Elena Basescu si Stolojan insista pentru testarea temeinica a bancilor romanesti

Europarlamentarii Elena Basescu si Theodor Stolojan au cerut teste de stres mai dure pentru banci, inclusiv in Romania, unde considera ca exista o lipsa de responsabilitate a managementului riscului.


“In Romania, ca si in alte tari, bancile nu au fost implicate in tranzactii cu active toxice. In schimb, au practicat insistent o creditare expansiva, bazata pe resurse externe pe termen scurt si oferind finantare pe termen lung. Rezultatele au fost insa aceleasi: pierderi, o vulnerabilitate deosebita creata si o lipsa de responsabilitate pentru managementul riscului”, a declarat Theodor Stolojan in Parlamentul European(PE). 

Testele de stres urmeaza a fi derulate in 2011 la nivelul sistemului bancar din UE, luand in considerare cel putin 50% din sectorul bancar din fiecare stat membru.

“Autoritatile nationale trebuie sa aplice deja planuri de actiune. Nu trebuie sa asteptam sa vedem ca bancile trec examenul . Noile teste ar trebui sa evidentieze punctele slabe ale sistemului bancar si sa identifice totodata unde este necesara consolidarea capitalizarii”, a precizat si Elena Basescu in plenul PE.

Cei doi  europarlamentari au subliniat importanta transparentei atat a proceselor de evaluare cat si a rezultatelor obtinute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus