BNR: Bancile grecesti nu au o situatie mai slaba decat alte institutii de credit

Majoritatea bancilor grecesti au o situatie financiara mai stabila decat alte institutii de credit din Romania iar riscurile la care sunt expuse sunt atent monitorizate, se arata intr-un raport BNR
.

In ipoteza unui soc important de retragere a finantarii externe, rezultatele testelor de stres realizate de BNR indica o rezistenta buna a sectorului bancar romanes. Provocarile totusi raman, in spcial in ceea ce priveste transformarea resurselor din lei in euro, vanzarea unor active si impactul asupra finantarii clientilor.

In ceea ce priveste bancile cu capital grecesc, acestea au ramas relativ bine pregatite pentru a gface fata unui posibil soc sever de lichiditate de natura finantarii.

Mai mult, majoritatea bancilor cu capital grecesc au nivelul de solvabilitate de 16,6%, peste media din sistem, de 14,7%.

Indicatorul de lichiditate inregistreaza si acesta valori peste nivelul reglementat, similar cu media pietei de 1,4%.

Calitatea portofoliilor bancilor cu capital grecesc se situeaza in apropierea medie, usor mai mare. Astfel, bancile grecesti au o rata a creditelor neperformante de 17,7%, la mijlocul lui 2012, comparativ cu 16,8%, media pe sistem.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus