Bancile europene sunt mai transparente, dar ramane loc de imbunatatire

Un studiu realizat de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) arata ca bancile au devenit mai transparente in rapoartele financiare publicate. Exista insa si multe puncte ce trebuie corectate.
 

Principalele concluzii ale studiului au confirmat ca bancile au facut eforturi in a deveni mai transparente in ultimii ani, inclusiv in ceea ce priveste profilul de risc.

“Cu toate acestea, EBA solicita continuarea procesului de imbunatatire a transparentei si cresterea gradului de armonizare si publicare a informatiilor”, au precizat reprezentantii EBA.

In urma studiului realizat, reiese ca bancile analizate, majoritatea fiind grupuri cu prezenta transnationala, continua sa faca publice informatiile financiare fara existenta unui standard unic.

De asemenea, exista o serie de informatii care nu apar in rapoartele financiare publicate.

“In ciuda imbunatatirilor realizate, gradul de reducere a riscului de credit ar putea fi mai transparent la jumatate din banzile analizate, in special in ceea ce priveste detaliile calitative, care sunt de cele mai multe ori prea sarace sau prea generale pentru a fi cu adevarat folositoare”, se arata in studiu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus