Elena Basescu si Stolojan insista pentru testarea temeinica a bancilor romanesti

Europarlamentarii Elena Basescu si Theodor Stolojan au cerut teste de stres mai dure pentru banci, inclusiv in Romania, unde considera ca exista o lipsa de responsabilitate a managementului riscului.


“In Romania, ca si in alte tari, bancile nu au fost implicate in tranzactii cu active toxice. In schimb, au practicat insistent o creditare expansiva, bazata pe resurse externe pe termen scurt si oferind finantare pe termen lung. Rezultatele au fost insa aceleasi: pierderi, o vulnerabilitate deosebita creata si o lipsa de responsabilitate pentru managementul riscului”, a declarat Theodor Stolojan in Parlamentul European(PE). 

Testele de stres urmeaza a fi derulate in 2011 la nivelul sistemului bancar din UE, luand in considerare cel putin 50% din sectorul bancar din fiecare stat membru.

“Autoritatile nationale trebuie sa aplice deja planuri de actiune. Nu trebuie sa asteptam sa vedem ca bancile trec examenul . Noile teste ar trebui sa evidentieze punctele slabe ale sistemului bancar si sa identifice totodata unde este necesara consolidarea capitalizarii”, a precizat si Elena Basescu in plenul PE.

Cei doi  europarlamentari au subliniat importanta transparentei atat a proceselor de evaluare cat si a rezultatelor obtinute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus