Isarescu: Evitati impovararea debitorilor cu costurile erorilor din trecut

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, anticipeaza o crestere moderata a creditarii in perioada urmatoare. Insa el recomanda bancherilor sa evite impovararea excesiva a debitorilor de calitate cu costurile erorilor din trecut.

"Cu mentiunea ca nu incerc sa fac previziuni, ca sa nu fiu pedepsit de zei, trei tendinte mi se pare ca sunt evidente in ceea ce priveste viitorul industriei bancare din Romania. Prima: probabil ca ceea ce va continua va fi o crestere moderata a creditului, nu una rapida si categoric nu una exploziva - si aceasta nu numai pentru ca industria, bancherii, dupa ce s-au fript cu supa sufla si in iaurt. Nu este numai o reactie psihologica si manageriala. Eu cred ca aici sunt motivatii mult mai profunde sa credem ca acest lucru se va intampla si cred ca nici nu este rau", a declarat Mugur Isarescu, la evenimentul „Sa intelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar si ale economiei. Pot bancile schimba viitorul Romaniei in bine?“ organizat de Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR).

In acelasi timp, seful BNR sustine ca finantarile trebuie directionate spre economia reala, spre investitii productive.

A doua tendinta care se contureaza in sectorul bancar pentru perioada urmatoare este, potrivit guvernatorului BNR, calitatea creditului acordat.
 
„Calitatea alocarilor de credite este mai importanta, in opinia mea, decat volumul acestora, mai ales intr-o perioada de asanare bilantiera, precum cea pe care o parcurge inca sistemul bancar romanesc”, a subliniat guvernatorul BNR. 

In opinia lui Isarescu, cea de-a treia tendinta vizeaza cresterea importantei finantarii din resurse locale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus