top banner

Cand pot face bancile copii dupa cartea de identitate a clientilor?

07 Iunie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Fiecare banca are norme si proceduri diferite in materie de cunoastere a clientelei. Mai mult, in functie de interpretare, se poate ca modul in care este aplicata o procedura sa fie diferit si in functie de agentie.
Conform legislatiei in vigoare, angajatii bancii au temeiul legal sa identifice clientul si sa pastreze o copie a cartii de identitate a acestuia atunci cand stabilesc o relatie cu acesta.
Legislatia in vigoare nu stabileste insa in mod expres nici daca este necesara realizarea unei copii dupa cartea de identitate de fiecare data cand se realizeaza un operatiune, dar  nici nu specifica daca aceasta procedura este incorecta.
Totusi, in cazul in care considerati, indiferent de situatie, ca datele dvs personale sunt folosit in mod abuziv, puteti face o reclamatie catre autoritatea competenta, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Astfel, potrivit art. 8 din Legea nr. 677/2001, modificata si completata, prelucrarea codului numeric personal poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul sau prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
Potrivit art. 6 din Decizia 132-2011 a ANSPDCP, "colectarea si prelucrarea datelor prevazute la art. 1, inclusiv dezvaluirea acestora, prin efectuarea si retinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le contin este interzisa, cu excep?ia situa?iilor prev?zute in art. 2 din prezenta decizie” (consimtamant, dispozitie legala sau avizul ANSPDCP).
 
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul