DIICOT a luat in vizor un nou grup infractional din zona bancara

Procurorii DIICOT au au realizat perchezii la domiciliu in Bucuresti, Satu Mare, Ilfov si Valcea in vederea destructurarii unui grup infractional specializat in fraude bancare.


Grupul, format din 58 de persoane, s-ar fi aflat sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri in Bucuresti si ar fi realizat beneficii financiare substantiale din obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare.

Creditele erau obtinute prin intermediul a 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului.

Fraudele au fost sprijinite de 7 directori generali sau comerciali ai unitatilor bnacare, prin selectarea fiemlor, avizarea pentru risc si aprobarea creditelor, desi documentatiile formelor nu intruneau cerintele legale. Acestora li se adauga alti 6 functionari bancari care au gestionat respectivele dosare de creditare.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.

Persoanele implicate au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autoritati si a unor notari publici, care au supraevaluat bunurile aduse in garantie.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane euro, conform DIICOT. Procurorii nu au inaintat niciun nume de banca. Cu toate acestea, au fost vehiculate in presa Volksbank si BRD.

“Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT”, au precizat reprezentantii Volksbank, unul din numele vehiculate in acest caz.

De asemenea, oficialii BRD au precizat ca au primit in cursul diminetii o solicitare din partea DIICOT de efectuare de perchezitii la sediile a doua unitati din Bucuresti.

Anuntul procurorilor vine la 1 luna dupa o alta actiune similara care, chiar daca a atras prejudicii financiare mai mici, a implicat nume importante din zona financiar bancara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor
Ce poti afla din paginile de Facebook ale bancilor

Desi principala retea sociala e folosita preponderent ca un canal de marketing, exista si campanii sociale interesante, oferte din zone conexe, informatii utile si, uneori, divertisment.

25 Noiembrie 2020 | Info banci

Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus