top banner

DIICOT a luat in vizor un nou grup infractional din zona bancara

13 Decembrie 2012 | Autor: Conso

Procurorii DIICOT au au realizat perchezii la domiciliu in Bucuresti, Satu Mare, Ilfov si Valcea in vederea destructurarii unui grup infractional specializat in fraude bancare.
Grupul, format din 58 de persoane, s-ar fi aflat sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri in Bucuresti si ar fi realizat beneficii financiare substantiale din obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare.
Creditele erau obtinute prin intermediul a 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului.
Fraudele au fost sprijinite de 7 directori generali sau comerciali ai unitatilor bnacare, prin selectarea fiemlor, avizarea pentru risc si aprobarea creditelor, desi documentatiile formelor nu intruneau cerintele legale. Acestora li se adauga alti 6 functionari bancari care au gestionat respectivele dosare de creditare.
Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.
Persoanele implicate au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autoritati si a unor notari publici, care au supraevaluat bunurile aduse in garantie.
Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane euro, conform DIICOT. Procurorii nu au inaintat niciun nume de banca. Cu toate acestea, au fost vehiculate in presa Volksbank si BRD.
“Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT”, au precizat reprezentantii Volksbank, unul din numele vehiculate in acest caz.
De asemenea, oficialii BRD au precizat ca au primit in cursul diminetii o solicitare din partea DIICOT de efectuare de perchezitii la sediile a doua unitati din Bucuresti.
Anuntul procurorilor vine la 1 luna dupa o alta actiune similara care, chiar daca a atras prejudicii financiare mai mici, a implicat nume importante din zona financiar bancara.
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul