DIICOT a luat in vizor un nou grup infractional din zona bancara

Procurorii DIICOT au au realizat perchezii la domiciliu in Bucuresti, Satu Mare, Ilfov si Valcea in vederea destructurarii unui grup infractional specializat in fraude bancare.


Grupul, format din 58 de persoane, s-ar fi aflat sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri in Bucuresti si ar fi realizat beneficii financiare substantiale din obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare.

Creditele erau obtinute prin intermediul a 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului.

Fraudele au fost sprijinite de 7 directori generali sau comerciali ai unitatilor bnacare, prin selectarea fiemlor, avizarea pentru risc si aprobarea creditelor, desi documentatiile formelor nu intruneau cerintele legale. Acestora li se adauga alti 6 functionari bancari care au gestionat respectivele dosare de creditare.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.

Persoanele implicate au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autoritati si a unor notari publici, care au supraevaluat bunurile aduse in garantie.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane euro, conform DIICOT. Procurorii nu au inaintat niciun nume de banca. Cu toate acestea, au fost vehiculate in presa Volksbank si BRD.

“Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT”, au precizat reprezentantii Volksbank, unul din numele vehiculate in acest caz.

De asemenea, oficialii BRD au precizat ca au primit in cursul diminetii o solicitare din partea DIICOT de efectuare de perchezitii la sediile a doua unitati din Bucuresti.

Anuntul procurorilor vine la 1 luna dupa o alta actiune similara care, chiar daca a atras prejudicii financiare mai mici, a implicat nume importante din zona financiar bancara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus