Cehia pregateste taxarea suplimentara a bancilor

Taxarea suplimentara a bancilor tinde sa se extinda in Europa. Autoritatile din Cehia au anuntat, recent, ca vor propune implementarea unei astfel de taxe pentru a sprijini finantarea scolilor si a infrastructurii, dar si pentru a limita scoaterea profiturilor din tara, scrie Reuters.

Planul, prezentat de premierul ceh, propune aplicarea taxei in patru trepte, in functie de marimea activelor. Cel mai ridicat nivel il va reprezenta o taxa de 0,3% din activele bancilor care au active de peste 300 de miliarde de coroane (11,8 miliarde de dolari).

"Nu putem inchide ochii la faptul ca, in ultimii ani, mai mult de jumatate din profiturile bancilor a ajuns peste hotare. Vrem sa schimbam asta", a afirmat premierul Bohuslav Sobotka.

Alte 15 state europene percep astfel de taxe

Partidul aflat la guvernare in Cehia estimeaza ca aceasta taxa speciala, pe langa impozitul pe profit de 19%, ar putea aduce anual la buget 11 miliarde de coroane (433 de milioane de dolari). Reprezentantii acestuia argumenteaza ca o astfel de taxa exista in alte 15 state din Uniunea Europeana, inclusiv in statele vecine Cehiei.

O aplicare a taxei la valoarea activelor totale ar dubla impozitul pe profit platit anul trecut de bancile din Cehia si ar afecta semnificativ profiturile lor.

Asociatia bancilor prezente in Cehia a evitat sa comenteze informatiile referitoare la aplicarea unei astfel de taxe, insa ministrul Finantelor, Andrej Babis, este de parere ca aceasta va afecta clientii bancilor, creditele pentru persoane fizice si juridice devenind mai scumpe.

Principalele banci prezente pe piata din Cehia sunt subsidiare ale bancilor din Europa Occidentala: KBC (Belgia), Erste Group Bank (Austria) si Societe Generale (Franta). Cea mai mare banca listata fara un partener extern major este Moneta.

Actiunile bancilor listate au reactionat si au scazut, imediat dupa anuntul premierului cu privire la propunerea de a taxa suplimentar profiturile bancilor.

Polonia taxeaza si companiile de asigurari


Cehia nu este un caz singular in regiune. Anul trecut, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuala cu 0,44% a activelor bancilor si companiilor de asigurari, care se estimeaza ca va aduce la buget 4,4 miliarde de zloti (1,1 miliarde de dolari).

Legea vizeaza bancile de pe piata interna, sucursalele bancilor straine, diviziile institutiilor de creditare, casele de economii, companiile de asigurari si reasigurari.

In Polonia, atat sectorul bancar, cat si cel de retail sunt controlate de companii straine. Bancile se afla sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea adoptarii unei legi privind conversia in zloti a creditelor in valuta, ale carei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari, mai scrie Reuters.

In aceste conditii, criticii sustin ca impunerea unor noi taxe in sectorul bancar si cel de retail vor avea consecinte nedorite, deoarece costurile vor fi transferate clientilor.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB
Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB

Conso si Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul bancar (CSALB) au incheiat un parteneriat care permite formularea de solicitari de rezolvare a nemultumirilor legate de produsele si serviciile bancare direct din sectiunea Vocea Clientului de pe Conso.

2 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus