top banner

DIICOT a luat in vizor un nou grup infractional din zona bancara

13 Decembrie 2012 | Autor: Conso

Procurorii DIICOT au au realizat perchezii la domiciliu in Bucuresti, Satu Mare, Ilfov si Valcea in vederea destructurarii unui grup infractional specializat in fraude bancare.
Grupul, format din 58 de persoane, s-ar fi aflat sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri in Bucuresti si ar fi realizat beneficii financiare substantiale din obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare.
Creditele erau obtinute prin intermediul a 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului.
Fraudele au fost sprijinite de 7 directori generali sau comerciali ai unitatilor bnacare, prin selectarea fiemlor, avizarea pentru risc si aprobarea creditelor, desi documentatiile formelor nu intruneau cerintele legale. Acestora li se adauga alti 6 functionari bancari care au gestionat respectivele dosare de creditare.
Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.
Persoanele implicate au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autoritati si a unor notari publici, care au supraevaluat bunurile aduse in garantie.
Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane euro, conform DIICOT. Procurorii nu au inaintat niciun nume de banca. Cu toate acestea, au fost vehiculate in presa Volksbank si BRD.
“Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT”, au precizat reprezentantii Volksbank, unul din numele vehiculate in acest caz.
De asemenea, oficialii BRD au precizat ca au primit in cursul diminetii o solicitare din partea DIICOT de efectuare de perchezitii la sediile a doua unitati din Bucuresti.
Anuntul procurorilor vine la 1 luna dupa o alta actiune similara care, chiar daca a atras prejudicii financiare mai mici, a implicat nume importante din zona financiar bancara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul