O banca prezenta si pe piata romaneasca da faliment in Italia

Bancile italiene Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza dispar de pe piata, iar activele viabile vor fi preluate de Intesa Sanpaolo Bank. Operatiunea face parte dintr-un plan al autoritatilor italiene, aprobat de Comisia Europeana. Nu este inca clar ce se va intampla cu deponentii si cu activitatea sucursalei Veneto Banca din Romania.

Acordul permite Italiei sa rezolve criza bancara in termeni proprii, asigurandu-se ca bancile din nordul Italiei nu vor fi supuse reglementarilor mai dure ale UE, valabile in caz de faliment bancar.

Guvernul plateste Intesa sa salveze ce se mai poate din cele doua banci

Cele doua banci s-au prabusit dupa ani de zile de management defectuos, sufocate de credite neperformante. Pentru preluarea activelor performante, Guvernul italian va plati Intesa 5,2 miliarde de euro si ii va da garantii de pana la 12 miliarde de euro pentru pentru posibilele pierderi viitoare.

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a spus ca fondurile totale mobilizate de stat, de pana la 17 miliarde de euro, sunt de trei ori mai mari fata de estimarea facuta initial pentru recapitalizarea celor doua banci cu fonduri publice.

Ce se intampla cu angajatii si sucursalele bancilor inchise?

Padoan a mai spus ca, pe langa plata de 5,2 miliarde de euro catre Intesa, care include 1,3 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor restructurarii locurilor de munca, statul va oferi garantii pentru posibilele pierderi rezultate din procesul de evaluare a celor doua banci si a creditelor riscante.

Totodata, decretul stipuleaza ca sucursalele celor doua banci si angajatii lor vor face parte din Intesa Sanpaolo, incepand de luni, pentru a evita retragerile de fonduri din depozitele clientilor, care s-ar fi putut extinde la nivelul intregului sistem bancar.

Insa reprezentantii Intesa au anuntat, deja, ca preluarea activelor bune ale Banca Popolare di Vicenza si Veneto Banca ar putea conduce la inchiderea a aproximativ 600 de sucursale si la plecarea, pe baza de voluntariat, a 3.900 de angajati.

Decretul trebuie votat de catre Parlament in 60 de zile. Intesa a anuntat ca, daca decretul nu va fi aprobat de Parlament, contractul semnat pentru achizitie va deveni nul.

Intesa ar putea prelua Veneto Banca si in Romania

Intesa Sanpaolo ar putea absorbi Veneto Banca si pe piata romaneasca, avand in vedere faptul ca ambele institutii sunt prezente si pe piata locala. Veneto Banca este specializata in Romania pe finantarea companiilor, detinand o cota de piata de 1,5%. Banca italiana a cautat in ultimul an un cumparator pentru operatiunile din Romania, fara succes insa.

La randul sau, Intesa Sanpaolo Bank, si-ar putea consolida prezenta pe piata romaneasca ajungand la o cota de piata de peste 2%.

Derogarea de la regulile europene, criticata dur la Bruxelles

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, critica dur decizia Comisiei Europene de a aproba acest plan, care protejeaza deponentii si investitorii celor doua banci, in detrimentul platitorilor de taxe.

"Aceasta este o eludare exagerata a regulilor Uniunii Bancare Europene. În absenta unei crize financiare, nu exista niciun temei juridic pentru aprobarea acestor subventii bancare de catre Comisia Europeana, ci mai degraba o decizie motivata politic, care va avea consecinte negative asupra credibilitatii Uniunii. In plus, bancile din Italia vor beneficia de refinantare favorabila pentru tranzactii riscante, deoarece investitorii vor presupune ca guvernul le va proteja, fapt care va submina concurenta loiala”, a subliniat Giegold.

Modul in care Italia a tratat problemele din sistemul bancar, in care creditele neperformante se ridica la aproape 350 de miliarde de euro, o treime din totalul zonei euro, a starnit multiple controverse.

Pe langa trantamentul preferential acordat celor doua banci la inchidere, statul italian a salvat, cu bani de la buget, Monte dei Paschi di Siena, a patra mare banca din Italia. In acest caz, este vorba de acoperirea unui deficit de capital de 8,8 miliarde de euro. Alte patru banci mici au fost inchise in 2015.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus