Elena Basescu si Stolojan insista pentru testarea temeinica a bancilor romanesti

Europarlamentarii Elena Basescu si Theodor Stolojan au cerut teste de stres mai dure pentru banci, inclusiv in Romania, unde considera ca exista o lipsa de responsabilitate a managementului riscului.


“In Romania, ca si in alte tari, bancile nu au fost implicate in tranzactii cu active toxice. In schimb, au practicat insistent o creditare expansiva, bazata pe resurse externe pe termen scurt si oferind finantare pe termen lung. Rezultatele au fost insa aceleasi: pierderi, o vulnerabilitate deosebita creata si o lipsa de responsabilitate pentru managementul riscului”, a declarat Theodor Stolojan in Parlamentul European(PE). 

Testele de stres urmeaza a fi derulate in 2011 la nivelul sistemului bancar din UE, luand in considerare cel putin 50% din sectorul bancar din fiecare stat membru.

“Autoritatile nationale trebuie sa aplice deja planuri de actiune. Nu trebuie sa asteptam sa vedem ca bancile trec examenul . Noile teste ar trebui sa evidentieze punctele slabe ale sistemului bancar si sa identifice totodata unde este necesara consolidarea capitalizarii”, a precizat si Elena Basescu in plenul PE.

Cei doi  europarlamentari au subliniat importanta transparentei atat a proceselor de evaluare cat si a rezultatelor obtinute.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus