BNR: Bancile grecesti nu au o situatie mai slaba decat alte institutii de credit

Majoritatea bancilor grecesti au o situatie financiara mai stabila decat alte institutii de credit din Romania iar riscurile la care sunt expuse sunt atent monitorizate, se arata intr-un raport BNR
.

In ipoteza unui soc important de retragere a finantarii externe, rezultatele testelor de stres realizate de BNR indica o rezistenta buna a sectorului bancar romanes. Provocarile totusi raman, in spcial in ceea ce priveste transformarea resurselor din lei in euro, vanzarea unor active si impactul asupra finantarii clientilor.

In ceea ce priveste bancile cu capital grecesc, acestea au ramas relativ bine pregatite pentru a gface fata unui posibil soc sever de lichiditate de natura finantarii.

Mai mult, majoritatea bancilor cu capital grecesc au nivelul de solvabilitate de 16,6%, peste media din sistem, de 14,7%.

Indicatorul de lichiditate inregistreaza si acesta valori peste nivelul reglementat, similar cu media pietei de 1,4%.

Calitatea portofoliilor bancilor cu capital grecesc se situeaza in apropierea medie, usor mai mare. Astfel, bancile grecesti au o rata a creditelor neperformante de 17,7%, la mijlocul lui 2012, comparativ cu 16,8%, media pe sistem.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus