Numarul bancilor scade la nivel UE, dar activele se reintorc pe crestere

Numarul total de institutii de credit la nivelul UE a cunoscut o scadere in 2011 fata de ultimii doi ani, pe toate segmentele. Activele totale ale sistemului au inregistrat insa o crestere.


In Uniunea Europeana erau prezente la finalul anului trecut 4713 institutii de credit, in scadere cu 55 de unitati fata de 2010 si cu 202 unitati fata de 2009, conform datelor Bancii Centrale Europene.

Cele mai multe banci raman de departe bancile domestice de talie mica. care insumau 3141 de institutii la finalul anului trecut. La polul opus, sunt doar 37 de banci locale de talie mare, cu una mai putin decat in urma cu 1 an.

O pondere importanta o reprezinta si clasa institutiilor de credit care au statul de subsidiara sau sucursala straina. In total, in 2011, numarul acestora a ajuns la 1022, cu 16 mai putin decat in anul anterior.

Pe de alta parte, in timp ce unele banci dispar sau sunt inghitite de competitori mai mari, totalul activelor s-a reintors pe crestere.

Comparativ cu anul trecut, totalul activelor la nivelul sistemului bancar din UE a urcat la 44,8 trilioane euro (44.818 miliarde euro), in crestere cu 4,5% fata de anul anterior. Aproximativ 60% din totalul activelor este detinut de cele 37 de banci de talie mare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus