BNR: Bancile grecesti nu au o situatie mai slaba decat alte institutii de credit

Majoritatea bancilor grecesti au o situatie financiara mai stabila decat alte institutii de credit din Romania iar riscurile la care sunt expuse sunt atent monitorizate, se arata intr-un raport BNR
.

In ipoteza unui soc important de retragere a finantarii externe, rezultatele testelor de stres realizate de BNR indica o rezistenta buna a sectorului bancar romanes. Provocarile totusi raman, in spcial in ceea ce priveste transformarea resurselor din lei in euro, vanzarea unor active si impactul asupra finantarii clientilor.

In ceea ce priveste bancile cu capital grecesc, acestea au ramas relativ bine pregatite pentru a gface fata unui posibil soc sever de lichiditate de natura finantarii.

Mai mult, majoritatea bancilor cu capital grecesc au nivelul de solvabilitate de 16,6%, peste media din sistem, de 14,7%.

Indicatorul de lichiditate inregistreaza si acesta valori peste nivelul reglementat, similar cu media pietei de 1,4%.

Calitatea portofoliilor bancilor cu capital grecesc se situeaza in apropierea medie, usor mai mare. Astfel, bancile grecesti au o rata a creditelor neperformante de 17,7%, la mijlocul lui 2012, comparativ cu 16,8%, media pe sistem.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus