Bancile europene sunt mai transparente, dar ramane loc de imbunatatire

Un studiu realizat de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) arata ca bancile au devenit mai transparente in rapoartele financiare publicate. Exista insa si multe puncte ce trebuie corectate.
 

Principalele concluzii ale studiului au confirmat ca bancile au facut eforturi in a deveni mai transparente in ultimii ani, inclusiv in ceea ce priveste profilul de risc.

“Cu toate acestea, EBA solicita continuarea procesului de imbunatatire a transparentei si cresterea gradului de armonizare si publicare a informatiilor”, au precizat reprezentantii EBA.

In urma studiului realizat, reiese ca bancile analizate, majoritatea fiind grupuri cu prezenta transnationala, continua sa faca publice informatiile financiare fara existenta unui standard unic.

De asemenea, exista o serie de informatii care nu apar in rapoartele financiare publicate.

“In ciuda imbunatatirilor realizate, gradul de reducere a riscului de credit ar putea fi mai transparent la jumatate din banzile analizate, in special in ceea ce priveste detaliile calitative, care sunt de cele mai multe ori prea sarace sau prea generale pentru a fi cu adevarat folositoare”, se arata in studiu.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus