top banner

Comisia Europeana vrea sa intensifice utilizarea medierii in rezolvarea disputelor

19 Ianuarie 2011 | Autor: Conso

Comisia Europeana doreste sa impulsioneze pana la finalul anului, printr-o noua directiva, utilizarea  medierii in rezolvarea disputelor dintre consumatori si furnizorii de bunuri sau servicii.
Comisia a lansat o consultare publica, deschisa pana pe 15 martie, care va sta la baza unei noi directive in domeniul medierii, ce urmeaza a fi definitivata in luna noiembrie. Fiecare cetatean sau parte implicata isi poate trimite propunerile pe adresa de email sanco-consumer-adr@ec.europa.eu.
In prezent, la nivelul Uniunii Europene exista cel putin 750 de scheme de rezolvare a conflictelor in afara instantei, in functie de sectoare sau organizare. Totusi, gradul de cunoastere a acestor scheme este foarte scazut in randul consumatorilor.
Conform estimarilor, pierderile inregistrate de consumatorii care nu reusesc sa isi rezolve problemele cu diversi comercianti sau furnizori de servicii se ridica la aproximativ 0,3% din PIB-ul Uniunii Europene.
La nivelul Uniunii Europene scheme sau organisme de solutionare a conflictelor in afara instantei au fost infiintate in special in sectoarele telecomunicatiilor, turism si financiar. Totusi, exista o nevoie din ce in ce mai presanta pentru instituirea unor proceduri standard si in domeniul comertului electronic.
“Toti consumatorii europeni ar trebui sa dispuna de o metoda simpla, rapida si ieftina de a-si rezolva disputele cu furnizorii de bunuri sau servicii”, a precizat John Dalli, comisarul responsabil pentru Sanatate si Protectia Consumatorului.
Mediatorii bancari sunt din ce in ce mai activi si in Romania
In Romania nu a fost infiintata pana in prezent o institutie a Mediatorului Bancar insa in ultima perioada a crescut numarul de mediatori autorizati care doresc sa se specializeze in aplanarea conflictelor aparute in domeniul financiar.
Recent, a fost infiintata si FINBAN – Asociatia Mediatorilor din Domeniul Financiar-Bancar, formata din specialisti din mediul bancar si guvernata de Asociatia Romana a Bancilor. Acesta isi propune sa rezolve in afara instantei disputele aparute intre clienti si banci.
Caracteristicile procesului de mediere constau in impartialitate si neutralitate.  Rolul mediatorului nu este de a gasi o solutie pentru rezolvarea situatiei ci de a facilita comunicarea intre parti pentru a se ajunge la un compromis liber consimtit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul