Isarescu: Evitati impovararea debitorilor cu costurile erorilor din trecut


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, anticipeaza o crestere moderata a creditarii in perioada urmatoare. Insa el recomanda bancherilor sa evite impovararea excesiva a debitorilor de calitate cu costurile erorilor din trecut.


"Cu mentiunea ca nu incerc sa fac previziuni, ca sa nu fiu pedepsit de zei, trei tendinte mi se pare ca sunt evidente in ceea ce priveste viitorul industriei bancare din Romania. Prima: probabil ca ceea ce va continua va fi o crestere moderata a creditului, nu una rapida si categoric nu una exploziva - si aceasta nu numai pentru ca industria, bancherii, dupa ce s-au fript cu supa sufla si in iaurt. Nu este numai o reactie psihologica si manageriala. Eu cred ca aici sunt motivatii mult mai profunde sa credem ca acest lucru se va intampla si cred ca nici nu este rau", a declarat Mugur Isarescu, la evenimentul „Sa intelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar si ale economiei. Pot bancile schimba viitorul Romaniei in bine?“ organizat de Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR).

In acelasi timp, seful BNR sustine ca finantarile trebuie directionate spre economia reala, spre investitii productive.

A doua tendinta care se contureaza in sectorul bancar pentru perioada urmatoare este, potrivit guvernatorului BNR, calitatea creditului acordat.
 
„Calitatea alocarilor de credite este mai importanta, in opinia mea, decat volumul acestora, mai ales intr-o perioada de asanare bilantiera, precum cea pe care o parcurge inca sistemul bancar romanesc”, a subliniat guvernatorul BNR. 

In opinia lui Isarescu, cea de-a treia tendinta vizeaza cresterea importantei finantarii din resurse locale.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus