O banca prezenta si pe piata romaneasca da faliment in Italia

Bancile italiene Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza dispar de pe piata, iar activele viabile vor fi preluate de Intesa Sanpaolo Bank. Operatiunea face parte dintr-un plan al autoritatilor italiene, aprobat de Comisia Europeana. Nu este inca clar ce se va intampla cu deponentii si cu activitatea sucursalei Veneto Banca din Romania.

Acordul permite Italiei sa rezolve criza bancara in termeni proprii, asigurandu-se ca bancile din nordul Italiei nu vor fi supuse reglementarilor mai dure ale UE, valabile in caz de faliment bancar.

Guvernul plateste Intesa sa salveze ce se mai poate din cele doua banci

Cele doua banci s-au prabusit dupa ani de zile de management defectuos, sufocate de credite neperformante. Pentru preluarea activelor performante, Guvernul italian va plati Intesa 5,2 miliarde de euro si ii va da garantii de pana la 12 miliarde de euro pentru pentru posibilele pierderi viitoare.

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a spus ca fondurile totale mobilizate de stat, de pana la 17 miliarde de euro, sunt de trei ori mai mari fata de estimarea facuta initial pentru recapitalizarea celor doua banci cu fonduri publice.

Ce se intampla cu angajatii si sucursalele bancilor inchise?

Padoan a mai spus ca, pe langa plata de 5,2 miliarde de euro catre Intesa, care include 1,3 miliarde de euro pentru acoperirea costurilor restructurarii locurilor de munca, statul va oferi garantii pentru posibilele pierderi rezultate din procesul de evaluare a celor doua banci si a creditelor riscante.

Totodata, decretul stipuleaza ca sucursalele celor doua banci si angajatii lor vor face parte din Intesa Sanpaolo, incepand de luni, pentru a evita retragerile de fonduri din depozitele clientilor, care s-ar fi putut extinde la nivelul intregului sistem bancar.

Insa reprezentantii Intesa au anuntat, deja, ca preluarea activelor bune ale Banca Popolare di Vicenza si Veneto Banca ar putea conduce la inchiderea a aproximativ 600 de sucursale si la plecarea, pe baza de voluntariat, a 3.900 de angajati.

Decretul trebuie votat de catre Parlament in 60 de zile. Intesa a anuntat ca, daca decretul nu va fi aprobat de Parlament, contractul semnat pentru achizitie va deveni nul.

Intesa ar putea prelua Veneto Banca si in Romania

Intesa Sanpaolo ar putea absorbi Veneto Banca si pe piata romaneasca, avand in vedere faptul ca ambele institutii sunt prezente si pe piata locala. Veneto Banca este specializata in Romania pe finantarea companiilor, detinand o cota de piata de 1,5%. Banca italiana a cautat in ultimul an un cumparator pentru operatiunile din Romania, fara succes insa.

La randul sau, Intesa Sanpaolo Bank, si-ar putea consolida prezenta pe piata romaneasca ajungand la o cota de piata de peste 2%.

Derogarea de la regulile europene, criticata dur la Bruxelles

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, critica dur decizia Comisiei Europene de a aproba acest plan, care protejeaza deponentii si investitorii celor doua banci, in detrimentul platitorilor de taxe.

"Aceasta este o eludare exagerata a regulilor Uniunii Bancare Europene. În absenta unei crize financiare, nu exista niciun temei juridic pentru aprobarea acestor subventii bancare de catre Comisia Europeana, ci mai degraba o decizie motivata politic, care va avea consecinte negative asupra credibilitatii Uniunii. In plus, bancile din Italia vor beneficia de refinantare favorabila pentru tranzactii riscante, deoarece investitorii vor presupune ca guvernul le va proteja, fapt care va submina concurenta loiala”, a subliniat Giegold.

Modul in care Italia a tratat problemele din sistemul bancar, in care creditele neperformante se ridica la aproape 350 de miliarde de euro, o treime din totalul zonei euro, a starnit multiple controverse.

Pe langa trantamentul preferential acordat celor doua banci la inchidere, statul italian a salvat, cu bani de la buget, Monte dei Paschi di Siena, a patra mare banca din Italia. In acest caz, este vorba de acoperirea unui deficit de capital de 8,8 miliarde de euro. Alte patru banci mici au fost inchise in 2015.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus