Mitul salariilor mari din banci - demontat de un angajat Raiffeisen Bank

Un angajat al unei unitati bancare dezvaluie experiente incredibile din spatele ghiseului. Acesta acuza ca nivelul de salarizare al functionarilor din agentii este mult prea scazut comparativ cu raspunderea asumata, castigurile obtinute fiind comparabile cu ale unui paznic sau curier pe scuter.

Este si cazul unui salariat al Raiffeisen Bank, care s-a revoltat printr-o scrisoare care ne-a parvenit, atat impotriva conducerii  bancii cat si impotriva sindicatului care ar trebui sa ii apere drepturile.

Scrisoarea a fost transmisa prin email catre toata reteaua bancii din Bucuresti insa a ajuns rapid si la unitatile bancii din tara si chiar si in afara bancii.

Salariatii de la ghiseu castiga cat un curier sau un portar

“Dragi colegi, am sa fiu scurt si la obiect, am sa fac o radiografie financiara a mea despre care cred ca este identica cu a oricarui coleg sau colega ce isi desfasoara activitatea in Raiffeisen Bank. Lucrez de peste trei ani in Raiffeisen cu un salariu de 1.200 lei + 192 bonuri= 1.392 lei”, isi prezinta situatia un “ofiter tranzactii persoane fizice” dintr-o agentie a bancii din Bucuresti.

Cheltuielile lui lunare, in conditiile in care are un copil in intretinere, ajung la 1.534 lei. Iar calcului nu tine cont si de “mancarea de zi cu zi, imbracamintea, o bomboana pentru copil si multe altele, necesare”.

“Copiii de la Fan Curier care merg pe scutere au de la 1.150 lei pana la 1.250 lei; un portar de la o unitate de pompier carora noi le-am facut carduri avea 1.180 lei net; un sofer RATB, la 8 ore lucrate are 2.400 lei, un vidanjor care goleste toaletele septice in Otopeni avea 1.800 lei, iar casierii de frunte ai Raiffeisen ca Tonia, Mugur, Nicu, Greta, Liliana, carora le trec zilnic prin mana bani, au un salariu intre 1.300 si 1.600 lei”, precizeaza angajatul.

“Sindicalistilor, nu s-au marit salariile in agentii de 5-6 ani, casierii de 6 ani nu au vazut marire de salariu, eu de 3,5 ani de cand lucrez nu am avazut marire de salariu, in conditiile in care agentia a avut un profit de peste 3 milioane euro anul trecut. Acum patronatul vrea sa inghete salariile, sa suspede fondul de pensii facultative, acordarea bonusului de performanta”, mentioneaza in scrisoare salariatul.

In opinia salariatului Raiffeisen, principalii vinovati sunt chiar cei care ar fi trebuit sa ii reprezinte drepturile: reprezentantii sindicatului.

“Sindicalistilor, lipsa de reactie ma determina sa ma tem fie de blazare, fie de coruptie, dar dovada coruptiei nu o am, insa felul in care va faceti datoria, asta dovedeste. De cand lucrez in Raiffeisen, am participat la peste 30 de sedinte in care mereu se punea problema cum sa realizam target-ul, cum sa acordam suport colegilor la nevoie fara sa afectam lucrarile noastre. Pe voi, sindicatul, nu v-am vazut niciodata, nici macar o data sa tineti o sedinta sau sa veniti in particular sa va interesati de problemele noastre profesionale”, se arata in scrisoare.

Sindicatele: Angajatii sa fie multumiti ca au loc de munca


Contactati de Conso.ro, reprezentantii sindicatelor bancare s-au aratat destul de afectati de turnura pe care au luat-o lucrurile in urma demersului.

“A ajuns un caz national si ne-a surprins deoarece conducerea sindicatului a avut o discutie cu el si i s-a propus o alta functie, superioara, pentru a obtine un salariu mai mare, dar a refuzat. El vrea un salariu mai mare pe aceeasi functie”, a declarat pentru Conso.ro, Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB).

“Banca ne-a explicat: nu avem cum sa il platim mai mult la nivelul acestei pozitii. Oricum, am inteles ca este pe niste forumuri, vinde miere, are si stupi de albine”, a precizat presedintele FSAB, incercand sa arate ca angajatul nemultumit are si surse alternative de venit.

Paraschiv ne-a declarat ca pentru functia pe care este angajat contestatarul, salariul la nivelul intregului sistem bancar este aproximativ acelasi. In aceeasi categorie de venituri reduse se regasesc si casierii, iar opinia publica trebuie sa inteleaga ca salariile mari in banci incep de la functiile de conducere in sus.

“Trebuie sa intelegem ca nici mediu economico-social nu este propice. Cel putin in banci nu s-au facut restructurari, toata lumea si-a pastrat locul de munca. Acesta este obiectivul nostru numarul 1”, a precizat sindicalistul.

Contactati de Conso.ro, reprezentantii Raiffeisen Bank nu au dorit sa faca niciun comentariu pe marginea scrisorii propriului angajat.

Nemultumirile salariatilor afecteaza relatia cu clientii


Nu doar salariile mici nemultumesc angajatii bancilor ci si conditiile de lucru si programul, in comparatie cu colegii lor de la “bancile mama” din strainatate.

“Programul meu de munca este: de luni pana vineri de la 09:00 la 18:30. Stiti care este programul Raiffeisen Viena? Va spun eu, ca pe voi nu v-a interesat pana acum: luni, marti, miercuri de la 09:00 la 15:00, joi de la 09:00 la 17:00 si vineri de la 09:00 pana la 15:00. Intrebare: de ce ei pot sa lucreze program normal pe un salariu de 7 ori mai mare, de exemplu 2.100 – 2.200 euro un casier?”, se intreaba semnatarul scrisorii de protest.

Salariile mici si programul prelungit ajung sa afecteze nu numai viata angajatilor, dar si relatia cu proprii clienti. Un angajat bancar nemultumit care intra in contact cu clientii, oricat de mica ar fi functia sa, nu mai are aceeasi disponibilitate de a isi da tot interesul pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta acestia.

In plus, lipsa de interes pentru asigurarea unor conditii avantajoase de munca va face ca, in momentul in care piata fortei de munca isi va reveni dupa criza, unele banci sa se vada puse in fata unui val de demisii, lucru ce va afecta nu numai industria, dar mai ales consumatorii.

“Este imperativ pentru companii sa inceapa sa se preocupe inca de pe acum de loialitatea angajatilor pentru a preveni o eventuala hemoragie de talente odata ce conditiile de pe piata muncii se intorc in favoarea angajatilor din nou”, a avertizat recent intr-un studiu Peter de Ruiter, director la PricewaterHouse Coopers.

Catre cine merg salariile mari din banci?


Conform datelor BNR, in 2010, numarul angajatilor din sectorul bancar a scazut numai in reteaua teritoriala, in timp ce in sediile centrale ale bancilor, numarul a urcat usor.

In total, in 2010 numarul angajatilor din banci a fost de 66.753, dintre care aproape jumatate sunt angajati in cadrul centralelor. Salariul mediu net in 2010 in sistemul bancar a fost de 3.758 lei, fara a fi insa defalcat in functie de postul ocupat, iar salariul mediu in Raiffeisen Bank este de 3.900 lei.

Din datele oferite de angajatul Raiffeisen Bank rezulta ca discrepanta intre salariile platite angajatilor din unitatile operative care lucreaza direct cu clientii si cei din centralele bancilor sunt majore, cei din centrala bancii castigand, in medie, de trei ori mai mult decat cei din unitati.

Nu mai vorbim de faptul ca, in cazul top managementului dintr-o banca salariile ajung usor la cateva mii sau chiar zeci de mii de euro lunar.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus