Institutiile financiare vor fi taxate cu 0,1% pe tranzactiile de trezorerie

Comisia Europeana a propus o taxa de pana la 0,1% din valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare pe care le deruleaza institutiile financiare ale Uniunii Europene.


Taxa ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare daca cel putin una din parti este o institutie financiara situata in UE. Taxa se va ridica la 0,1% in cazul actiunilor si obligatiunilor si la 0,01% in cazul contractelor cu instrumente financiare derivate si ar urma sa intre in vigoare incepand din 2014.

Prin aceasta masura, Comisia estimeaza ca se vor colecta aproximativ 57 miliarde euro anual.

Decizia de a institui o astfel de taxa este ca sectorul financiar sa aiba o contributie echitabila la iesirea din criza, in conditiile in care a avut un rol in aparitia ei. Guvernele au suportat costul planurilor de salvare de care a beneficiat sectorul financiar care, in plus, este si subimpozitat in comparatie cu alte sectoare.

In al doilea rand, se doreste uniformizarea politicilor la nivelul UE, in conditiile in care in prezent doar in 10 state membre se aplica o forma de taxa pe tranzactiile financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus