Creditele neperformante au crescut constant in 2012, pana la 18%

Procentul creditelor neperformante din portofoliile bancilor a atins nivelul de 18,23% la finalul lui 2012, cu 4 procente mai mult ca in anul precedent, conform datelor BNR.


Procentele sunt calculate pe baza volumelor totale de inantario acordate, atat populatiei cat si companiilor.

Conform datelor Biroului de Credit insa, valoarea restantelor inregistrate de populatie la contractele semnate cu institutiile de credit a urcat in 2012 cu 2 miliarde lei, pana la o valoare totala de 9,5 miliarde lei.

Aproape 740.000 de romani inregistrau la finalul anului trecut intarzieri mai mari de 30 zile la creditele contractate, conform datelor BNR. Cea mai mare pondere o constituie restantele in valuta.

Cresterea volumului de credite neperformante a fost insotita insa si de o scadere drastica a soldului creditelor nou acordate.

Un calcul realizat de Conso.ro indica faptul ca in 2012 bancile au acordat doar 1.500 de noi credite ipotecare in lei, in timp ce pe zona creditelor imobiliare in euro, aproape intreaga crestere s-a datorat programului Prima Casa.

Valoarea totala a activelor sistemului bancar se ridica la 365,9 miliarde lei, in crestere cu 12 miliarde lei.  Profitabilitatea bancilor a cunoscut insa o scadere puternica, cu o pierdere agregata de 2,12 miliarde lei si indicatori de rentabilitate in scadere.

Indicatorul de solvabilitate s-a mentinut aproximativ constant, situandu-se la finalul lunii decembrie de 14,64%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus