Erorile aparute in datele transmise la Biroul de Credit ar putea fi remediate si de catre reprezentantii acestuia, conform unui proiect de lege initiat de senatorul Iulian Urban.
Proiectul de lege stipuleaza ca “birourile de credit sunt obligate sa efectueze demersuri in vederea remedierii deficientelor constatate in legatura cu caracterul inexact sau incomplet al informatiilor”.
In plus, Biroul de Credit sau institutia care a raportat datele au obligatia de a verifica sesizarile primite de la persoanele inscrise si de a remedia situatia in cazul in care se constata erori.
In prezent, Biroul de Credit nu este responsabil pentru datele primite de la banci si IFN-uri, doar acestea din urma putand sa modifice erorile care ar putea aparea in raportari.
Initiativa senatorului Urban vine in conditiile in care activitatea institutiilor de tipul Biroului de Credit este reglementata doar prin legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, fara a exista o lege speciala in acest sens.
Mai mult, daca initiativa senatorului Urban va fi adoptata de Parlament in forma propusa, atunci entitatile de tipul Biroului de Credit vor avea nevoie de aviz sau autorizatie din partea BNR.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.
17 Februarie 2021 | Info banci
Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.
12 Ianuarie 2021 | Info banci
Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.
11 Ianuarie 2021 | Info banci
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.
21 Decembrie 2020 | Info banci