top banner

Cand pot face bancile copii dupa cartea de identitate a clientilor?

07 Iunie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Fiecare banca are norme si proceduri diferite in materie de cunoastere a clientelei. Mai mult, in functie de interpretare, se poate ca modul in care este aplicata o procedura sa fie diferit si in functie de agentie.
Conform legislatiei in vigoare, angajatii bancii au temeiul legal sa identifice clientul si sa pastreze o copie a cartii de identitate a acestuia atunci cand stabilesc o relatie cu acesta.
Legislatia in vigoare nu stabileste insa in mod expres nici daca este necesara realizarea unei copii dupa cartea de identitate de fiecare data cand se realizeaza un operatiune, dar  nici nu specifica daca aceasta procedura este incorecta.
Totusi, in cazul in care considerati, indiferent de situatie, ca datele dvs personale sunt folosit in mod abuziv, puteti face o reclamatie catre autoritatea competenta, respectiv Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Astfel, potrivit art. 8 din Legea nr. 677/2001, modificata si completata, prelucrarea codului numeric personal poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul sau prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
Potrivit art. 6 din Decizia 132-2011 a ANSPDCP, "colectarea si prelucrarea datelor prevazute la art. 1, inclusiv dezvaluirea acestora, prin efectuarea si retinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le contin este interzisa, cu excep?ia situa?iilor prev?zute in art. 2 din prezenta decizie” (consimtamant, dispozitie legala sau avizul ANSPDCP).
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul