Institutiile financiare vor fi taxate cu 0,1% pe tranzactiile de trezorerie

Comisia Europeana a propus o taxa de pana la 0,1% din valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare pe care le deruleaza institutiile financiare ale Uniunii Europene.


Taxa ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare daca cel putin una din parti este o institutie financiara situata in UE. Taxa se va ridica la 0,1% in cazul actiunilor si obligatiunilor si la 0,01% in cazul contractelor cu instrumente financiare derivate si ar urma sa intre in vigoare incepand din 2014.

Prin aceasta masura, Comisia estimeaza ca se vor colecta aproximativ 57 miliarde euro anual.

Decizia de a institui o astfel de taxa este ca sectorul financiar sa aiba o contributie echitabila la iesirea din criza, in conditiile in care a avut un rol in aparitia ei. Guvernele au suportat costul planurilor de salvare de care a beneficiat sectorul financiar care, in plus, este si subimpozitat in comparatie cu alte sectoare.

In al doilea rand, se doreste uniformizarea politicilor la nivelul UE, in conditiile in care in prezent doar in 10 state membre se aplica o forma de taxa pe tranzactiile financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus