Numarul bancilor scade la nivel UE, dar activele se reintorc pe crestere

Numarul total de institutii de credit la nivelul UE a cunoscut o scadere in 2011 fata de ultimii doi ani, pe toate segmentele. Activele totale ale sistemului au inregistrat insa o crestere.


In Uniunea Europeana erau prezente la finalul anului trecut 4713 institutii de credit, in scadere cu 55 de unitati fata de 2010 si cu 202 unitati fata de 2009, conform datelor Bancii Centrale Europene.

Cele mai multe banci raman de departe bancile domestice de talie mica. care insumau 3141 de institutii la finalul anului trecut. La polul opus, sunt doar 37 de banci locale de talie mare, cu una mai putin decat in urma cu 1 an.

O pondere importanta o reprezinta si clasa institutiilor de credit care au statul de subsidiara sau sucursala straina. In total, in 2011, numarul acestora a ajuns la 1022, cu 16 mai putin decat in anul anterior.

Pe de alta parte, in timp ce unele banci dispar sau sunt inghitite de competitori mai mari, totalul activelor s-a reintors pe crestere.

Comparativ cu anul trecut, totalul activelor la nivelul sistemului bancar din UE a urcat la 44,8 trilioane euro (44.818 miliarde euro), in crestere cu 4,5% fata de anul anterior. Aproximativ 60% din totalul activelor este detinut de cele 37 de banci de talie mare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus