Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

In contextul in care in ultima perioada dobanzile la depozitele la termen in lei si valuta au continuat sa scada, iar comisioanele pentru operatiunile cu numerar la ghiseu sa creasca, pe fondul focalizarii bancilor pe operatiunile offline, exista situatii in care la aceeasi banca comisioanele de retragere sau depunere de numerar sa fie destul de apropiate de dobanzile la depozite. 

Din fericire, exista modalitati de a le ocoli atat pentru posesorii de depozite la termen, cat si pentru cei care au disponibilitati la vedere.

Cateva exemple de taxare pentru retragerile si depunerile la ghiseu

La BRD, retragerile de numerar la caserie sunt comisionate cu 1% din suma retrasa, minim 10 lei pentru conturile in lei si minim 5 euro pentru cele in valuta. 

Banca nu percepe comision la depunerile de numerar in cont, daca este vorba de contul unei persoane fizice, pentru ca depunerile de numerar in contul unor persoane jurudice se taxeaza cu 0,6% (minim 2 lei). 
Depunerile de valuta in contul unei persoane juridice sunt insa gratuite. La depozitele la termen in lei, BRD ofera dobanzi de 0,75% la 6 luni, 1,05% la un an si 1,25% la 2 ani 

La CEC Bank cei care vor bani cash direct prin ghiseu platesc 0,85% din sume daca retragerile sunt programate sau, chiar si neprogramate, nu depasesc valoarea de 5.000 lei. Si suma minima perceputa este mai redusa, 6,5 lei/operatiune. Retragerile neprogramate sunt insa taxate mai mult, cu 1% din suma retrasa. 

CEC-ul are dobanzi la depozitele la termen de 2,6% la 6 luni, la un an de 3% iar la 2 ani de 3,35%, nivele peste comisionul de retragere, fie aceasta si neprogramata. Depunerile de numerar la ghiseu sunt gratuite la CEC Bank. 

La Banca Transilvania, pentru sume retrase sub 50.000 lei se percepe 0,5%, minim 5 lei. Pentru sume intre 50.000 si 500.000 lei se achita 1% iar peste 500.000 lei costa 1,5% din suma retrasa. 

Depunerile de numerar in contul titularului sunt gratis iar in contul altei persoane costa 10 lei. Dobanzile la termen la lei pentru depozitele la 6, 12 si 24 de luni sunt de 1%, 1,6% si 1,65%.

La BCR, depunerile de numerar prin ghisee costa 20 de lei daca depunerile se fac in alt cont decat cel al deponentului iar retragerile de numerar prin ghisee costa 2% din suma retrasa (minim 15 lei pentru lei si 5 euro pentru valuta). 

In acelasi timp, BCR ofera clientilor care au depozite la termen si incaseasa veniturile in cont, o dobanda de 0,9% la 6 luni, 1,2% la un an si 1,55% la 2 ani (produsul Maxicont).  

La Raiffeisen Bank, retragerile de numerar la ghiseu se taxeaza cu 2%, minim 10 lei pentru lei si minim 5 euro pentru retragerile in valuta. 

Depunerile in contul persoanelor fizice sunt gratuite, in timp ce pentru persoanele juridice costa intre 4 si 8 lei, in functie de suma.  Depozitele in lei cu scadenta la 12 luni poarta o dobanda de 1%, iar cele cu scadenta la 24 luni de 1,25%. 

Tot 2% este comisionul de retragere la ghiseu si la UniCredit Bank, iar depunerile la ghiseu se taxeaza cu 0,5%, indiferent de cont si titular. Depozitele la termen in lei poarta o dobanda de 1% la 6 luni si 1,2% la 12 luni. 

Cum pot fi evitate aceste costuri

Cei care au depozite la termen pot face retrageri cash fara costuri la ghiseu in ziua scadentei depozitelor, majoritatea bancilor oferind aceasta facilitate. Daca insa se rateaza acest reper, retragerile vor avea comision deci este bine sa va potriviti din timp pasii pentru a nu fi taxati la ghiseu. 

De asemenea, se poate alege solutia retragerilor de cash direct din bancomat, folosind cardurile bancare, dupa expirarea depozitelor la termen, cand banii se vor regasi in contul curent legat de cardul de debit. 

Pentru solutiile de depunere la ghiseu, alternativa este viramentul in cont, mai ales cand vorbim de sume mai mari. Iar cei care dispun de internet banking pot face respectivele operatiuni direct de acasa si au scutit astfel si un timp pretios. De asemenea, cand banca ofera o astfel de solutie, depunerile prin automatele de plata nu vor fi taxate. Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus