Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

Tranzactia a fost convenita intre OTP Bank si National Bank of Greece, actionarul Banca Romaneasca, la jumatatea anului trecut, iar finalizarea era estimata pentru inceputul anului 2018.

Conform unor surse de pe piata, OTP a oferit 70 de milioane de euro pentru un capital de 100 de milioane de euro, detinut de Banca Romaneasca, plus rambursarea liniilor de finantare de aproximativ 500 de milioane de euro.

OTP a mai achizitionat doua banci iun Romania, respectiv Robank si Milennium Bank, tranzactii care nu au intampinat probleme din partea autoritatilor.

Banca Nationala a confirmat faptul ca se opune preluarii Bancii Romanesti de catre OTP Bank, insa nu a oferit si explicatii in acest sens. Conform unui comunicat al institutiei, “informatiile obtinute in cursul exercitarii atributiilor bancii centrale in domeniul autorizarii, reglementarii si supravegherii prudentiale a institutiilor de credit sunt considerate secret profesional si implica respectarea obligatiei corelative de pastrare a confidentialitatii, putand fi dezvaluite numai in conditiile expres prevazute de lege”.

Unda verde pentru preluarea Bancpost

In schimb, Banca Transilvania (care a concurat cu OTP Bank pentru preluarea Bancii Romanesti) a anuntat ca a primit aprobarile necesare din partea Bancii Nationale a Romaniei si a Consiliului Concurentei pentru achizitionarea Bancpost. In aceste conditii, se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc in prima jumatate a lunii aprilie 2018. Ulterior, BT va deveni actionar cu drepturi depline al Bancpost si tot atunci va incepe integrarea bancii cumparate.

Tranzactia presupune achizitionarea de ctre BT a pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost, precum si a participatiilor in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA.

“Astfel, in perioada urmatoare vor fi initiate procedurile specifice finalizarii tranzactiei cu Eurobank Group”, se mentioneaza intr-un comunicat al BT transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Cu peste 13% cota de piata si active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua banca din Romania. La randul sau, Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor din Romania, cu aproape 3% din piata si active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro).

In urma tranzactiei, Banca Transilvania se apropie de locul I in top-ul activelor, avand in vedere ca, la finalul anului trecut, BCR detinea 16,28% din activele sistemului bancar romaneasc, iar Banca Transilvania, dupa preluarea Bancpost, va avea active de aproximativ 63,436 miliarde de lei (cota de piata de 16,21%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor
AliasPay inlocuieste IBAN-ul cu numarul de telefon si creste viteza platilor

Noutatea introdusa de serviciul pus la dispozitia bancilor de catre Transfond este ca se pot face plati intre clientii bancilor diferite, persoane fizice sau mici comercianti.

23 Martie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus