane lei iar in 2010 de 516 milioane lei.

Sistemul bacar se confrunta si cu o inrautatire a portofoliului de credite in conditiile in care aproximativ 20% din imprumuturi au devenit neperformante in ultimii ani. 

Potrivit unor calcule provizorii ale BNR, in 2012 rata creditelor neperformate a urcat cu aproape 4 puncte procentuale, la 18,2% la nivel de sistem.

Iar cresterea volumului de credite neperformante a fost insotita insa si de o scadere drastica a soldului creditelor nou acordate.

Un calcul realizat de Conso.ro indica faptul ca in 2012 bancile au acordat doar 1.500 de noi credite ipotecare in lei, in timp ce pe zona creditelor imobiliare in euro, aproape intreaga crestere s-a datorat programului Prima Casa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus