Pierderea inregistrata de sistemul bancar s-a adancit in 2012

Sistemul bancar a raportat pierderi totale de 2,12 miliarde lei la finalul lui 2012, conform unor date preliminare ale BNR citate de Mediafax, aproape tripla fata de anul anterior.


De la profitul record din 2008 de 4,4 miliarde lei, sistemul bancar a ajuns sa isi adanceasca pierderile pe an ce trece. 2012 este cel de al treilea an consecutiv in care se anunta pierderi in crestere. Totusi, valoarea indica o crestere aproape exponentiala in conditiile in care in 2011 pierderile au fost de 777 milioane lei iar in 2010 de 516 milioane lei.

Sistemul bacar se confrunta si cu o inrautatire a portofoliului de credite in conditiile in care aproximativ 20% din imprumuturi au devenit neperformante in ultimii ani. 

Potrivit unor calcule provizorii ale BNR, in 2012 rata creditelor neperformate a urcat cu aproape 4 puncte procentuale, la 18,2% la nivel de sistem.

Iar cresterea volumului de credite neperformante a fost insotita insa si de o scadere drastica a soldului creditelor nou acordate.

Un calcul realizat de Conso.ro indica faptul ca in 2012 bancile au acordat doar 1.500 de noi credite ipotecare in lei, in timp ce pe zona creditelor imobiliare in euro, aproape intreaga crestere s-a datorat programului Prima Casa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor
AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti.

23 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus