top banner

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

03 August 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.
In contextul in care in ultima perioada dobanzile la depozitele la termen in lei si valuta au continuat sa scada, iar comisioanele pentru operatiunile cu numerar la ghiseu sa creasca, pe fondul focalizarii bancilor pe operatiunile offline, exista situatii in care la aceeasi banca comisioanele de retragere sau depunere de numerar sa fie destul de apropiate de dobanzile la depozite. 

Din fericire, exista modalitati de a le ocoli atat pentru posesorii de depozite la termen, cat si pentru cei care au disponibilitati la vedere.

Cateva exemple de taxare pentru retragerile si depunerile la ghiseu

La BRD, retragerile de numerar la caserie sunt comisionate cu 1% din suma retrasa, minim 10 lei pentru conturile in lei si minim 5 euro pentru cele in valuta. 

Banca nu percepe comision la depunerile de numerar in cont, daca este vorba de contul unei persoane fizice, pentru ca depunerile de numerar in contul unor persoane jurudice se taxeaza cu 0,6% (minim 2 lei). 
Depunerile de valuta in contul unei persoane juridice sunt insa gratuite. La depozitele la termen in lei, BRD ofera dobanzi de 0,75% la 6 luni, 1,05% la un an si 1,25% la 2 ani 

La CEC Bank cei care vor bani cash direct prin ghiseu platesc 0,85% din sume daca retragerile sunt programate sau, chiar si neprogramate, nu depasesc valoarea de 5.000 lei. Si suma minima perceputa este mai redusa, 6,5 lei/operatiune. Retragerile neprogramate sunt insa taxate mai mult, cu 1% din suma retrasa. 

CEC-ul are dobanzi la depozitele la termen de 2,6% la 6 luni, la un an de 3% iar la 2 ani de 3,35%, nivele peste comisionul de retragere, fie aceasta si neprogramata. Depunerile de numerar la ghiseu sunt gratuite la CEC Bank. 

La Banca Transilvania, pentru sume retrase sub 50.000 lei se percepe 0,5%, minim 5 lei. Pentru sume intre 50.000 si 500.000 lei se achita 1% iar peste 500.000 lei costa 1,5% din suma retrasa. 

Depunerile de numerar in contul titularului sunt gratis iar in contul altei persoane costa 10 lei. Dobanzile la termen la lei pentru depozitele la 6, 12 si 24 de luni sunt de 1%, 1,6% si 1,65%.

La BCR, depunerile de numerar prin ghisee costa 20 de lei daca depunerile se fac in alt cont decat cel al deponentului iar retragerile de numerar prin ghisee costa 2% din suma retrasa (minim 15 lei pentru lei si 5 euro pentru valuta). 

In acelasi timp, BCR ofera clientilor care au depozite la termen si incaseasa veniturile in cont, o dobanda de 0,9% la 6 luni, 1,2% la un an si 1,55% la 2 ani (produsul Maxicont).  

La Raiffeisen Bank, retragerile de numerar la ghiseu se taxeaza cu 2%, minim 10 lei pentru lei si minim 5 euro pentru retragerile in valuta. 

Depunerile in contul persoanelor fizice sunt gratuite, in timp ce pentru persoanele juridice costa intre 4 si 8 lei, in functie de suma.  Depozitele in lei cu scadenta la 12 luni poarta o dobanda de 1%, iar cele cu scadenta la 24 luni de 1,25%. 

Tot 2% este comisionul de retragere la ghiseu si la UniCredit Bank, iar depunerile la ghiseu se taxeaza cu 0,5%, indiferent de cont si titular. Depozitele la termen in lei poarta o dobanda de 1% la 6 luni si 1,2% la 12 luni. 

Cum pot fi evitate aceste costuri

Cei care au depozite la termen pot face retrageri cash fara costuri la ghiseu in ziua scadentei depozitelor, majoritatea bancilor oferind aceasta facilitate. Daca insa se rateaza acest reper, retragerile vor avea comision deci este bine sa va potriviti din timp pasii pentru a nu fi taxati la ghiseu. 

De asemenea, se poate alege solutia retragerilor de cash direct din bancomat, folosind cardurile bancare, dupa expirarea depozitelor la termen, cand banii se vor regasi in contul curent legat de cardul de debit. 

Pentru solutiile de depunere la ghiseu, alternativa este viramentul in cont, mai ales cand vorbim de sume mai mari. Iar cei care dispun de internet banking pot face respectivele operatiuni direct de acasa si au scutit astfel si un timp pretios. De asemenea, cand banca ofera o astfel de solutie, depunerile prin automatele de plata nu vor fi taxate. 


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul