Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.


Tranzactia a fost convenita intre OTP Bank si National Bank of Greece, actionarul Banca Romaneasca, la jumatatea anului trecut, iar finalizarea era estimata pentru inceputul anului 2018.

Conform unor surse de pe piata, OTP a oferit 70 de milioane de euro pentru un capital de 100 de milioane de euro, detinut de Banca Romaneasca, plus rambursarea liniilor de finantare de aproximativ 500 de milioane de euro.

OTP a mai achizitionat doua banci iun Romania, respectiv Robank si Milennium Bank, tranzactii care nu au intampinat probleme din partea autoritatilor.

Banca Nationala a confirmat faptul ca se opune preluarii Bancii Romanesti de catre OTP Bank, insa nu a oferit si explicatii in acest sens. Conform unui comunicat al institutiei, “informatiile obtinute in cursul exercitarii atributiilor bancii centrale in domeniul autorizarii, reglementarii si supravegherii prudentiale a institutiilor de credit sunt considerate secret profesional si implica respectarea obligatiei corelative de pastrare a confidentialitatii, putand fi dezvaluite numai in conditiile expres prevazute de lege”.

Unda verde pentru preluarea Bancpost

In schimb, Banca Transilvania (care a concurat cu OTP Bank pentru preluarea Bancii Romanesti) a anuntat ca a primit aprobarile necesare din partea Bancii Nationale a Romaniei si a Consiliului Concurentei pentru achizitionarea Bancpost. In aceste conditii, se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc in prima jumatate a lunii aprilie 2018. Ulterior, BT va deveni actionar cu drepturi depline al Bancpost si tot atunci va incepe integrarea bancii cumparate.

Tranzactia presupune achizitionarea de ctre BT a pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost, precum si a participatiilor in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA.

“Astfel, in perioada urmatoare vor fi initiate procedurile specifice finalizarii tranzactiei cu Eurobank Group”, se mentioneaza intr-un comunicat al BT transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Cu peste 13% cota de piata si active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua banca din Romania. La randul sau, Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor din Romania, cu aproape 3% din piata si active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro).

In urma tranzactiei, Banca Transilvania se apropie de locul I in top-ul activelor, avand in vedere ca, la finalul anului trecut, BCR detinea 16,28% din activele sistemului bancar romaneasc, iar Banca Transilvania, dupa preluarea Bancpost, va avea active de aproximativ 63,436 miliarde de lei (cota de piata de 16,21%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB
Vocea clientului Conso se aude direct la CSALB

Conso si Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul bancar (CSALB) au incheiat un parteneriat care permite formularea de solicitari de rezolvare a nemultumirilor legate de produsele si serviciile bancare direct din sectiunea Vocea Clientului de pe Conso.

2 Septembrie 2020 | Info banci

Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus